Bekijk je besparing

Postcode
Huisnr.
Toev.
Huidige energieleverancier Huidige energieleverancier
Sommige aanbiedingen gelden alleen voor nieuwe klanten. Door je huidige leverancier in te vullen houden we hier rekening mee.
Jaarverbruik Jaarverbruik
Door het aantal personen in jouw huishouden te selecteren berekenen wij een schatting van jouw jaarverbruik gebaseerd op cijfers van het NIBUD. Met dit gemiddelde jaarverbruik maken we een vergelijking, maar je zult nooit meer betalen dan je werkelijk verbruikt.
Wil je alleen stroom vergelijken?
Vul dan 0 in bij gas.
Alleen gas vergelijken?
Vul dan 0 in bij stroom.
Vul je verbruik in of maak een schatting
Selecteer aantal personen of vul je verbruik in
Eénpersoonshuishouden Stroom: 1500 kWh
Gas: 1000 m3
Tweepersoons Stroom: 2500 kWh
Gas: 1100 m3
Klein gezin Stroom: 3500 kWh
Gas: 1500 m3
Gemiddeld gezin Stroom: 4500 kWh
Gas: 1700 m3
Groot gezin Stroom: 5000 kWh
Gas: 1800 m3
4500 kWh
1700 m3
Gas
Aantal zonnepanelen
Zonnepanelen
Weet je niet hoeveel je opwekt? Geef dan aan hoeveel zonnepanelen je hebt. We maken dan een schatting voor je.
Ik wek op
Aantal zonnepanelen
Zonnepanelen
Weet je niet hoeveel je opwekt? Geef dan aan hoeveel zonnepanelen je hebt. We maken dan een schatting voor je.
Ik wek op
Normaal
Dal

Energie vast of variabel

Veel Nederlanders hebben nog steeds een variabel contract bij een van de grote drie energieleveranciers. Dat is een energiecontract voor onbepaalde tijd. Daarbij krijg je vaak variabele energietarieven. Zonde, want in de meeste gevallen ben je voordeliger uit met een contract met daarbij vaste tarieven. Vooral een éénjarig contract is gunstig qua prijs. Verwarrend al die termen: vast contract, variabel contract, vaste tarieven en variabele tarieven. Wij leggen je het verschil uit tussen deze energieprijzen die je kunt hebben en bij welk energiecontract je die meestal krijgt.

 

energie-vast-of-variabel

Vaste en variabele tarieven en contracten

Het is belangrijk om te weten dat er een verschil is tussen een variabel contract en variabele tarieven. En tussen een vast contract en vaste tarieven. Een variabel contract staat voor een contract voor onbepaalde tijd. Bij een variabel contract krijg je ook altijd variabele energietarieven. Dat betekent dus een contract dat je elk moment kunt opzeggen, waarbij de tarieven in januari en juli kunnen veranderen en waarbij je vaak een hoger tarief betaalt per kWh en m3. Ook krijg je geen welkomstkorting.

 

Dan is er nog het vaste contract. Een vast contract is een energiecontract voor bepaalde tijd. Je sluit dan voor minimaal één jaar een energiecontract af bij een energieleverancier naar keuze. In de meeste gevallen krijg je bij een vast contract ook vaste tarieven. Kies je voor vaste tarieven, dan krijg je voor de afgesproken contractperiode gas en elektriciteit (stroom) voor de afgesproken prijs. Wel kan deze prijs op 1 januari veranderen als de energiebelasting en ODE veranderen.

Vast tarief

Vaste tarieven staan voor een deel vast voor de looptijd van je energiecontract. Dat kan voor één jaar zijn, maar ook voor meerdere jaren. Energiecontracten met vaste tarieven zijn het populairst onder overstappers. Vaste tarieven brengen een bepaalde zekerheid met zich mee. Het betekent dat het kale tarief vaststaat, dat is een deel van het leveringstarief, en dat de variabele leveringskosten (vastrecht) niet tussentijds wijzigen. Zo weet je gedurende de looptijd van het contract beter waar je aan toe bent. De kosten die tussentijds wel kunnen wijzigen, zijn die voor de netbeheerkosten en de overheidsheffingen, namelijk de energiebelasting en de ODE. Die laatste twee kunnen op 1 januari veranderen vanuit de overheid.

Voor- en nadelen van een vaste energieprijs

Het voordeel van een vaste energieprijs is dat je gedurende de looptijd van je energiecontract dus weet waar je aan toe bent. Je zal dus niet zomaar met prijsstijgingen te maken krijgen. Vaak worden in vaste contracten met vaste tarieven cashbacks, oftewel de welkomstkortingen, aangeboden, die je aan het eind van het contract terugkrijgt. Nadeel: je kunt niet profiteren van eventueel dalende energieprijzen.

Variabel tarief

Variabele tarieven zijn tarieven die kunnen wijzigen gedurende de looptijd van het energiecontract. In vrijwel alle gevallen wijzigen de kale leveringstarieven twee keer per jaar; op 1 januari en 1 juli. Een keuze voor een energiecontract met variabele tarieven is vaak iets onzekerder dan een energiecontract met vaste tarieven. Ervaring leert wel dat de tariefwijzigingen licht zijn. Het kan zo zijn dat na een jaar blijkt dat het variabele contract het goedkoopst is geweest omdat de tarieven tussentijds zijn gedaald. Dat is op voorhand niet te zeggen en dat is precies de reden dat energiecontracten met variabele tarieven minder populair zijn onder overstappers.

