Bekijk je besparing

Postcode
Huisnr.
Toev.
Huidige energieleverancier Huidige energieleverancier
Sommige aanbiedingen gelden alleen voor nieuwe klanten. Door je huidige leverancier in te vullen houden we hier rekening mee.
Jaarverbruik Jaarverbruik
Door het aantal personen in jouw huishouden te selecteren berekenen wij een schatting van jouw jaarverbruik gebaseerd op cijfers van het NIBUD. Met dit gemiddelde jaarverbruik maken we een vergelijking, maar je zult nooit meer betalen dan je werkelijk verbruikt.
Wil je alleen stroom vergelijken?
Vul dan 0 in bij gas.
Alleen gas vergelijken?
Vul dan 0 in bij stroom.
Vul je verbruik in of maak een schatting
Selecteer aantal personen of vul je verbruik in
Eénpersoonshuishouden Stroom: 1500 kWh
Gas: 1000 m3
Tweepersoons Stroom: 2500 kWh
Gas: 1100 m3
Klein gezin Stroom: 3500 kWh
Gas: 1500 m3
Gemiddeld gezin Stroom: 4500 kWh
Gas: 1700 m3
Groot gezin Stroom: 5000 kWh
Gas: 1800 m3
4500 kWh
1700 m3
Gas
Aantal zonnepanelen
Zonnepanelen
Weet je niet hoeveel je opwekt? Geef dan aan hoeveel zonnepanelen je hebt. We maken dan een schatting voor je.
Ik wek op
Aantal zonnepanelen
Zonnepanelen
Weet je niet hoeveel je opwekt? Geef dan aan hoeveel zonnepanelen je hebt. We maken dan een schatting voor je.
Ik wek op
Normaal
Dal

Energiecollectief

Je hebt er vast wel eens iets over gehoord: een energiecollectief, ofwel collectieve energie. In Nederland kun je je bij verschillende partijen aansluiten die energie inkopen voor hun achterban. Hoe meer deelnemers, hoe lager de prijs van het energiecontract. Lees alles over een energiecollectief.

energiecollectief

Collectieve energie

Collectieve energie (energiecollectief) is het fenomeen dat een partij voor een grote groep mensen energie inkoopt. Als een partij veel deelnemers aan zijn energiecollectief weet te verbinden, willen energieleveranciers vaak lagere energieprijzen bieden dan via hun website. Des te meer mensen zich inschrijven bij het energiecollectief, des te lager de prijs. In Nederland zijn er diverse initiatiefnemers die met regelmaat collectieve energie inkopen, zoals Vereniging Eigen Huis en de Consumentenbond.

 

Hoe werkt een energiecollectief?

Iedere partij die collectieve energie inkoopt heeft zijn eigen routine, maar doorgaans werkt het inschrijven bij een energiecollectief als volgt:

 1. Je schrijft je in als deelnemer aan het energiecollectief.
 2. Er wordt een energieveiling georganiseerd. De energieleverancier die het laagste bod doet, wint.
 3. Je krijgt vrijblijvend een aanbod van de winnende energieleverancier. Als het aanbod je bevalt, dan kan je overstappen.

De leverancier die de energieveiling wint, betaalt tussen de € 30,- en € 100,- aan de partij die de energieveiling organiseert. Dat maakt het inkopen van collectieve energie een lucratieve business. Neem bijvoorbeeld Vereniging Eigen Huis met zo’n 600.000 leden. Daarvan schrijft zo’n 7 tot 10 procent zich in voor de energieveiling. Daarvan stapt zo’n 20 tot 40 procent over (10.000 tot 30.000 mensen). Ervan uitgaande dat Vereniging Eigen Huis gemiddeld drie keer per jaar een energieveiling organiseert en € 40,- per overstapper ontvangt, kan deze partij rekenen op zo’n € 800.000,- aan inkomsten vanuit het energiecollectief.

 

Energieveiling

Een energiecollectief wordt ook wel een energieveiling genoemd. Een energieveiling is dus een groepsaanbieding van een energiecontract door een energieleverancier. De consument kan zich hiervoor vrijblijvend inschrijven bij de organisator van de energieveiling. De consument geeft dan aan graag een scherp energieaanbod te ontvangen. Omdat duizenden mensen dit tegelijk aangeven, is het interessant voor de energieleverancier. Leveranciers gaan op de veilingdag met elkaar onderbieden tot een winnaar bekend is. De winnaar van de energieveiling mag het aanbod doen aan de consumenten die zich hebben ingeschreven.

 

Energiecollectief: voordelen

 • Er wordt in één keer een grote groep mensen bewust gemaakt van het feit dat ze kunnen overstappen van energie.
 • Er wordt meer bewustzijn gecreëerd met betrekking tot de (fluctuatie van de) energieprijzen.
 • Hoe meer mensen deelnemen aan een energiecollectief, hoe lager de prijs van het energiecontract.
 • Als de groep deelnemers groot genoeg is, bieden energieleveranciers een lagere prijs.

 

Energiecollectief: nadelen

 • Het winnende energiecontract is niet altijd het meest optimaal/goedkoop voor elke deelnemer.
 • Niet alle energieleveranciers nemen deel aan de energieveilingen, wat de concurrentie beperkt.
 • Bij een energieveiling wordt alleen gekeken naar prijs, niet naar bijv. duurzame energie of klantenservice.
 • Soms moet je lid worden van de organiserende partij om op het aanbod in te mogen gaan.

 

De goedkoopste optie: een energiecollectief of je eigen contract?

Op zich is een energiecollectief een mooi idee, maar dan moet het wel de beste keuze zijn voor de consument. Dit blijkt in veel gevallen niet het geval. Inschrijven voor een energieveiling is gelukkig altijd vrijblijvend. Het kan dus geen kwaad om je aan te melden, maar let op: de ervaring leert dat het ergens anders meestal goedkoper kan. En wie wil dat nu niet. Vergelijk dus altijd het aanbod van energieveilingen met een onafhankelijke energie vergelijker. Daarnaast heb je via een energievergelijker veel meer keuzemogelijkheden, zoals voor duurzaamheid en service. Dat kunnen natuurlijk ook doorslaggevende redenen zijn om te kiezen voor een bepaalde energieleverancier!