Bekijk je besparing

Postcode
Huisnr.
Toev.
Huidige energieleverancier Huidige energieleverancier
Sommige aanbiedingen gelden alleen voor nieuwe klanten. Door je huidige leverancier in te vullen houden we hier rekening mee.
Jaarverbruik Jaarverbruik
Door het aantal personen in jouw huishouden te selecteren berekenen wij een schatting van jouw jaarverbruik gebaseerd op cijfers van het NIBUD. Met dit gemiddelde jaarverbruik maken we een vergelijking, maar je zult nooit meer betalen dan je werkelijk verbruikt.
Wil je alleen stroom vergelijken?
Vul dan 0 in bij gas.
Alleen gas vergelijken?
Vul dan 0 in bij stroom.
Vul je verbruik in of maak een schatting
Selecteer aantal personen of vul je verbruik in
Eénpersoonshuishouden Stroom: 1500 kWh
Gas: 1000 m3
Tweepersoons Stroom: 2500 kWh
Gas: 1100 m3
Klein gezin Stroom: 3500 kWh
Gas: 1500 m3
Gemiddeld gezin Stroom: 4500 kWh
Gas: 1700 m3
Groot gezin Stroom: 5000 kWh
Gas: 1800 m3
4500 kWh
1700 m3
Gas
Aantal zonnepanelen
Zonnepanelen
Weet je niet hoeveel je opwekt? Geef dan aan hoeveel zonnepanelen je hebt. We maken dan een schatting voor je.
Ik wek op
Aantal zonnepanelen
Zonnepanelen
Weet je niet hoeveel je opwekt? Geef dan aan hoeveel zonnepanelen je hebt. We maken dan een schatting voor je.
Ik wek op
Normaal
Dal

Energielabel

Het energielabel laat zien hoe zuinig een huis, auto, apparaat of lamp of auto is in vergelijking met soortgelijke huizen of producten. Hierdoor kun je bewust kiezen voor een zuinigere levensstijl. Het energielabel wordt aangeduid in letters, waarbij de letter 'A' het zuinigst is en de letter 'G' het minst zuinig. Bij apparaten begint het energielabel al bij A+++ en bij lampen bij A++. Op het energielabel staat vaak ook meer informatie over de gebruikte materialen en de prestaties van het product.

 

energielabel

Energielabel huis

Als je een huis verkoopt of verhuurt, moet je een definitief energielabel overhandigen aan de nieuwe bewoner. Het energielabel voor woningen is vaak een document van meerdere pagina's waarin aangegeven wordt hoe energiezuinig een woning is. Het wordt getoetst op de hoeveelheid energie die nodig is om het huis te verwarmen, te verlichten, te ventileren en het water te verwarmen. Isolatie is hierin het grootste onderdeel, maar ook andere blijvende manieren van energiebesparing dragen bij aan een goed energielabel. Het energielabel voor woningen is maximaal tien jaar geldig.

Voorlopig energielabel

Elk huis in Nederland heeft in 2015 een voorlopig energielabel gekregen van de overheid. Het voorlopige energielabel is gebaseerd op algemene gegevens die al bekend zijn over de woning, zoals het oppervlakte, woningtype en bouwjaar. Als je energiebesparende maatregelen hebt genomen, zijn deze dus niet meegenomen in de berekening van het voorlopige energielabel. Wil je weten wat het voorlopige energielabel van jouw (toekomstige) woning is? Dan kun je deze gemakkelijk online opzoeken.

Definitief energielabel 

Voor de verkoop of verhuur van je woning heb je niet genoeg aan een voorlopig energielabel. Je kunt het voorlopige energielabel online gemakkelijk omzetten in een definitief energielabel. Het definitieve energielabel is gebaseerd op de werkelijke gegevens van je woning. Hierbij worden dus ook eventuele duurzame investeringen die je gedaan hebt meegenomen. 

