Bekijk je besparing

Postcode
Huisnr.
Toev.
Huidige energieleverancier Huidige energieleverancier
Sommige aanbiedingen gelden alleen voor nieuwe klanten. Door je huidige leverancier in te vullen houden we hier rekening mee.
Jaarverbruik Jaarverbruik
Door het aantal personen in jouw huishouden te selecteren berekenen wij een schatting van jouw jaarverbruik gebaseerd op cijfers van het NIBUD. Met dit gemiddelde jaarverbruik maken we een vergelijking, maar je zult nooit meer betalen dan je werkelijk verbruikt.
Wil je alleen stroom vergelijken?
Vul dan 0 in bij gas.
Alleen gas vergelijken?
Vul dan 0 in bij stroom.
Vul je verbruik in of maak een schatting
Selecteer aantal personen of vul je verbruik in
Eénpersoonshuishouden Stroom: 1500 kWh
Gas: 1000 m3
Tweepersoons Stroom: 2500 kWh
Gas: 1100 m3
Klein gezin Stroom: 3500 kWh
Gas: 1500 m3
Gemiddeld gezin Stroom: 4500 kWh
Gas: 1700 m3
Groot gezin Stroom: 5000 kWh
Gas: 1800 m3
4500 kWh
1700 m3
Gas
Aantal zonnepanelen
Zonnepanelen
Weet je niet hoeveel je opwekt? Geef dan aan hoeveel zonnepanelen je hebt. We maken dan een schatting voor je.
Ik wek op
Aantal zonnepanelen
Zonnepanelen
Weet je niet hoeveel je opwekt? Geef dan aan hoeveel zonnepanelen je hebt. We maken dan een schatting voor je.
Ik wek op
Normaal
Dal

Energiecontract

In de energiemarkt bestaan veel verschillende energiecontracten van verschillende energieleveranciers. Deze kunnen verschillen in contractduur, tarieven, voorwaarden, vastrecht en (welkomst)korting. Door dit grote aanbod kan het lastig zijn om een keuze te maken. Daarom hebben wij de belangrijkste punten bij het kiezen van een energiecontract op een rij gezet.

energiecontract

Energiecontract afsluiten

Wil je een nieuw energiecontract afsluiten, bijvoorbeeld om je lopende energiecontract aan het einde is gekomen of omdat je nu teveel betaalt? Dan moet je goed letten op de einddatum van je huidige energiecontract. De einddatum van je contract kun je vinden op je laatste energierekening. Het is namelijk belangrijk om te weten wanneer deze einddatum is. Als je (te) ver van tevoren gaat overstappen, kan het namelijk zijn dat de nieuwe energieleverancier je voor de einddatum overzet. Dan moet je een opzegvergoeding betalen. Wij raden aan om zo’n twee maanden voor de einddatum een overstap aan te vragen. 

Nieuw energiecontract

Je hebt een nieuw energiecontract nodig. Bijvoorbeeld omdat je gaat verhuizen, omdat je ergens anders goedkoper uit bent of omdat je energiecontract aan het einde van de looptijd is. Je hebt dan keuze uit verschillende soorten energiecontracten. Wat je in ieder geval in je achterhoofd moet houden bij het afsluiten van een nieuw energiecontract: ga energie vergelijken. Zo weet je zeker dat je een energiecontract kiest dat voldoet aan jouw eisen en wensen. Zo vind je bijvoorbeeld het groenste energiecontract voor de laagste prijs, of de beste energieleverancier met de beste klantbeoordelingen. Op deze website is het niet alleen mogelijk om over te stappen van energie, maar ook je energiecontract verlengen is mogelijk. Ben je tevreden over je huidige leverancier? Dan kun je er voor kiezen om je contract te verlengen. Op die manier voorkom je dat je contract wordt omgezet naar een standaardcontract, dat hogere tarieven heeft.

Soorten energiecontracten

Energiecontracten bestaan in verschillende soorten en maten. Daarom zetten we de belangrijkste verschillen voor je op een rijtje:

Energiecontract: de tarieven

Energieleveranciers bieden de keuze uit vaste en een variabele energiecontracten. De vaste tarieven staan vast gedurende de looptijd van het energiecontract. Bij variabele tarieven mogen tijdens de contractduur de energieprijzen aangepast worden. Je kunt kiezen voor een variabel of een vast contract. Bij een variabel contract staan de energietarieven niet vast. Deze mag de leverancier eens per zes maanden aanpassen. Vaak gebeurt dit op 1 januari en 1 juli. De tarieven kunnen dan dalen of stijgen. Dit hangt af van de prijzen op de energiemarkt. Bij een contract met vaste tarieven blijven de tarieven vast staan gedurende de hele contractperiode. Meestal is een vast contract goedkoper dan een variabel contract. Bij een vast contract heb je ook meer zekerheid, je weet zeker dat de energietarieven niet opeens hoger kunnen worden. Wel loop je bij een vast contract eventuele prijsdalingen mis. Voor elektriciteit heb je soms ook nog de keuze voor een enkel- of dubbeltarief.

