Vroeger was er maar één energiebedrijf waar je energie in Utrecht kon afnemen: Eneco. Nu leveren alle energiebedrijven energie in Utrecht. Wanneer je niet tevreden bent over jouw energiecontract kan je dus overstappen naar een andere leverancier. Het energie vergelijken kan je doen op postcode. Je krijgt dan dus alleen de resultaten voor Utrecht. Heb je een leverancier gekozen? Het overstappen hoef je verder zelf niet te regelen, dat doen wij voor je.
Een netbeheerder is verantwoordelijk voor het transporteren van gas en elektriciteit naar de huishoudens. Nederland kent een aantal netbeheerders. De werkgebieden van deze netbeheerders zijn verdeeld over de regio`s van Nederland. De netbeheerder van Utrecht is Stedin. Deze organisatie beheert het elektriciteits- en gasnetwerk in de regio. De netbeheer is voor iedereen in Utrecht hetzelfde. Je kunt dus wel zelf een energieleverancier kiezen, maar niet de netbeheerder.
Ruim 37.500 huishoudens in Utrecht draaien op stadsverwarming. Daarnaast gebruiken ook Hoog Catharijne, de openbare zwembaden en verschillende scholen deze vorm van energie. Utrecht was de eerste Nederlandse stad die gebruikmaakte van deze energie.
De stadsverwarming is een verwarmingssysteem dat draait op de restwarmte van de Eneco-elektriciteitscentrales rondom Utrecht. Hierdoor hoeft er in Utrecht minder gebruik gemaakt te worden van fossiele brandstoffen en dit levert een stuk minder milieuvervuiling op. Welke gebieden stadsverwarming hebben is een beslissing van de gemeente Utrecht. De leverancier van de stadsverwarming in Utrecht is Eneco. Je hebt dan zelf geen cv-ketel nodig.
Door je woning energiezuiniger te maken, kun je een hoop besparen op je maandlasten. Daarnaast draagt het bij aan een beter milieu. Het project Utrechtse Energie is opgestart door de gemeente om deze energiebesparing te stimuleren. Het toepassen van energiebesparende maatregelen in je huis is namelijk vaak eerst wel een investering.
De stimuleringsprojecten voor woningbezitters in Utrecht zijn:
Voor meer informatie over deze projecten kan je bij de gemeente Utrecht terecht.
De doelstelling is dat Utrecht in 2030 een klimaatneutrale stad is. De gemeente Utrecht stimuleert haar inwoners door het verschaffen van subsidies om dit mogelijk maken. Ook kunnen inwoners van Utrecht gebruikmaken van landelijke subsidies. Dit moet het aantal huishoudens met duurzame warmte en groene stroom flink verhogen. Daarnaast wordt er gewerkt aan projecten rondom zonnepanelen en zonneboilers.
Door online energie vergelijken kun je de juiste energieleverancier vinden voor jouw woning in Utrecht. In de energievergelijker vul jij je postcode in en vervolgens krijg je alle resultaten voor Utrecht te zien. Je vindt hier de energiecontracten met lage prijzen, maar je kan ook zoeken op de groenste energieleverancier. Wanneer jij je keuze hebt gemaakt vul je het aanmeldformulier in en wij doen de rest. Heb je stadsverwarming? Je kan dan geen warmteleverancier kiezen. In Utrecht ben je dan verbonden aan leverancier Eneco. Voor elektriciteit kun je dan wel overstappen naar een andere leverancier. Vink links in de vergelijker 'gas' uit voor de beschikbare contracten.