Bekijk je besparing

Postcode
Huisnr.
Toev.
Huidige energieleverancier Huidige energieleverancier
Sommige aanbiedingen gelden alleen voor nieuwe klanten. Door je huidige leverancier in te vullen houden we hier rekening mee.
Jaarverbruik Jaarverbruik
Door het aantal personen in jouw huishouden te selecteren berekenen wij een schatting van jouw jaarverbruik gebaseerd op cijfers van het NIBUD. Met dit gemiddelde jaarverbruik maken we een vergelijking, maar je zult nooit meer betalen dan je werkelijk verbruikt.
Wil je alleen stroom vergelijken?
Vul dan 0 in bij gas.
Alleen gas vergelijken?
Vul dan 0 in bij stroom.
Vul je verbruik in of maak een schatting
Selecteer aantal personen of vul je verbruik in
Eénpersoonshuishouden Stroom: 1500 kWh
Gas: 1000 m3
Tweepersoons Stroom: 2500 kWh
Gas: 1100 m3
Klein gezin Stroom: 3500 kWh
Gas: 1500 m3
Gemiddeld gezin Stroom: 4500 kWh
Gas: 1700 m3
Groot gezin Stroom: 5000 kWh
Gas: 1800 m3
4500 kWh
1700 m3
Gas
Aantal zonnepanelen
Zonnepanelen
Weet je niet hoeveel je opwekt? Geef dan aan hoeveel zonnepanelen je hebt. We maken dan een schatting voor je.
Ik wek op
Aantal zonnepanelen
Zonnepanelen
Weet je niet hoeveel je opwekt? Geef dan aan hoeveel zonnepanelen je hebt. We maken dan een schatting voor je.
Ik wek op
Normaal
Dal

Isolatie

Deze pagina is voor het laatst in 2020 geüpdatet.

 

Veel oudere woningen in Nederland zijn nog niet goed geïsoleerd. Hierdoor is er sprake van veel warmteverlies, vochtige en tochtige woningen. Ook zijn niet goed geïsoleerde huizen in de zomer sneller heel warm vanbinnen, waardoor juist weer ventilatoren ingezet worden. Het isoleren van woningen kan zorgen voor flinke besparingen op het energieverbruik, met name op het gasverbruik. Het is dan ook daarom dat de overheid, provincies en gemeenten een aantal subsidies aanbieden om verduurzaming van woningen te stimuleren. Wij vertellen je alles over isolatie.

 

isolatie

Subsidie isolatie

De kosten voor het isoleren van een woning kunnen best hoog zijn. De kosten per isolatiemaatregel lopen uiteen. Ook het aantal vierkante of kubieke meter en het soort materiaal dat je kiest, hebben invloed op de kosten. Niet alleen jij, maar ook Nederland en de wereld hebben er baat bij als jij je woning beter isoleert. Het zorgt er namelijk voor dat er minder energie verbruikt hoeft te worden om een woning te verwarmen. Of in de zomer juist koel te houden. Zo draag je bij aan de doelstellingen van het klimaatakkoord. Je bespaart ook op energiekosten door de energiebesparing, en daardoor verdien je de investering in verduurzaming van het huis vaak relatief snel terug. Helemaal als je ook nog eens gebruikt kunt maken van subsidies die de overheid, jouw provincie of gemeente aanbiedt. Welke subsidies zijn er allemaal?

 

  • SEEH (Subsidie energiebesparing eigen huis voor particulieren): deze subsidie wordt aangeboden vanuit de overheid en is te gebruiken door woningeigenaren die zelf ook bewoner van het huis zijn of binnenkort worden. Deze subsidie wordt van 15 augustus 2019 tot en met 31 december 2020 aangeboden. Er gelden wel minimale isolatiewaarden wil je recht hebben op subsidie. Ook moet je voor minimaal twee isolatiemaatregelen gaan. Je kunt tot 20% van de isolatiekosten terugkrijgen.
  • Subsidieregeling energiebesparing eigen huis VvE: ook VvE’s kunnen hier een beroep op doen. Tot 1 januari 2023 kunnen VvE’s deze subsidie krijgen om een gebouw met koopwoningen te isoleren. Er moeten dan minimaal twee soorten isolatie worden toegepast. Een VvE kan ook nog eens een beroep doen op subsidie voor energieadvies en duurzaam meerjarig onderhoudsplan.
  • Na 2020 wordt de ISDE (Investeringssubsidie duurzame energie) uitgebreid met de optie isolatie. De SEEH voor particuliere woningeigenaren vervalt na 2020. 

