Bekijk je besparing

Postcode
Huisnr.
Toev.
Huidige energieleverancier Huidige energieleverancier
Sommige aanbiedingen gelden alleen voor nieuwe klanten. Door je huidige leverancier in te vullen houden we hier rekening mee.
Jaarverbruik Jaarverbruik
Door het aantal personen in jouw huishouden te selecteren berekenen wij een schatting van jouw jaarverbruik gebaseerd op cijfers van het NIBUD. Met dit gemiddelde jaarverbruik maken we een vergelijking, maar je zult nooit meer betalen dan je werkelijk verbruikt.
Wil je alleen stroom vergelijken?
Vul dan 0 in bij gas.
Alleen gas vergelijken?
Vul dan 0 in bij stroom.
Vul je verbruik in of maak een schatting
Selecteer aantal personen of vul je verbruik in
Eénpersoonshuishouden Stroom: 1500 kWh
Gas: 1000 m3
Tweepersoons Stroom: 2500 kWh
Gas: 1100 m3
Klein gezin Stroom: 3500 kWh
Gas: 1500 m3
Gemiddeld gezin Stroom: 4500 kWh
Gas: 1700 m3
Groot gezin Stroom: 5000 kWh
Gas: 1800 m3
4500 kWh
1700 m3
Gas
Aantal zonnepanelen
Zonnepanelen
Weet je niet hoeveel je opwekt? Geef dan aan hoeveel zonnepanelen je hebt. We maken dan een schatting voor je.
Ik wek op
Aantal zonnepanelen
Zonnepanelen
Weet je niet hoeveel je opwekt? Geef dan aan hoeveel zonnepanelen je hebt. We maken dan een schatting voor je.
Ik wek op
Normaal
Dal

Energierekening

De energierekening is voor veel mensen onduidelijk. Dat blijkt ook uit een onderzoek van de ACM: 87% procent van de consumenten vindt de energierekening onduidelijk. De ACM heeft dan ook regels opgesteld rondom de energierekening en informatieomgeving. Dat betekent dat energieleveranciers, en ook energievergelijkers, begrijpelijke, vergelijkbare en consistente informatie moeten geven. Waardoor jij als consument een energiecontract kiest dat past bij jouw situatie en voorkeuren. Wij scheppen meer duidelijkheid over de energierekening.

energierekening

Energierekening 2021

In 2021 stijgt de vermindering energiebelasting opnieuw, waardoor de energierekening daalt. Op deze kosten hebben leveranciers geen invloed. Dit bedrag wordt vanuit de overheid vastgesteld. In 2021 stijgt wel de Opslag Duurzame Energie (ODE) op gas en elektriciteit met bijna 10 %. Een gemiddeld huishouden gaat € 23 meer betalen aan Opslag Duurzame Energie. Deze opslag is een maatregel om de investering in duurzame energiemaatregelen te stimuleren. Hoe hoog jouw energiekosten verder zijn, hangt af van de energieprijzen die jij betaalt voor stroom en gas.

Twee verschillende energierekeningen

Er zijn twee verschillende soorten energierekeningen die je kunt ontvangen van je energieleverancier. Namelijk de jaarafrekening en de eindafrekening. Wat is het verschil?

Jaarafrekening

Je krijgt één keer per jaar een afrekening voor je energieverbruik van het afgelopen jaar. Hier staan zowel de kosten van de leverancier als van de netbeheerder op. Pas na een volledig jaar weet de leverancier hoeveel je verbruikt hebt. Op de jaarafrekening wordt gekeken of het maandelijkse voorschotbedrag je uiteindelijke verbruik dekt. Heb je meer energie verbruikt, of juist minder? Dan worden deze kosten verrekend. Je betaalt dan bij of je krijgt geld terug van de leverancier.

Eindafrekening

Bij een verhuizing of overstap naar een andere energieleverancier ontvang je een eindafrekening. Hierop staat hoeveel elektriciteit en gas er geleverd is op je oude adres. Deze eindafrekening wordt verplicht binnen zes weken opgestuurd. Hierop is te zien of de maandelijkse voorschotten genoeg waren om het verbruik te dekken. En of je nog moet bijbetalen of geld terugkrijgt.

Het termijnbedrag

Je betaalt de energierekening niet in één keer. Elke maand betaal je een termijnbedrag. Ook wel voorschotbedrag genoemd, dit is namelijk een voorschot op de jaarafrekening. Zo hoef je niet aan aan het eind van het jaar een groot bedrag af te rekenen, maar worden de kosten gelijkmatig verdeeld over de twaalf maanden. De hoogte van je termijnbedrag wordt gebaseerd op het historische verbruik van je woning. Dit tarief kun je vaak later bijstellen bij de energieleverancier. Vaak kan dat via een energieverbruik-app van de leverancier of via een online inlog. Of je moet even contact opnemen met de leverancier.