 

Wel hebben meer mensen een contract voor onbepaalde tijd en variabele tarieven. Dat komt doordat een vast contract overgaat in een contract voor onbepaalde tijd. Dat verlengen zonder toezegging (stilzwijgend), en dus zonder opzegging van de klant, mag alleen gebeuren in een contract dat je direct kunt opzeggen. En daarbij krijg je zo goed als altijd variabel tarieven. Veel mensen stappen niet over na het aflopen van een contract en daarom krijgen zij een contract voor onbepaalde tijd met variabele tarieven. En dat zijn vaak niet de goedkoopste contracten.

Voor- en nadelen van een variabele energieprijs

Het voordeel van een variabele energieprijs is dat je kunt profiteren van eventuele prijsverlagingen. Ook kun je meteen overstappen als je een beter aanbod ziet, indien je een contract voor onbepaalde tijd hebt. Het nadeel is echter dat de energieprijzen ook kunnen stijgen, wat je vervolgens ook zal merken aan je energierekening. Vaak zijn variabele energieprijzen iets hoger dan de vaste tarieven. Bij contracten voor onbepaalde tijd, waarbij je dus variabel tarieven hebt, krijg je ook geen welkomstkorting.

Wat is goedkoper: vast of variabel?

Vaste tarieven zijn vaak voordeliger, maar dit is zeker geen garantie. Er zijn simpelweg meer verschillende contracten met vaste tarieven dan met variabele tarieven. Contracten voor onbepaalde tijd met variabel tarieven zijn bijna altijd duurder dan één- en driejarige contracten met vaste tarieven. Eénjarige contracten met variabele tarieven concurreren qua prijs veelal wel goed met de één- en driejarige contracten met vaste tarieven. Variabele tarieven binnen een contract dat maandelijks opzegbaar is, zijn het hoogst. Dit is overigens het contract dat nog steeds meer dan de helft van de Nederlandse huishoudens heeft. Eén- en driejarige energiecontracten zijn eigenlijk altijd goedkoper dan de contracten voor onbepaalde tijd.


Vul je onze energievergelijker in, dan zie je dat contracten met vaste tarieven meestal bovenaan staan. Toch is het belangrijk om altijd even een vergelijking te maken. Afhankelijk van jouw verbruik, zie je het beste aanbod.

Hoe weet ik of een tarief vast of variabel is?

In het overzicht in onze vergelijker zie je direct om wat voor soort contract het gaat en wat voor tarieven je daarbij krijgt. Je kunt daar ook op filteren. Weet je vooraf al of je vast of variabel wilt? Dan kun je die voorkeur aangeven aan de linkerkant in de vergelijker. Je kunt hier namelijk vast of variabel aan- of uitvinken, zodat alleen contracten naar jouw voorkeur tevoorschijn komen. Ditzelfde kun je overigens ook doen met de looptijd van het contract of de duurzaamheid van de energie die je ontvangt.

Verschil vaste en variabele energieprijzen

Energieprijzen fluctueren – dat is een gegeven. Het ene moment betaal je meer voor een kuub gas of een kWh stroom dan het andere. Met een vaste energieprijs weet je gedurende de looptijd van je energiecontract zeker dat je een bepaalde prijs blijft betalen. Dan kunnen alleen de energiebelastingen en netbeheerkosten nog stijgen of dalen. Deze kosten worden niet bepaald door de leverancier. Kies je voor een variabele energieprijs, dan kun je profiteren van dalende energieprijzen. Je loopt dan echter ook het risico dat de energierekening hoger wordt wanneer de energieprijzen stijgen.

 

Doorgaans worden variabele energieprijzen twee keer per jaar gewijzigd: per 1 januari en per 1 juli. Er zijn ook energiecontracten waarbij de prijzen vaker veranderen. Energieleveranciers zijn sinds 1 januari 2015 verplicht om je tijdig, expliciet en persoonlijk te laten weten dat de energietarieven gewijzigd worden. Bovendien kun je in de algemene voorwaarden terugvinden hoe er wordt omgegaan met prijswijzigingen.

Overstappen met vaste en variabele tarieven en contracten

De overstap van een contract voor onbepaalde tijd is kosteloos. Als je overstapt, krijg je van je oude leverancier nog een eindafrekening. Dit is de rekening over de periode vanaf je laatste jaarrekening. Er wordt gekeken naar je energieverbruik over die periode en de voorschotbedragen die je hebt betaald. Als je een contract voor onbepaalde tijd hebt, kun je altijd overstappen zonder een boete te krijgen. Heb je een contract voor bepaalde tijd, dan kun je kosteloos overstappen zodra je contract nog maar twee maanden loopt.

Na aflopen energiecontract standaard variabele tarieven

Heb je een energiecontract voor bepaalde tijd en loopt deze af? Dan is het heel verstandig om een nieuw contract af te sluiten. Doe je dat niet, dan krijg je nog altijd energie van de leverancier waarbij je het contract afsloot. Deze energie ontvang je dan tegen variabele tarieven. Ook loop je een welkomstkorting mis. Kortom: ga dus altijd vergelijken als je energiecontract afloopt, zodat je alsnog het goedkoopste energiecontract hebt.