Bekijk je besparing

Postcode
Huisnr.
Toev.
Huidige energieleverancier Huidige energieleverancier
Sommige aanbiedingen gelden alleen voor nieuwe klanten. Door je huidige leverancier in te vullen houden we hier rekening mee.
Jaarverbruik Jaarverbruik
Door het aantal personen in jouw huishouden te selecteren berekenen wij een schatting van jouw jaarverbruik gebaseerd op cijfers van het NIBUD. Met dit gemiddelde jaarverbruik maken we een vergelijking, maar je zult nooit meer betalen dan je werkelijk verbruikt.
Wil je alleen stroom vergelijken?
Vul dan 0 in bij gas.
Alleen gas vergelijken?
Vul dan 0 in bij stroom.
Vul je verbruik in of maak een schatting
Selecteer aantal personen of vul je verbruik in
Eénpersoonshuishouden Stroom: 1500 kWh
Gas: 1000 m3
Tweepersoons Stroom: 2500 kWh
Gas: 1100 m3
Klein gezin Stroom: 3500 kWh
Gas: 1500 m3
Gemiddeld gezin Stroom: 4500 kWh
Gas: 1700 m3
Groot gezin Stroom: 5000 kWh
Gas: 1800 m3
4500 kWh
1700 m3
Gas
Aantal zonnepanelen
Zonnepanelen
Weet je niet hoeveel je opwekt? Geef dan aan hoeveel zonnepanelen je hebt. We maken dan een schatting voor je.
Ik wek op
Aantal zonnepanelen
Zonnepanelen
Weet je niet hoeveel je opwekt? Geef dan aan hoeveel zonnepanelen je hebt. We maken dan een schatting voor je.
Ik wek op
Normaal
Dal

Enkel of dubbeltarief

Steeds meer mensen krijgen een nieuwe meter en dat is vaak een (slimme) dubbele meter. Je betaalt dan een ander bedrag voor stroom in de piekuren dan in de daluren, ook wel het enkeltarief en dubbeltarief genoemd. Wij krijgen veel vragen of een dubbel tarief duurder is dan een enkeltarief. Je kunt bij de meeste energieleveranciers tegenwoordig kiezen tegen welk tarief je verrekend wordt, maar wat is nou goedkoper? Op deze pagina lees je alles over enkel- of dubbeltarief.

enkel of dubbeltarief

Wat is het verschil tussen enkel of dubbeltarief?

Tegenwoordig hebben energiecontracten verschillende energietarieven. Het enkeltarief, piektarief en het daltarief. De twee overige tarieven zijn de piek- en daltarieven voor de uitzonderingsgebieden met een langere daltijd. Enkel tarief betekent dat al je stroomverbruik tegen hetzelfde tarief wordt verrekend. Met een dubbeltarief wordt je verbruik overdag verrekend tegen het piektarief en ’s avonds, ’s nachts, in het weekend en tijdens de feestdagen tegen het daltarief, ook wel nachtstroom.

Vergelijken voor enkel- of dubbeltarief

De leveranciers kijkt er niet naar of jij bij het maken van een vergelijking aangeeft of het gaat om een dubbele of enkele meter. De leverancier kijkt naar het metertype dat zij door gespeeld krijgen van je netbeheerder en hanteren het bijbehorende type energietarieven. Heb je een meter met twee telwerken? Dan heb je twee verschillende meterstanden. De leverancier zal in eerste instantie een piek- en daltarief hanteren. Dat betekent niet dat je dat per se ook moet gebruiken. Je kunt bij je leveranciers aangeven dat je graag tegen een enkeltarief verrekend wordt. Bij de meeste leveranciers is dit geen probleem, maar vraag het even na.

Maar wat is goedkoper: enkel- of dubbeltarief?

Het energieverbruik is voor ieder huishouden verschillend. Sommige mensen zullen overdag meer stroom verbruiken en anderen juist in de avonduren en weekenden, omdat ze overdag niet thuis zijn. Om een goed beeld te geven, hebben wij de kosten van een enkel tarief vergeleken met een aantal verhoudingen van stroomverbruik in de piek- en daluren op basis van een gemiddeld energieverbruik. Dat hebben we gedaan met een random energiecontract uit onze vergelijker.

 

    Stroom   Gas Jaarprijs Verschil
Enkel tarief   3.500 kWh   1.500 m3 € 1.869,23  
  Verhouding Stroom Piek Stroom Dal      
Dubbel tarief 50/ 50 1.750 kWh 1.750 kWh 1.500 m3 € 1.869,86 + € 0,63
  75/ 25 2.625 kWh 875 kWh 1.500 m3 € 1.883,94 +€ 14,71
  25/ 75 875 kWh 2.625 kWh 1.500 m3 € 1.855,78 - € 13,45
  10/ 90 350 kWh 3.150 kWh 1.500 m3 € 1.847,33 - € 21,90

 

Als je energieverbruik gelijk is verdeeld over de piek- en daluren ben je € 0,63 duurder uit wanneer je gebruik maakt van een piek- en daltarief. Wanneer je verbruik grotendeels in de daluren plaatsvindt, dan kun je met een dubbeltarief toch een paar tientjes besparen.

 

In praktijk blijft dat lastig, omdat veel huishoudelijke apparaten continue stroom gebruiken, zoals vriezers en koelkasten. En als je bewust apparaten gaat gebruiken in de daluren heb je ook minder flexibiliteit. Over het algemeen kun je een stuk meer besparen door ieder jaar een scherp energiecontract af te sluiten.

Gebruik onze vergelijker

Wil je voor jezelf kijken wat het voordeligst voor jou is? Maak dan eens een vergelijking met jouw verbruik verdeeld over de piek- en daluren en vergelijk het met een enkeltarief, dan zie je in een oogopslag wat voor jou het voordeligst is. Maar je bespaart het meest met een scherp geprijsd energiecontract en energie vergelijken is zo gebeurd.