Bekijk je besparing

Postcode
Huisnr.
Toev.
Huidige energieleverancier Huidige energieleverancier
Sommige aanbiedingen gelden alleen voor nieuwe klanten. Door je huidige leverancier in te vullen houden we hier rekening mee.
Jaarverbruik Jaarverbruik
Door het aantal personen in jouw huishouden te selecteren berekenen wij een schatting van jouw jaarverbruik gebaseerd op cijfers van het NIBUD. Met dit gemiddelde jaarverbruik maken we een vergelijking, maar je zult nooit meer betalen dan je werkelijk verbruikt.
Wil je alleen stroom vergelijken?
Vul dan 0 in bij gas.
Alleen gas vergelijken?
Vul dan 0 in bij stroom.
Vul je verbruik in of maak een schatting
Selecteer aantal personen of vul je verbruik in
Eénpersoonshuishouden Stroom: 1500 kWh
Gas: 1000 m3
Tweepersoons Stroom: 2500 kWh
Gas: 1100 m3
Klein gezin Stroom: 3500 kWh
Gas: 1500 m3
Gemiddeld gezin Stroom: 4500 kWh
Gas: 1700 m3
Groot gezin Stroom: 5000 kWh
Gas: 1800 m3
4500 kWh
1700 m3
Gas
Aantal zonnepanelen
Zonnepanelen
Weet je niet hoeveel je opwekt? Geef dan aan hoeveel zonnepanelen je hebt. We maken dan een schatting voor je.
Ik wek op
Aantal zonnepanelen
Zonnepanelen
Weet je niet hoeveel je opwekt? Geef dan aan hoeveel zonnepanelen je hebt. We maken dan een schatting voor je.
Ik wek op
Normaal
Dal

Energieprijzen

In januari en juli kunnen de kale energietarieven veranderen. Afhankelijk van de soort energietarieven die je hebt gekozen, heeft dat invloed op de energiekosten. In januari veranderen de energiebelasting en ODE vanuit de overheid, ook netbeheerkosten en vaste leveringstarieven kunnen op dat moment veranderen. Wij vertellen je alles over energieprijzen.

 

energieprijzen

Hoe is het energietarief dat je betaalt opgebouwd?

De energieprijs die je betaalt, is opgebouwt uit verschillende onderdelen. De energieprijs die je betaalt voor gas en stroom, noem je het variabele leveringstarief. Dit is het bedrag dat je bij ons in de vergelijker ziet staan als stroom- en gastarief. Het variabele leveringstarief bestaat uit vier onderdelen: het kale leveringstarief, energiebelasting, ODE en btw. Die laatste drie worden in onze vergelijker samengevoegd onder overheidsheffingen. De energieleverancier heeft alleen invloed op de hoogte van het kale leveringstarief. De opbouw is voor gas- en stroomtarieven hetzelfde. Wel worden alleen stroomkosten gecompenseerd met de vermindering energiebelasting (vroeger heffingskorting). Een compensatiebedrag dat vanuit de overheid wordt verstrekt.

Kosten bovenop variabele leveringstarief

Naast het variabele leveringstarief, betaal je ook nog de vaste leveringskosten (vastrecht) en netbeheerkosten. Die laatste bepaalt de netbeheerder. Deze kosten komen dus bovenop het energietarief dat je betaalt. Deze kosten zie je allemaal terug op de energierekening. Wij laten je duidelijk zien wat de opbouw van de energierekening is.

Vaste en variabele energieprijzen

Als je een energiecontract afsluit, dan kun je kiezen tussen vaste en variabele energietarieven. Het variabele energietarief kan tijdens je contract veranderen. Dat gebeurt in januari en juli. Het kale leveringstarief kan dan dalen of stijgen. Kies je voor vaste tarieven, dan zet je dit kale tarief vast voor de looptijd van het energiecontract. Een vast energiecontract dat afloopt, wordt daarna een variabel energiecontract als je geen nieuw contract afsluit. Bij zo’n contract voor onbepaalde tijd krijg je altijd variabele energietarieven. Met deze tarieven ben je vaak duurder uit. Het loont daarom om te vergelijken en een overstap te maken naar een goedkoper aanbod.

Verwachting energieprijzen

Aan het begin van het jaar kunnen de energiebelasting en ODE veranderen, ook wel overheidsheffing genoemd. De overheid bepaalt deze bedragen. Ook de vermindering energiebelasting kan vanaf 1 januari veranderen. De netbeheerkosten en vaste leveringskosten worden ook aan het begin van het jaar vastgesteld door de netbeheerders en energieleveranciers.

Wat gaan energieprijzen doen in 2021?

In januari 2021 ging de energiebelastingen op gas met 3 cent omhoog. De energiebelasting op stroom is vrijwel gelijk gebleven. Het tarief van een kWh stroom is in 2021 gemiddeld 22 cent. Het tarief van een m3 gas is in 2021 gemiddeld 79 cent. Hiervan is 52,5 cent voor de energiebelasting en ODE. Dit is een stijging van 2,8 cent in vergelijking met 2020. Door een flinke stijging in de vermindering energiebelasting worden de stroomkosten gecompenseerd vanuit de overheid. Elk huishouden dat stroom afneemt, kreeg in 2019 € 311,62 (inclusief btw). In 2020 stond dat compensatiebedrag op € 527,17 (inclusief btw) en in 2021 staat dit bedrag op € 558,56 (inclusief btw). Op die manier wil de overheid de stijging in ODE compenseren. De netbeheerkosten stijgen in 2021 met ongeveer € 2,- per maand. Deze kosten verschillen per netbeheerder.

Ontwikkeling energieprijzen

Het is natuurlijk erg moeilijk om te voorspellen wat de energieprijs gaat doen in de toekomst. Wel is duidelijk dat de overheid de overgang van gas naar stroom wil stimuleren. Dit omdat er vaak en steeds meer groene stroom wordt opgewekt, maar gas vaak nog uit fossiele brandstoffen komt. Om de hoeveelheid aardgas te verminderen, probeert de overheid huishoudens dus te stimuleren minder gas te verbruiken door de tarieven te verhogen. Het ligt daarom in de lijn der verwachtingen dat gasprijzen omhoog blijven gaan.

Eigen invloed op energieprijs

Zelf kun je niet veel doen aan eventuele stijgingen van de energieprijzen. Wel kun je ervoor zorgen dat je altijd van de meest gunstige tarieven profiteert. Hoe doe je dat?

  • Kies voor een energiecontract met een vaste looptijd van een jaar.
  • Profiteer van welkomstkortingen.
  • Stap over zodra je huidige contract afloopt, zodat het contract niet overloopt in een variabel contract met variabele tarieven.
  • Heb je op dit moment een variabel contract met variabele tarieven? Kijk dan of je kunt overstappen naar een goedkoper contract.
  • Gebruik onze vergelijker om de beste deals te vinden en vul je energieverbruik zo accuraat mogelijk in.

Totale energieprijzen in ons vergelijkingsoverzicht

De energieprijzen die worden getoond in ons overzicht bij het energie vergelijken, zijn inclusief alle componenten van het energietarief. Ook kan eenvoudig worden bekeken hoe de prijzen zijn opgebouwd. Alle overige kosten worden meegenomen in de getoonde jaarbedragen. Zo zie je direct waar je aan toe bent. En wat je, op basis van jouw opgegeven verbruik, aan energiekosten kwijt zult zijn.