Bekijk je besparing

Postcode
Huisnr.
Toev.
Huidige energieleverancier Huidige energieleverancier
Sommige aanbiedingen gelden alleen voor nieuwe klanten. Door je huidige leverancier in te vullen houden we hier rekening mee.
Jaarverbruik Jaarverbruik
Door het aantal personen in jouw huishouden te selecteren berekenen wij een schatting van jouw jaarverbruik gebaseerd op cijfers van het NIBUD. Met dit gemiddelde jaarverbruik maken we een vergelijking, maar je zult nooit meer betalen dan je werkelijk verbruikt.
Wil je alleen stroom vergelijken?
Vul dan 0 in bij gas.
Alleen gas vergelijken?
Vul dan 0 in bij stroom.
Vul je verbruik in of maak een schatting
Selecteer aantal personen of vul je verbruik in
Eénpersoonshuishouden Stroom: 1500 kWh
Gas: 1000 m3
Tweepersoons Stroom: 2500 kWh
Gas: 1100 m3
Klein gezin Stroom: 3500 kWh
Gas: 1500 m3
Gemiddeld gezin Stroom: 4500 kWh
Gas: 1700 m3
Groot gezin Stroom: 5000 kWh
Gas: 1800 m3
4500 kWh
1700 m3
Gas
Aantal zonnepanelen
Zonnepanelen
Weet je niet hoeveel je opwekt? Geef dan aan hoeveel zonnepanelen je hebt. We maken dan een schatting voor je.
Ik wek op
Aantal zonnepanelen
Zonnepanelen
Weet je niet hoeveel je opwekt? Geef dan aan hoeveel zonnepanelen je hebt. We maken dan een schatting voor je.
Ik wek op
Normaal
Dal

Nachtstroom

Energieleveranciers noemen het nachtstroom en dagstroom ook wel het dubbeltarief. Bij het dubbeltarief betaal je een daltarief voor de nachtstroom. Je hebt dan ook twee meterstanden. De energie die je overdag gebruikt is dan iets duurder. Op deze pagina leggen we je alles uit over nachtstroom, wat de tijden zijn van nachtstroom en waarom nachtstroom voordelig kan zijn voor jou.

 

nachtstroom

Dag en nachtstroom

Bij dag- en nachtstroom betaal je in tegenstelling tot een enkeltarief dus een ander tarief in de daluren. De stroom die je ontvangt tijden de daluren wordt ook wel nachtstroom genoemd. Je ontvangt deze nachtstroom tegen een lager energietarief in de avond, nacht, weekenden en feestdagen. Onder de feestdagen vallen: 1 januari, Tweede Paasdag, Koningsdag, Hemelvaartsdag, Tweede Pinksterdag, Eerste en Tweede Kerstdag. Gebruik je op die momenten meer energie? Dan kan het dus zijn dat een energiecontract met dubbeltarief voordeliger is voor jouw situatie.

Nachtstroom tijden

Hoe laat gaat nachtstroom in?De tijden voor nachtstroom verschillen per regio. Je betaalt het hoge tarief meestal op werkdagen van 07.00u tot 23.00u. In Noord-Brabant en Limburg is dit van 07.00 tot 21.00u. Een dubbeltarief is alleen mogelijk wanneer je een meter met een dubbel telwerk hebt. In de weekenden en op de feestdagen ontvang je in elke regio nachtstroom. Je hebt dan wel een extra teller nodig voor de meterstanden. Heb je die niet, dan is het ook mogelijk om door de netbeheerder een extra teller te laten plaatsen. Dit dien je dan wel zelf te betalen.

Wanneer nachtstroom?

Dubbeltarief met nachtstroom is goedkoper wanneer je minstens de helft van je stroom verbruikt tijdens de daluren. Voor de mensen die bewust omgaan met het elektriciteitsverbruik is dubbeltarief aantrekkelijk. Alleen in het weekend of ’s nachts de wasmachine of vaatwasser aanzetten is hier een voorbeeld van. Echter is het tegenwoordig zo, dat je met een dubbele meter niet veel bespaart ten opzichte van een enkele meter, omdat de energietarieven dicht bij elkaar liggen. Ga je energietarieven vergelijken? Probeer dan eens te rekenen met een dubbele en met een enkele meter. Dan zul je zien dat er erg weinig verschil in zit.

 

Als je niet gebonden wilt zijn aan bepaalde uren om je apparaten aan te zetten, is het verstandig om te kiezen voor enkeltarief. Dan heb je altijd hetzelfde tarief en maakt het niet uit of je ’s ochtends of ’s avonds de wasmachine aanzet.

Dag en nachtstroom slimme meter

Heb je een slimme meter? Wees dan niet bang: het enkel- of dubbeltarief verdwijnt niet. Kijk in de handleiding van je slimme meter hoe je beide meterstanden kunt aflezen. Handig om te weten: met een slimme meter worden de meterstanden automatisch gecommuniceerd naar jouw energieleverancier. Je hoeft zelf dus niks te doen.

Nachtstroom en meterstanden

Als je gebruik wilt maken van nachtstroom, dan heb je een dubbele teller nodig. Dit kan een slimme meter, digitale meter of een analoge meter met twee telwerken zijn. Per regio verschilt het welke teller voor je meterstanden het hoge of lage tarief aangeeft. Over het algemeen is de eerste teller het lage tarief en teller twee het hoge tarief, maar dit is niet altijd het geval. Het is eenvoudig te ontdekken welke teller het hoge en lage tarief aangeeft. Noteer doordeweeks in de middag de meterstanden. Controleer na een paar uur (nog voor 21.00u) nog een keer de meterstanden. De teller die heeft doorgelopen is de teller van het hoge tarief.

Wil je van dubbeltarief naar enkeltarief of andersom?

Een energieleverancier is niet verplicht om hieraan mee te werken. Je hebt namelijk een contract afgesloten voor een bepaald tarief. Over het algemeen is het, in overleg met de leverancier, vrijwel altijd te regelen om te switchen van enkel- naar dubbeltarief (als je een meter met twee telwerken hebt en andersom).

 

Mocht je maar één telwerk hebben en je wilt graag een dubbel telwerk? Dit kun je aanvragen bij jouw netbeheerder. Let op: hier zijn wel kosten aan verbonden. Zie de lijst met netbeheerders om te achterhalen wie jouw netbeheerder is.

Besparen met nachtstroom

Als het voor jou onvoordelig is om tegen je huidige tarief afgerekend te worden en je huidige leverancier wilt geen wijziging doorvoeren, dan kan het lonen om over te stappen. Vul je je gegevens in de vergelijker in en er rolt meteen een vergelijking op maat uit. Ga dan voor de goedkoopste energieleverancier met een voordelig energiecontract. Makkelijk besparen, he?