Energielabel aanvragen

Je kunt online een definitief energielabel aanvragen via energielabelvoorwoningen.nl. Dit is is heel eenvoudig:

 

 1. Log in met je DigiD.
 2. Controleer de gegevens van je woning en pas deze eventueel aan.
 3. Vul de gegevens aan en voeg bewijs toe aan het online woningdossier.
 4. Selecteer een erkend deskundige die de gegevens controleert.
 5. Verstuur je gegevens.

Aan de hand van deze gegevens berekent een computerprogramma de energie-index. Des te lager de energie-index is, des te beter het energielabel. Zodra de erkend deskundige het energielabel heeft geregistreerd in de landelijke databank, ontvang je zelf het energielabel per mail. Hierin staan ook mogelijkheden vermeld om je huis energiezuiniger te maken.

Erkend deskundige energielabel

Alleen een erkend deskundige mag een definitief energielabel registreren. Tijdens het aanvragen van een energielabel kun je een erkend deskundige kiezen. Al deze deskundigen zijn erkend door de Rijksoverheid en dus bevoegd om het energielabel te controleren. De erkend deskundigen werken allen met hetzelfde computerprogramma. 

Kosten energielabel

Er zijn kosten verbonden aan het aanvragen van een energielabel. Je betaalt de erkend deskundige voor het beoordelen van het energielabel een paar euro tot enkele tientjes. Dit kan via iDeal of met een factuur. 

Energie index

Het energielabel wordt bepaald aan de hand van het energie-indexcijfer. Het energie-indexcijfer wordt berekend aan de hand van een formule, waarin een aantal factoren worden gemeten. Factoren die worden gemeten om tot het energie-indexcijfer te komen zijn:

 

 • isolatiewaarde van vloer, dak, muren en ramen;
 • oppervlakte van de woning;
 • aantal woonlagen;
 • woningtype (eengezinswoning of meergezinswoning);
 • woningsoort (tussenwoning, hoekwoning, appartement, vrijstaand);
 • verwarming (gaskachels, cv-ketel of stadsverwarming);
 • oriëntatie van de woning (de ligging van de woning);
 • aanwezigheid zonne-energie;
 • aanwezigheid van serre, balkon of galerij.

Energie-indexcijfers per labelklasse

Energielabel

Energie-indexcijfer

A

≤ 1.20

B

1.21 - 1.40

C

1.41 - 1.80

D

1.81 - 2.10

E

2.11 - 2.40

F

2.41 - 2.70

G

≥ 2.70


Energielabel verplicht

Een definitief energielabel aanvragen is verplicht wanneer je een woning verkoopt of verhuurt. Doe je dit niet, dan ontvang je een boete van € 170,-. Door het energielabel weten de nieuwe bewoners direct hoe duurzaam de woning is. Een energielabel is tien jaar geldig. Na bijvoorbeeld een verbouwing of het plaatsen van zonnepanelen ben je niet verplicht om een nieuw energielabel aan te vragen. Mocht je je huis binnen tien jaar willen verkopen of verhuren en heb je in die periode energiebesparende maatregelen uitgevoerd, dan loont het natuurlijk wel om het energielabel te laten vernieuwen. Een groen(er) energielabel levert namelijk een hogere verkoop- of huurprijs op.

Oneens met het energielabel

Ben je het oneens met het energielabel dat de adviseur aan je woning heeft toegekend? Neem dan eerst contact op met je adviseur die je woning gekeurd heeft. Kom je er dan nog niet uit, dan kun je je klacht indienen bij de Geschillencommissie Energielabel.

Energielabel verbeteren

Wil je je huis te koop zetten, dan kan een groen energielabel zorgen voor een hogere verkoopprijs en mogelijk snellere verkoop. Daarnaast zorgt een beter energielabel voor een lagere energierekening. Er zijn verschillende manieren om je energielabel te verbeteren. Denk aan:

 

 • het plaatsen van dubbel glas;
 • spouwmuur-, dak- en vloerisolatie;
 • het aanschaffen van een HR-ketel;
 • het plaatsen van zonnepanelen.

Deze maatregelen zijn een investering, maar deze kun je terugverdienen door een lagere energierekening en/of hogere verkoopprijs van je woning. 

