Bekijk je besparing

Postcode
Huisnr.
Toev.
Huidige energieleverancier Huidige energieleverancier
Sommige aanbiedingen gelden alleen voor nieuwe klanten. Door je huidige leverancier in te vullen houden we hier rekening mee.
Jaarverbruik Jaarverbruik
Door het aantal personen in jouw huishouden te selecteren berekenen wij een schatting van jouw jaarverbruik gebaseerd op cijfers van het NIBUD. Met dit gemiddelde jaarverbruik maken we een vergelijking, maar je zult nooit meer betalen dan je werkelijk verbruikt.
Wil je alleen stroom vergelijken?
Vul dan 0 in bij gas.
Alleen gas vergelijken?
Vul dan 0 in bij stroom.
Vul je verbruik in of maak een schatting
Selecteer aantal personen of vul je verbruik in
Eénpersoonshuishouden Stroom: 1500 kWh
Gas: 1000 m3
Tweepersoons Stroom: 2500 kWh
Gas: 1100 m3
Klein gezin Stroom: 3500 kWh
Gas: 1500 m3
Gemiddeld gezin Stroom: 4500 kWh
Gas: 1700 m3
Groot gezin Stroom: 5000 kWh
Gas: 1800 m3
4500 kWh
1700 m3
Gas
Aantal zonnepanelen
Zonnepanelen
Weet je niet hoeveel je opwekt? Geef dan aan hoeveel zonnepanelen je hebt. We maken dan een schatting voor je.
Ik wek op
Aantal zonnepanelen
Zonnepanelen
Weet je niet hoeveel je opwekt? Geef dan aan hoeveel zonnepanelen je hebt. We maken dan een schatting voor je.
Ik wek op
Normaal
Dal

Enkeltarief

Wanneer je een energiecontract afsluit, kun je voor elektriciteit een enkel- of dubbeltarief hebben. Wat is het verschil en welke is voordeliger? Op deze pagina vind je daar meer over.

 

enkeltarief

Enkeltarief stroom

Voor stroom heb je een enkel- of dubbeltarief. Een enkeltarief is één tarief. Dit betekent dat je altijd één tarief voor elektriciteit hebt. Tegen dat tarief wordt dus al je elektriciteitsverbruik afgerekend. Een dubbeltarief is alleen mogelijk als de elektriciteitsmeter twee telwerken heeft. In dat geval heb je twee tarieven voor elektriciteit, namelijk het hoog- en laagtarief. Enkeltarief is mogelijk bij zowel een meter met één telwerk of twee telwerken. 

Voor wie is enkeltarief geschikt?

Mensen die overdag meer elektriciteit gebruiken, hebben meer baat bij enkeltarief. Het enkeltarief is over het algemeen namelijk lager dan het hoogtarief. Het enkeltarief ligt over het algemeen tussen het lage en het hoge tarief:

 

Gemiddeld enkeltarief: 19-21 cent
Gemiddeld laagtarief: 18-20 cent
Gemiddeld hoogtarief: 21-23 cent

 

Ook mensen die de wasmachine en vaatwasser niet ’s nachts aan willen zetten kunnen beter kiezen voor het enkeltarief. Het laagtarief gaat namelijk pas in om 23.00u (21.00u in Noord-Brabant en Limburg) en duurt tot 07.00u. 

 

Wanneer je tussen 23.00u (of 21.00u) en 07.00u dus weinig gebruik maakt van elektronische apparaten, is het afsluiten van enkeltarief de juiste keuze. Wanneer je wel bewust bezig wilt zijn met elektriciteit en de was ’s nachts laat draaien, kun je wel enkele tientjes per jaar voordeliger uit zijn door dubbeltarief te kiezen. Maar voor iedereen die hier geen rekening mee wilt houden is enkeltarief de beste optie. Tegenwoordig scheelt het qua tarief ook veel minder dan vroeger, wanneer een dubbeltarief voordeliger was, mits je op het verbruik lette. 

Kan je altijd enkeltarief afsluiten?

Het is altijd mogelijk om enkeltarief af te sluiten. Het maakt dus niet uit of je een enkel of een dubbel telwerk hebt. Een uitzondering hierop is BudgetEnergie. Daar kun je alleen enkeltarief afsluiten wanneer je een enkel telwerk hebt. Als je een dubbel telwerk hebt kun je daar alleen dubbeltarief afsluiten. Wanneer je een slimme meter hebt kun je ook altijd enkeltarief aanvragen. 

Wil je van enkeltarief naar dubbeltarief of andersom?

Een energieleverancier is niet verplicht om hieraan mee te werken. Je hebt namelijk een contract afgesloten voor een tarief. Over het algemeen is het, in overleg met de leverancier, vrijwel altijd te regelen om te switchen van enkel- naar dubbeltarief en andersom (als je een meter met twee telwerken hebt). 

 

Als het voor jou onvoordelig is om tegen je huidige tarief afgerekend te worden en je huidige leverancier wil geen wijziging doorvoeren, dan kan het lonen om over te stappen. 

 

Je kunt ook een extra telwerk erbij laten installeren. Hier zijn wel kosten aan verbonden en die zal je zelf moeten betalen. Hiervoor dien je contact op te nemen met jouw netbeheerder