Verder zijn er nog andere tegemoetkomingen die verduurzaming en isoleren financieel aantrekkelijker kunnen maken. Zo geldt er een lager btw-tarief van 9% op arbeidskosten bij duurzame ingrepen. En zijn er groen-leningen speciaal voor realiseren van duurzame doelen, hierbij geldt een lage rente. Ook bieden gemeenten en provincies soms eigen subsidies aan. Vraag dus ook bij jouw provincie of gemeente naar de eventuele opties.

Wat is isolatie?

Isolatie wordt ook wel warmte-isolatie en thermische isolatie genoemd. Isolatie is het binnenhouden van warmte, of juist koele lucht vasthouden. Dat gebeurt bij woningen, maar ook op kleinere schaal zoals met een winterjas en thermokleding. Met isoleren van woningen kan er een flinke energiebesparing worden gerealiseerd. Sommige soorten isolatie aan de woning dienen een ander doel, zoals het dempen van geluid.

Waarom woning isoleren?

Slechte isolatie leidt tot veel warmteverlies via muren en ramen, het dak en de vloer. Goede isolatie voorkomt dit, waardoor de cv-ketel minder hard hoeft te werken. De energiebesparing zorgt voor minder uitputting van fossiele brandstoffen en voor minder uitstoot van gassen. Goede isolatie zorgt voor een lagere energierekening. Door isolatie neemt het comfort in de woning toe. Isolatie voorkomt tocht en warmteverlies, wat betekent dat er bijvoorbeeld minder condens op de ramen komt. Ook is er met isolatie minder geluidsoverlast van buiten. In het kort, isolatie zorgt voor:

 

  • een lager energieverbruik en dus winst voor het milieu en energierekening;
  • een hoger wooncomfort door minder vocht, tocht en geluidsoverlast;
  • een hogere woningwaarde.

Besparing door isoleren

Een investering in isolatie verdient zich terug doordat het energieverbruik daalt. Vooral in oudere, slecht geïsoleerde huizen is veel winst te behalen. Een oud, slecht geïsoleerd huis verbruikt gemiddeld zo’n 2.200 m3 gas voor verwarming. Terwijl een goed geïsoleerd huis maar 700 m3 gas nodig heeft. Aangezien een kuub gas ongeveer € 0,77 cent kost, is de kostenbesparing in zo’n geval € 1.155,- op jaarbasis.

Welke soorten woningisolatie zijn er?

Er zijn verschillende onderdelen aan een woning die je kunt isoleren. En dat betekent ook verschillende soorten isolatiemaatregelen. Elke vorm heeft invloed op de mate van isolatie en het energielabel van de woning. Hoe beter geïsoleerd, hoe minder warmteverlies. En het werkt uiteraard ook andersom: een woning blijft in de zomer ook koeler. Welke isolatiesoorten zijn er?

Dakisolatie

Warmte stijgt. Logischerwijs kan er via het dak dus heel veel warmte ontsnappen. Vooral de daken van woningen van voor 1970 zijn nog niet goed geïsoleerd. Geen isolatie kan zorgen voor zo'n 30% warmteverlies. Je kunt er ook voor kiezen in plaats van het dak, de zoldervloer te laten isoleren. Vooral als er weinig op de zolder gebeurt en deze voornamelijk is afgesloten. Afhankelijk van het soort woning dat je hebt en hoe goed deze al is geïsoleerd, kun je zo rond de € 600,- maar ook in de € 1.000,- besparen. De kosten voor de isolatie zijn redelijk hoog, die komen vaak wel boven de € 4.000,-.

Glasisolatie

Een woning bestaat voor een relatief groot deel uit beglazing. Ook via deze weg kan er veel warmte ontsnappen. Heb je enkelglas, dan kan het lonen om te kiezen voor glasisolatie. Glasisolatie is beglazing met betere isolatie dan enkelglas: dus dubbelglas en de HR+-varianten. Naast de isolatie, is een bijkomend voordeel dat de woning minder vochtig is doordat er minder condens op de ramen komt. Ook zijn de plekken bij de ramen warmer. Staat de bank bij het raam? Glasisolatie zorgt ervoor dat de temperatuur daar niet lager is. Met enkelglas kun je dan nogal koelte voelen vlak bij de ramen. De kosten voor glasisolatie lopen erg uiteen. Hoe beter de isolatie, hoe hoger de kosten per vierkante meter. Zo kost HR+++ ongeveer € 125,- per m2 terwijl dubbelglas per m2 € 65,- kost. Op jaarbasis bespaar je met die soort laatste wel zo rond de € 300,-.

Kruipruimteisolatie

Als een woning een kruipruimte heeft, dan kan via die weg best wat warmte verloren gaan. Voornamelijk in oudere woningen. Deze ruimtes zijn namelijk niet geïsoleerd. Net als de spouwmuur, zorgt een kruipruimte voor vochtafvoer om de binnenruimte droog te houden. Wel ontstaat er veel tocht en komt er kou uit de grond in de woning. 

