Bekijk je besparing

Postcode
Huisnr.
Toev.
Huidige energieleverancier Huidige energieleverancier
Sommige aanbiedingen gelden alleen voor nieuwe klanten. Door je huidige leverancier in te vullen houden we hier rekening mee.
Jaarverbruik Jaarverbruik
Door het aantal personen in jouw huishouden te selecteren berekenen wij een schatting van jouw jaarverbruik gebaseerd op cijfers van het NIBUD. Met dit gemiddelde jaarverbruik maken we een vergelijking, maar je zult nooit meer betalen dan je werkelijk verbruikt.
Wil je alleen stroom vergelijken?
Vul dan 0 in bij gas.
Alleen gas vergelijken?
Vul dan 0 in bij stroom.
Vul je verbruik in of maak een schatting
Selecteer aantal personen of vul je verbruik in
Eénpersoonshuishouden Stroom: 1500 kWh
Gas: 1000 m3
Tweepersoons Stroom: 2500 kWh
Gas: 1100 m3
Klein gezin Stroom: 3500 kWh
Gas: 1500 m3
Gemiddeld gezin Stroom: 4500 kWh
Gas: 1700 m3
Groot gezin Stroom: 5000 kWh
Gas: 1800 m3
4500 kWh
1700 m3
Gas
Aantal zonnepanelen
Zonnepanelen
Weet je niet hoeveel je opwekt? Geef dan aan hoeveel zonnepanelen je hebt. We maken dan een schatting voor je.
Ik wek op
Aantal zonnepanelen
Zonnepanelen
Weet je niet hoeveel je opwekt? Geef dan aan hoeveel zonnepanelen je hebt. We maken dan een schatting voor je.
Ik wek op
Normaal
Dal

Energiekosten 2021

In 2019 zijn de energiekosten flink gestegen doordat de meeste onderdelen van de energierekening omhoog zijn gegaan. De meeste impact op je energierekening heeft de verhoging van de overheidsheffingen.
Eerst even de basis: je energierekening bestaat uit 3 onderdelen:

  • De energiebelasting en ODE (van de overheid)
  • De netbeheerkosten (van de netbeheerder)
  • De leveringskosten (van de energieleverancier)

Daarnaast betaal je over alle drie de bovenstaande kostenposten 21% btw. De energiebelasting en de Opslag Duurzame Energie (ODE) zijn omhooggegaan vanaf 1 januari 2019, maar de variabele energietarieven van de drie grootste energieleveranciers – Eneco, Essent en Nuon – zijn ook gestegen. In totaal kost de energierekening een gemiddeld huishouden (3.500 kWh en 1.500 m3) € 327,07 extra.

 

Energiebelasting en ODE

In 2019 zijn de overheidsheffingen fors gestegen. Die bestaan uit energiebelasting en ODE. De energiebelasting op stroom is in 2019 wel iets gedaald. Met name de stijging van de energiebelasting op gas en ODE zorgen voor een flinke kostenstijging. Voor een gemiddeld huishouden (3.500 kWh en 1.500 m3) zorgt de stijging in energiebelasting voor € 24,- en ODE voor € 67,- aan extra kosten ten opzichte van 2018.

Vermindering energiebelasting

De vermindering energiebelasting, voorheen de heffingskorting genoemd, is gedaald in 2019. Dit is het bedrag dat je terugkrijgt van de overheid omdat energie een basisbehoefte is. De vermindering energiebelasting is met ruim € 60,- gedaald. In totaal zorgen de veranderingen in energiebelasting, ODE en vermindering energiebelasting voor € 153,- extra energiekosten voor een gemiddeld huishouden.

 

stijging energiebelasting

Leveringstarieven

Een stijging van de variabele energietarieven zat er al een tijdje aan te komen, omdat het voor energieleveranciers ook steeds duurder werd om gas en stroom in te kopen op de energiemarkt. De drie grootste energieleveranciers – Eneco, Essent en Nuon – hebben ook allemaal hun variabele leveringstarieven verhoogd. Naast de stijging van de leveringstarieven, steeg het vastrecht ook bij twee van de drie. Alleen het vastrecht van Eneco is gelijk gebleven, maar daar zijn de energiekosten wel het meest omhooggegaan, met ruim € 200,- (op basis van het verbruik van een gemiddeld huishouden 3.500 kWh, 1.500 m3). Bij Nuon stegen de energiekosten met meer dan € 170,-. Essent steeg het minst van de grote drie, namelijk € 140,-.

 

tariefverhoging

Netbeheerkosten

Je bent gebonden aan de netbeheerder in jouw regio. Netbeheerders hebben geen winstoogmerk en de Autoriteit Consument en Markt (ACM) houdt toezicht op alle netbeheerders in Nederland. De tarieven voor het transport van stroom en gas stegen met totaal € 1,50 per huishouden in 2019. Naast energietransport betaal je ook voor meterhuur en aansluitkosten aan je netbeheerder.

Per netbeheerder en type aansluiting kunnen de netbeheerskosten verschillen. In sommige regio’s zullen netbeheerders een grotere investering moeten doen om het huidige energienet in stand te houden en te verbeteren, dan netbeheerders in andere regio's. Je betaalt de netbeheerskosten via je energieleverancier, maar je leverancier en energiecontract hebben geen invloed op je netbeheerskosten. Wil je weten wat jouw netbeheerskosten zijn? Bekijk deze op de website van jouw netbeheerder.

Stijging van de totale energiekosten in 2019

Een gemiddeld huishouden betaalt € 327,- meer aan energiekosten in 2019. Dit is berekend op basis van variabele energietarieven. Variabele tarieven zijn niet de enige tarieven die een energieleverancier aanbiedt; je kunt ook kiezen voor vaste energietarieven.

 

energiekosten 2014 - 2019

Energiekosten berekenen

Tegen de stijging in de energiebelasting kun je helaas niets doen, maar de helft van de Nederlanders zit nog op een variabel energiecontract bij hun energieleverancier. Daar kun je wel wat tegen doen. Kies voor vaste tarieven. Maak snel een energievergelijking om je energiekosten te berekenen en kijk wat jij kunt besparen.