Bekijk je besparing

Postcode
Huisnr.
Toev.
Huidige energieleverancier Huidige energieleverancier
Sommige aanbiedingen gelden alleen voor nieuwe klanten. Door je huidige leverancier in te vullen houden we hier rekening mee.
Jaarverbruik Jaarverbruik
Door het aantal personen in jouw huishouden te selecteren berekenen wij een schatting van jouw jaarverbruik gebaseerd op cijfers van het NIBUD. Met dit gemiddelde jaarverbruik maken we een vergelijking, maar je zult nooit meer betalen dan je werkelijk verbruikt.
Wil je alleen stroom vergelijken?
Vul dan 0 in bij gas.
Alleen gas vergelijken?
Vul dan 0 in bij stroom.
Vul je verbruik in of maak een schatting
Selecteer aantal personen of vul je verbruik in
Eénpersoonshuishouden Stroom: 1500 kWh
Gas: 1000 m3
Tweepersoons Stroom: 2500 kWh
Gas: 1100 m3
Klein gezin Stroom: 3500 kWh
Gas: 1500 m3
Gemiddeld gezin Stroom: 4500 kWh
Gas: 1700 m3
Groot gezin Stroom: 5000 kWh
Gas: 1800 m3
4500 kWh
1700 m3
Gas
Aantal zonnepanelen
Zonnepanelen
Weet je niet hoeveel je opwekt? Geef dan aan hoeveel zonnepanelen je hebt. We maken dan een schatting voor je.
Ik wek op
Aantal zonnepanelen
Zonnepanelen
Weet je niet hoeveel je opwekt? Geef dan aan hoeveel zonnepanelen je hebt. We maken dan een schatting voor je.
Ik wek op
Normaal
Dal

Opzegvergoeding

Vraag jij jezelf af of je een opzegvergoeding moet betalen? Meestal kun je zonder boete overstappen. Je moet wel weten wat voor soort energiecontract je hebt.

Wat is een opzegvergoeding?

Wanneer je een contract afsluit met een energieleverancier, ga je een overeenkomst aan voor een bepaalde periode om bij hen energie af te nemen. Zeg je dit contract voortijdig op? Dan kan de leverancier hiervoor een opzegboete in rekening brengen.

 

opzegvergoeding

Wanneer opzegvergoeding betalen?

Wil je overstappen naar een ander energiecontract? Check eerst wat voor contract je precies hebt. Als je een contract voor onbepaalde tijd hebt? Dan kun je kosteloos overstappen naar een andere energieleverancier. Maar bij een contract voor bepaalde tijd is dat niet altijd zo. Daarvoor zijn twee punten belangrijk:

  • Wanneer loopt je contract af bij je huidige leverancier?
  • Hoelang wacht de nieuwe leverancier op je?

Elke leverancier hanteert een bepaalde periode waarin zij wachten tot je huidige contract afloopt met de overstap, ook wel het kijkvenster genoemd. Deze periode kan per leverancier verschillen van 2 tot 6 maanden. Het ACM heeft bepaalde dat deze periode minimaal 2 maanden moet zijn. Dat betekent dat als je energiecontract binnen twee maanden afloopt je naar iedere leverancier kosteloos kunt overstappen. Let op dat je bij je overstap zelf doorgeeft wanneer je huidige contract afloopt, je nieuwe leverancier kan deze informatie namelijk niet inzien.

 

Maximale opzegboete energie

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft maximale opzegvergoedingen vastgesteld. Energieleveranciers mogen dus niet zelf weten hoe hoog de opzegboete is als je een energiecontract voortijdig opzegt. Dit zijn de maximale boetes per product:

 

opzegvergoeding

 

Het energiebedrijf mag geen BTW bovenop deze opzegvergoedingen berekenen. De energieleverancier die je gaat verlaten is verplicht om binnen zes weken na de overstap/opzegging de opzegvergoeding in rekening te brengen. Is de leverancier te laat? Dan hoef je de opzegvergoeding niet te betalen. Let op! Als je van de energieleverancier die je gaat verlaten een welkomstkorting, cashback-korting of welkomstgeschenk ontvangt of hebt ontvangen, kunnen zij dit volledige bedrag terugeisen en daarbij ook nog eens een boete in rekening brengen van maximaal €100,-.

 

Opzegtermijn energiecontract

Het maximale opzegtermijn van je energiecontract is 30 dagen. Sommige leveranciers zijn coulanter en hanteren een korter opzegtermijn. 

Overstappen kan lonen, zelfs mét een opzegvergoeding

Overstappen terwijl je huidige energiecontract nog niet is afgelopen, kan nog steeds lonen. Je moet de maximale boete die je kunt krijgen, aftrekken van de geschatte besparing die je met een goedkoper energiecontract kan halen. Let wel op dat de nieuwe energieleverancier vaak van je verwacht dat je eerst zelf de opzegvergoeding betaalt. Je wordt dan terugbetaald zodra je klant bent.