Vraag jij jezelf af of je een opzegvergoeding moet betalen? Meestal kun je zonder boete overstappen. Je moet wel weten wat voor soort energiecontract je hebt.
Wanneer je een contract afsluit met een energieleverancier, ga je een overeenkomst aan voor een bepaalde periode om bij hen energie af te nemen. Zeg je dit contract voortijdig op? Dan kan de leverancier hiervoor een opzegboete in rekening brengen.
Wil je overstappen naar een ander energiecontract? Check eerst wat voor contract je precies hebt. Als je een contract voor onbepaalde tijd hebt? Dan kun je kosteloos overstappen naar een andere energieleverancier. Maar bij een contract voor bepaalde tijd is dat niet altijd zo. Daarvoor zijn twee punten belangrijk:
Elke leverancier hanteert een bepaalde periode waarin zij wachten tot je huidige contract afloopt met de overstap, ook wel het kijkvenster genoemd. Deze periode kan per leverancier verschillen van 2 tot 6 maanden. Het ACM heeft bepaalde dat deze periode minimaal 2 maanden moet zijn. Dat betekent dat als je energiecontract binnen twee maanden afloopt je naar iedere leverancier kosteloos kunt overstappen. Let op dat je bij je overstap zelf doorgeeft wanneer je huidige contract afloopt, je nieuwe leverancier kan deze informatie namelijk niet inzien.
De Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft maximale opzegvergoedingen vastgesteld. Energieleveranciers mogen dus niet zelf weten hoe hoog de opzegboete is als je een energiecontract voortijdig opzegt. Dit zijn de maximale boetes per product:
Het energiebedrijf mag geen BTW bovenop deze opzegvergoedingen berekenen. De energieleverancier die je gaat verlaten is verplicht om binnen zes weken na de overstap/opzegging de opzegvergoeding in rekening te brengen. Is de leverancier te laat? Dan hoef je de opzegvergoeding niet te betalen. Let op! Als je van de energieleverancier die je gaat verlaten een welkomstkorting, cashback-korting of welkomstgeschenk ontvangt of hebt ontvangen, kunnen zij dit volledige bedrag terugeisen en daarbij ook nog eens een boete in rekening brengen van maximaal €100,-.
Het maximale opzegtermijn van je energiecontract is 30 dagen. Sommige leveranciers zijn coulanter en hanteren een korter opzegtermijn.
Overstappen terwijl je huidige energiecontract nog niet is afgelopen, kan nog steeds lonen. Je moet de maximale boete die je kunt krijgen, aftrekken van de geschatte besparing die je met een goedkoper energiecontract kan halen. Let wel op dat de nieuwe energieleverancier vaak van je verwacht dat je eerst zelf de opzegvergoeding betaalt. Je wordt dan terugbetaald zodra je klant bent.