Looptijd energiecontract

Er zijn een aantal keuzes voor de looptijd van een contract. Op onze website wordt het meest gekozen voor het 1-jarig contract, net als in de mobiele telefonie. Energieleveranciers geven meestal de grootste kortingen op dit soort energiecontracten. De meest voorkomende looptijden zijn:

  • 1 jaar
  • 3 jaar
  • 5 jaar
  • Onbepaalde tijd

Contracten met een meerjarige looptijd geven aan de ene kant rust, maar zijn vaak niet de voordeligste contracten.

Energiecontract: de looptijd en de tarieven

Meestal zijn de 1-jarige contracten met vaste tarieven het meest voordelig. Je zit maar één jaar vast aan je contract en er worden vaak hoge kortingen gegeven. Aan het eind van de contractduur kun je in onze energievergelijker weer kijken welke aanbieding dan het best past.

 

Wanneer je een contract neemt voor 3 of 5 jaar, met vaste tarieven, dan zit je voor een langere periode aan dit contract vast. Je hebt aan de ene kant zekerheid dat de energietarieven niet veranderen. Je weet dus waar je aan toe bent. Aan de andere kant zijn deze contracten vaak wel duurder dan bijvoorbeeld vaste contracten voor 1 jaar. Als je voor het einde van de looptijd het contract wilt opzeggen, dan mag de leverancier een opzegvergoeding in rekening brengen.

 

Er zijn ook meerjarige contracten met een variabel tarief. Je zit dan lang vast aan het contract en in het slechtste geval kunnen de tarieven elk half jaar stijgen. Naast de contracten met een vastgestelde looptijd zijn er ook contracten die voor onbepaalde tijd gelden. Deze zijn altijd en per direct opzegbaar (met een opzegtermijn van maximaal 30 dagen). De tarieven bij dit contract zijn altijd variabel en worden dus eens per zes maanden verhoogd of verlaagd.

Goedkope energiecontracten

Welke energiecontracten zijn nu het goedkoopst? Over het algemeen zijn de 1-jarige contracten het goedkoopste. De contracten met onbepaalde looptijd zijn wat duurder, maar hebben wel als voordeel dat je deze altijd (met een opzegtermijn van 30 dagen) op kunt zeggen. Contracten met een gratis cadeau, zoals een iPad, zijn de duurste contracten in de markt. Uiteindelijk blijk je dus zelf te betalen voor het cadeau en in bijna alle gevallen betaal je nog meer dan dat het cadeau in de winkel kost.

Welkomstkorting bij energiecontract

Veel leveranciers bieden op onze website welkomstkortingen aan. Die worden soms ook cashbacks of energietegoeden genoemd. Deze worden vrijwel altijd aan het einde van het contract uitgekeerd en zijn al verwerkt in de getoonde jaarbedragen. Eventuele kortingen op de tarieven zijn ook altijd al verwerkt in het getoonde bedrag.

Welk energiecontract past bij mij?

Je kunt zelf kiezen voor wat voor soort energiecontract je kiest. Niet alleen kun je kiezen voor de lengte van het contract en welke tarieven hierbij horen, maar er zijn meerdere factoren waarop je een selectie kunt maken. Zo kun je ook kijken naar de beoordeling van een leverancier en de mate van groene energie. Uiteindelijk zijn het jouw wensen en voorkeuren die bepalen wat voor jou het beste energiecontract is. Het vergelijken van energiecontracten loont. Zo weet je zeker dat je de juiste keuze maakt.

Mijn energiecontract loopt af

Mijn energiecontract loopt af en nu? Geen zorgen. Als je contract afloopt kom je nooit zonder energie te zitten. Dit is wettelijk vastgelegd. Meestal zet je huidige energieleverancier het contract om naar een standaardcontract met variabele tarieven. Deze tarieven horen meestal tot de hoogste in de markt. De leverancier mag de tarieven ieder half jaar aanpassen, ze staan dus niet vast. Het voordeel van dit contract: je kunt direct en kosteloos je energiecontract opzeggen. Je zit dus niet onnodig vast aan het energiecontract, als je vindt dat de tarieven te hoog zijn.

Energiecontract tijdelijk

Ga je in het buitenland werken, op een lange reis of heb je misschien een tijdje twee huizen? Dan is een tijdelijk energiecontract waarschijnlijk de beste optie voor je. Ook als je bijvoorbeeld je huis niet verkocht krijgt, kun je voor een tijdelijk energiecontract kiezen. We zetten de beste en goedkoopste opties voor je op een rij, zodat je precies weet hoe je moet handelen in deze situatie.

Energiecontract afsluiten via ons en bespaar meteen

Nieuw energiecontract nodig, overstappen of gewoon informatie nodig? Dan ben je bij ons aan het goede adres. Onze energievergelijker wijst zich vanzelf en zorgt ervoor dat je makkelijk kunt besparen. Toch nog vragen? Twijfel niet om contact met ons op te nemen. Spreek met een van onze overstapcoaches. We helpen je graag. Bel naar 088 - 1100 888.