Wat staat er op de energierekening?

De energierekening bestaat uit vier onderdelen, die tot stand komen door meerdere factoren. Ook die zie je op de energierekening staan. De opbouw van de energierekening kan daardoor wat ingewikkeld zijn. De energierekening bestaat uit de volgende onderdelen:

 

 • variabele leveringskosten;
 • vaste leveringskosten (voorheen vastrecht);
 • netbeheerkosten;
 • vermindering energiebelasting (voorheen heffingskorting).

De variabele leveringskosten, vaste leveringskosten en netbeheerkosten bestaan uit verschillende onderdelen. Ook worden deze kosten apart voor stroom en gas berekend. Deze kosten worden dan ook gescheiden op de energierekening. De vermindering energiebelasting geldt alleen voor stroom.

Variabele leveringskosten

De variabele leveringskosten zijn het bedrag dat je aan de leverancier betaalt voor de hoeveelheid elektriciteit (kWh) die of het aantal kubieke meter gas dat je hebt verbruikt. Het variabele leveringstarief bestaat uit:

 

 • kale leveringstarief;
 • overheidsheffingen (energiebelasting en ODE, oftewel Opslag Duurzame Energie- en Klimaattransitie);
 • btw.

De tarieven voor de energiebelasting worden jaarlijks vastgesteld door de overheid. Over het variabele leveringstarief, ODE en energiebelasting samen wordt door de overheid tot slot nog 21% btw geheven.

Vaste leveringskosten

De vaste leveringskosten werden voorheen vastrecht genoemd. Deze kosten zijn te vergelijken met abonnementsgeld. Je betaalt het vaste jaarbedrag over een aantal maanden, deze zijn namelijk verwerkt in het voorschotbedrag. Je betaalt deze kosten apart voor gas en stroom.

Netbeheerkosten

De netbeheerkosten, ook wel netwerkkosten en transportkosten genoemd, zijn de kosten die jouw netbeheerder maakt voor de transport van energie. Ook deze kosten zijn in je maandelijkse termijnbedrag meegenomen. Jij betaalt de netbeheerkosten aan je energieleverancier, die deze vervolgens verrekent met de netbeheerder. Deze netbeheerkosten bestaan uit:

 

 • jaarlijkse aansluitkosten;
 • jaarlijkse transportkosten;
 • capaciteitsafhankelijk transporttarief;
 • jaarlijkse meterhuur.

Vermindering energiebelasting

De vermindering energiebelasting heette eerst de heffingskorting. Om de energie betaalbaar te houden, keert de overheid een heffingskorting uit. De vermindering energiebelasting is een bedrag dat je terugkrijgt per 365 dagen. In 2021 staat dit bedrag op € 558,56 inclusief btw. De vermindering energiebelasting is alleen geldig voor locaties met een verblijfsfunctie.

Invloed leverancier deel van de energiekosten

Je krijgt de energie dan via een leverancier, maar dat betekent nog niet dat deze alle kosten bepaalt. Er zijn drie onderdelen van de energierekening waarop de leverancier invloed heeft:

 

 • vaste leveringskosten;
 • kale leveringstarief (onderdeel van variabele leveringstarief);
 • welkomstkorting (cashback).

Dat betekent dat leveranciers dus geen invloed hebben op de netbeheerkosten, de overheidsheffingen (energiebelasting en ODE), btw en de vermindering energiebelasting.

Energierekening omhoog of omlaag

Op basis van bovenstaande factoren kan de energierekening omhoog gaan of juist omlaag. Daarnaast kun je besparen op de energierekening door rekening te houden met alle kosten. Ga je energie vergelijken, dan nemen wij alle kosten al mee in de vergelijking. Op basis daarvan laten we zien welke energiecontracten het voordeligst voor jou zijn. Naast de gunstigste tarieven kiezen, kun je ook nog zelf op energie besparen in huis. Je kunt op meer besparen dan je waarschijnlijk denkt. Vooral gas heeft een groot aandeel op de energierekening.

Controleren energierekening

Om misverstanden achteraf te voorkomen, raden wij je aan om de energierekening ook zelf even te controleren zodra je deze ontvangt. Check als je de rekening hebt altijd even of de gegevens kloppen. Waar kun je op letten?

 

 • of er met de juiste meterstanden is gerekend, deze zijn er voor gas en stroom;
 • of de tarieven per kWh en m3 waarmee wordt gerekend kloppen met wat je hebt afgesproken met de leverancier. Hou daarbij wel rekening met inclusief en exclusief btw;
 • of de vermindering energiebelasting (heffingskorting) van de kosten is afgehaald, ook wanneer je zonnepanelen hebt;
 • of, als je die zou krijgen, de welkomstkorting is verrekend;
 • of, als je zonnepanelen hebt, de teruggeleverde stroom is verrekend.