Bekijk je besparing

Postcode
Huisnr.
Toev.
Huidige energieleverancier Huidige energieleverancier
Sommige aanbiedingen gelden alleen voor nieuwe klanten. Door je huidige leverancier in te vullen houden we hier rekening mee.
Jaarverbruik Jaarverbruik
Door het aantal personen in jouw huishouden te selecteren berekenen wij een schatting van jouw jaarverbruik gebaseerd op cijfers van het NIBUD. Met dit gemiddelde jaarverbruik maken we een vergelijking, maar je zult nooit meer betalen dan je werkelijk verbruikt.
Wil je alleen stroom vergelijken?
Vul dan 0 in bij gas.
Alleen gas vergelijken?
Vul dan 0 in bij stroom.
Vul je verbruik in of maak een schatting
Selecteer aantal personen of vul je verbruik in
Eénpersoonshuishouden Stroom: 1500 kWh
Gas: 1000 m3
Tweepersoons Stroom: 2500 kWh
Gas: 1100 m3
Klein gezin Stroom: 3500 kWh
Gas: 1500 m3
Gemiddeld gezin Stroom: 4500 kWh
Gas: 1700 m3
Groot gezin Stroom: 5000 kWh
Gas: 1800 m3
4500 kWh
1700 m3
Gas
Aantal zonnepanelen
Zonnepanelen
Weet je niet hoeveel je opwekt? Geef dan aan hoeveel zonnepanelen je hebt. We maken dan een schatting voor je.
Ik wek op
Aantal zonnepanelen
Zonnepanelen
Weet je niet hoeveel je opwekt? Geef dan aan hoeveel zonnepanelen je hebt. We maken dan een schatting voor je.
Ik wek op
Normaal
Dal

Energiemaatschappij

Het woord energiemaatschappij stamt nog uit de tijd dat de energiemarkt niet geliberaliseerd was. Je kon geen keuze maken tussen energiebedrijven, maar leverde gewoon energie in het gebied waar je woonde. Bekende energiemaatschappijen zijn Eneco, Nuon en Essent. Deze worden ook wel de oude regioleveranciers genoemd. Nu de energiemarkt vrijgegeven is zijn er nieuwe energieleveranciers bijgekomen en wordt er niet meer gesproken over energiemaatschappijen.

 

energiemaatschappij

Energiemaatschappij kiezen

Sinds 2004 kan je zelf kiezen van welk energiebedrijf je stroom en gas wilt krijgen. Je kunt kiezen wat je zelf belangrijk vindt, bijvoorbeeld: groene energie, welkomstbonussen of lage energietarieven. Je bent niet meer gebonden aan jouw oude regioleverancier. De energieleverancier koopt namens jou stroom en gas in. Vervolgens stuurt hij de factuur op, veelal maandelijks. In principe kun je zo vaak overstappen van energieleverancier als je zelf wilt. Let wel op of je geen opzegvergoeding moet betalen als je voordat het contract afloopt overstapt.

Traditionele energiemaatschappij

De netbeheerder was onderdeel van de traditionele energiemaatschappij. Tegenwoordig is de netbeheerder een zelfstandig overheidsbedrijf en staat het los van de leverancier. De netbeheerder beheert alle aansluitingen en netwerken. Zij nemen ook de meterstanden op. De netbeheerder wordt wel nog bepaald door de regio waarin je woont. Deze kun je niet zelf kiezen.

Bekende netbeheerders zijn Liander, Stedin en Enexis. Vroeger kon het nog wel eens voorkomen dat je voor de energieleverancier en de netbeheerder twee aparte rekeningen kreeg. Tegenwoordig krijg je altijd slechts één rekening die je aan de energieleverancier betaalt. Deze betaalt op zijn beurt de netbeheerder.

Energiemaatschappijen van nu

De energiemaatschappijen van nu zijn dus eigenlijk de energieleveranciers. Naast de 'oude regioleveranciers' zijn er nu een aantal nieuwe leveranciers bijgekomen. Welke energieleverancier het beste bij je past, ligt aan je voorkeuren en energieverbruik

Energiemaatschappij vergelijken

Op deze website vergelijk je een groot aantal energiemaatschappijen (energieleveranciers) met elkaar. De energiemarkt is vrij ingewikkeld en ondoorzichtig, maar op onze website is eenvoudig te zien welke leverancier voor jou het voordeligste is van de leveranciers in ons overzicht. Wij sorteren namelijk de contracten op prijs per jaar, zodat je in een oogopslag kunt zien welke energieleverancier je het beste kunt kiezen. Ook kun je gelijk de beoordelingen zien die andere klanten hebben gegeven aan de leveranciers. 

Goedkoopste energiemaatschappij

Doordat er de laatste jaren veel nieuwe leveranciers bij zijn gekomen, als aanvulling op de ‘oude’ energiemaatschappijen, is de markt er beter op geworden. Doordat de concurrentie nu een stuk hoger is, moeten de energieleveranciers beter hun best doen. Dit heeft er voor gezorgd dat:

 

  • er meer keuze is voor de klant;
  • er een hogere klanttevredenheid is;
  • er betere energieprijzen zijn.

Een goedkope energiemaatschappij kun je makkelijk vinden door gebruik te maken van onze energie vergelijker.