Spouwmuurisolatie

Vroeger hadden woningen geen spouw, maar was er sprake van een ‘volle muur’. Stevig, maar wel koud. Daarom kregen woningen die tussen 1918 en 1976 zijn gebouwd een holle spouw. Dat betekent dat er een open ruimte is tussen de binnen- en buitenmuren. Hierdoor bleef de binnenmuur droog en werd de woning minder vochtig. Na ’76 en tot 1989 werden spouwmuren wel voorzien van isolatie, maar die isolatie is matig vergeleken met de isolatie van vandaag de dag. De besparing met spouwmuurisolatie hangt het heel erg af van het soort woning dat je hebt. Heb je een vrijstaande woning, dan valt er veel meer energiebesparing te behalen dan met een tussenwoning. Bij een vrijstaand huis kan de besparing wel richting de € 1.000,- gaan. De kosten hangen ook heel erg af van hoeveel muren er geïsoleerd moeten worden. Tussenwoning? Dan kost het je zo’n € 800,-, maar bij een vrijstaande woning ga je al snel richting de € 3.000,-.

Gevelisolatie

Gevelisolatie kan aan de binnenkant of aan de buitenkant worden geplaatst. Aan de binnenkant wordt een voorzetwand geplaatst ter isolatie. Hierdoor lever je wat aan woningruimte in. Ga je voor de buitenkant, dan wordt er isolatiemateriaal geplaatst tegen de muur. Het isolatiemateriaal wordt afgedekt met steen, stucwerk, gevelplaten of hout. Het huis wordt zo iets dikker. De buitengevel isoleren is een redelijk dure ingreep. Buitengevelisolatie heeft naast de isolerende werking ook het voordeel dat de voorkant van de woning wordt opgeknapt. Wel heb je voor de buitenmuur een vergunning nodig van de gemeente.

Vloerisolatie

Naast het isoleren van de spouwmuur, heeft ook vloerisolatie veel invloed op het energieverbruik in huis. Met vloerisolatie wordt de onderkant van de vloer met het isolatiemateriaal bedekt, waardoor kou niet meer door de vloer omhoog komt. Voor vloerisolatie ben je zo’n € 1.000,- tot € 2.500,- kwijt. De kosten zijn onder andere afhankelijk van het materiaal dat je kiest en het aantal vierkante meter dat moet worden voorzien van vloerisolatie. Met vloerisolatie bespaar je zo’n € 180,- tot € 400,- per jaar.

Binnenmuurisolatie

Het isoleren van een binnenmuur is akoestische isolatie. Je kunt er geluid mee tegenhouden. Van binnen naar buiten, en van buiten naar binnen. Het is dus geen isolatievariant die ervoor zorgt dat je noemenswaardig veel warmte bespaart.

Isolatiemateriaal

Als je effectief wilt isoleren moet je rekening houden met het isolatiemateriaal. Deze moet een hoge Rd-waarde hebben en bij glas een lage U-waarde. De isolatiewaarde is afhankelijk van het materiaal en de dikte. De isolatie moet goed worden aangebracht. Dit houdt in dat er geen kieren zijn, alles stevig bevestigd is en er een dampremmende laag aan de warme kant wordt bevestigd. Tijdens het klussen mag het isolatiemateriaal niet nat worden en het moet beschermd worden tegen stoten. Welke materiaal je kunt kiezen, hangt af van verschillende factoren van de woning. Ook de kosten én het effect verschillen per materiaal. Wat voor soorten isolatiemateriaal zijn er allemaal? Glas-, vlas-, schapen- en steenwol, cellulose, papiervlokken, stro, schelpen, metisse, kurk, houtvezel, hennep, PUR, PIR, EPS en XPS.

Isoleren en energiebesparing

Hoe meer isolatiemaatregelen je uitvoert, hoe meer energie je bespaart. Wel is het zo dat de grootte van besparingen door nieuwe ingrepen kleiner wordt als er al veel isolatiemaatregelen zijn getroffen. Dat neemt niet weg dat het niet goed is om te doen. Hoeveel je bespaart op de energiekosten hangt af van de energieprijzen die je betaalt voor stroom en gas. Betaal jij al minder per kWh stroom en per m3 gas? Dan is het logisch dat het bespaarde bedrag wat lager uitvalt. Wij helpen je om zo min mogelijk kwijt te zijn aan energie. Ga energie vergelijken. Het enige wat jij moet doen is je postcode, huisnummer, verbruik en voorkeuren doorgeven. Wij laten je vervolgens zien welke energiecontracten het gunstigst zijn.