Energielabel auto

Bij auto's merken we steeds meer het belang van het energielabel. Zo profiteer je met zuinige auto's van belastingvoordeel. Dit uit zich in een verlaagde bpm (aanschafbelasting) en een verlaagde wegenbelasting. Als je zakelijk rijdt, zul je met een zuinigere auto een lagere bijtelling betalen. Door al deze voordelen, letten steeds meer mensen op het energielabel bij de aanschaf van een auto. Het energielabel voor auto's gaat van A tot en met G. Daarnaast vind je op het energielabel voor auto’s de volgende informatie:

 

 • productdetails (denk bijvoorbeeld aan het merk en model)
 • brandstofverbruik (gemeten in aantal liters op 100 kilometer en aantal kilometers per liter)
 • CO2-uitstoot (in gram per kilometer)

Energielabel auto overzicht

Het energielabel wordt bepaald aan de hand van een vergelijking met andere auto's in dezelfde categorie. Deze categorieën zijn kleine auto's, middelgrote auto's en grote auto's. Omdat de energielabels relatief worden ingedeeld, kan het voorkomen dat een grote auto met een hoger verbruik toch een beter energielabel heeft dan een kleine auto die minder verbruikt, omdat er dus puur wordt gekeken per klasse. Hieronder zie je de energielabelklassen van auto's:

 

Energielabel Zuinigheid ten opzichte van andere auto's uit dezelfde categorie
A Minstens 20% zuiniger
B 10% tot 20% zuiniger
C Maximaal 10% zuiniger
D Maximaal 10% onzuiniger
E 10% tot 20% onzuiniger
F 20% tot 30% onzuiniger
G Minstens 30% onzuiniger

 

Energielabel apparaten

Het energielabel voor apparaten laat zien hoe zuinig een apparaat is ten opzichte van soortgelijke apparaten. Voor apparaten gaat het energielabel van A+++ tot G. Op het energielabel voor apparaten vind je de volgende gegevens:

 

 • Energieklasse (aan de hand van het energieverbruik van het apparaat)
 • Productdetails (denk aan de materialen en de naam van het model)
 • Efficiëntie en capaciteit (denk aan prestaties)
 • Geluid (denk aan het aantal decibel als het apparaat aanstaat)

Als je let op het energielabel van apparaten, kun je veel energie besparen. Heb je een hoop oude apparaten staan? Dan is de kans groot dat deze erg veel energie slurpen. Het is dan ook vaak de moeite waard om deze te vervangen door nieuwere apparaten met een 'A'-label. Dit zul je direct merken op de energierekening.

Energielabel elektrische apparaten

Het energielabel voor apparaten heeft betrekking op de volgende apparaten:

 

 • afzuigkappen
 • airconditioners
 • boilers en geisers
 • cv-ketels
 • drogers
 • HR-ketels
 • koelkasten
 • ovens
 • stofzuigers
 • tv's
 • vaatwassers
 • ventilatiesystemen
 • vriezers
 • warmtepompen
 • warmwatertanks
 • wasmachines
 • zonneboilers

Energielabel lampen

Het energielabel voor lampen laat zien hoe zuinig een lamp is. Het meest energiezuinige energielabel voor lampen is A++. De meest zuinige lampen zijn ledlampen, tl-lampen en spaarlampen. Halogeenlampen en gloeilampen zijn het minst zuinig. Naast de kleurcode vind je op het energielabel van lampen ook:

 

 • lichtstroom (in lumen)
 • elektrisch verbruik (in watt)
 • levensduur (in branduren)

Het is verstandig om de lamp te kiezen met het hoogste aantal lumen per watt en natuurlijk de langste levensduur. De nieuwste tl-lampen kennen de langste levensduur (tussen 50.000 en 70.000 branduren), maar ook de ledlamp kent een lange levensduur (tussen 35.000 en 50.000 branduren). Als je dit vergelijkt met een halogeenlamp (ongeveer 3.000 branduren) en zelfs een gloeilamp (ongeveer 1.000 branduren), merk je een groot verschil. Minder zuinige lampen zijn in aanschaf goedkoper, maar zijn uiteindelijk duurder door de kortere levensduur.