De energierekening is voor veel mensen onduidelijk. Dat blijkt ook uit een onderzoek van de ACM: 87% procent van de consumenten vindt de energierekening onduidelijk. De ACM heeft dan ook regels opgesteld rondom de energierekening en informatieomgeving. Dat betekent dat energieleveranciers, en ook energievergelijkers, begrijpelijke, vergelijkbare en consistente informatie moeten geven. Waardoor jij als consument een energiecontract kiest dat past bij jouw situatie en voorkeuren. Wij scheppen meer duidelijkheid over de energierekening.
In 2020 stijgt de vermindering energiebelasting, waardoor de energierekening daalt. Op deze kosten hebben leveranciers geen invloed. Dit bedrag wordt vanuit de overheid vastgesteld. In 2020 stijgen de netbeheerkosten wel. Hoeveel dat is, verschilt per netbeheerder. Deze stijging in kosten valt in het niet bij de verhoging van de vermindering energiebelasting. Hoe hoog jouw energiekosten verder zijn, hangt af van de energieprijzen die jij betaalt voor stroom en gas.
Er zijn twee verschillende soorten energierekeningen die je kunt ontvangen van je energieleverancier. Namelijk de jaarafrekening en de eindafrekening. Wat is het verschil?
Je krijgt één keer per jaar een afrekening voor je energieverbruik van het afgelopen jaar. Hier staan zowel de kosten van de leverancier als van de netbeheerder op. Pas na een volledig jaar weet de leverancier hoeveel je verbruikt hebt. Op de jaarafrekening wordt gekeken of het maandelijkse voorschotbedrag je uiteindelijke verbruik dekt. Heb je meer energie verbruikt, of juist minder? Dan worden deze kosten verrekend. Je betaalt dan bij of je krijgt geld terug van de leverancier.
Bij een verhuizing of overstap naar een andere energieleverancier ontvang je een eindafrekening. Hierop staat hoeveel elektriciteit en gas er geleverd is op je oude adres. Deze eindafrekening wordt verplicht binnen zes weken opgestuurd. Hierop is te zien of de maandelijkse voorschotten genoeg waren om het verbruik te dekken. En of je nog moet bijbetalen of geld terugkrijgt.
Je betaalt de energierekening niet in één keer. Elke maand betaal je een termijnbedrag. Ook wel voorschotbedrag genoemd, dit is namelijk een voorschot op de jaarafrekening. Zo hoef je niet aan aan het eind van het jaar een groot bedrag af te rekenen, maar worden de kosten gelijkmatig verdeeld over de twaalf maanden. De hoogte van je termijnbedrag wordt gebaseerd op het historische verbruik van je woning. Dit tarief kun je vaak later bijstellen bij de energieleverancier. Vaak kan dat via een energieverbruik-app van de leverancier of via een online inlog. Of je moet even contact opnemen met de leverancier.
De energierekening bestaat uit vier onderdelen, die tot stand komen door meerdere factoren. Ook die zie je op de energierekening staan. De opbouw van de energierekening kan daardoor wat ingewikkeld zijn. De energierekening bestaat uit de volgende onderdelen:
De variabele leveringskosten, vaste leveringskosten en netbeheerkosten bestaan uit verschillende onderdelen. Ook worden deze kosten apart voor stroom en gas berekend. Deze kosten worden dan ook gescheiden op de energierekening. De vermindering energiebelasting geldt alleen voor stroom.
De variabele leveringskosten zijn het bedrag dat je aan de leverancier betaalt voor de hoeveelheid elektriciteit (kWh) die of het aantal kubieke meter gas dat je hebt verbruikt. Het variabele leveringstarief bestaat uit:
De tarieven voor de energiebelasting worden jaarlijks vastgesteld door de overheid. Over het variabele leveringstarief, ODE en energiebelasting samen wordt door de overheid tot slot nog 21% btw geheven.
De vaste leveringskosten werden voorheen vastrecht genoemd. Deze kosten zijn te vergelijken met abonnementsgeld. Je betaalt het vaste jaarbedrag over een aantal maanden, deze zijn namelijk verwerkt in het voorschotbedrag. Je betaalt deze kosten apart voor gas en stroom.
De netbeheerkosten, ook wel netwerkkosten en transportkosten genoemd, zijn de kosten die jouw netbeheerder maakt voor de transport van energie. Ook deze kosten zijn in je maandelijkse termijnbedrag meegenomen. Jij betaalt de netbeheerkosten aan je energieleverancier, die deze vervolgens verrekent met de netbeheerder. Deze netbeheerkosten bestaan uit:
De vermindering energiebelasting heette eerst de heffingskorting. Om de energie betaalbaar te houden, keert de overheid een heffingskorting uit. De vermindering energiebelasting is een bedrag dat je terugkrijgt per 365 dagen. In 2020 staat dit bedrag op € 527,17 inclusief btw. De vermindering energiebelasting is alleen geldig voor locaties met een verblijfsfunctie.
Je krijgt de energie dan via een leverancier, maar dat betekent nog niet dat deze alle kosten bepaalt. Er zijn drie onderdelen van de energierekening waarop de leverancier invloed heeft:
Dat betekent dat leveranciers dus geen invloed hebben op de netbeheerkosten, de overheidsheffingen (energiebelasting en ODE), btw en de vermindering energiebelasting.
Op basis van bovenstaande factoren kan de energierekening omhoog gaan of juist omlaag. Daarnaast kun je besparen op de energierekening door rekening te houden met alle kosten. Ga je energie vergelijken, dan nemen wij alle kosten al mee in de vergelijking. Op basis daarvan laten we zien welke energiecontracten het voordeligst voor jou zijn. Naast de gunstigste tarieven kiezen, kun je ook nog zelf op energie besparen in huis. Je kunt op meer besparen dan je waarschijnlijk denkt. Vooral gas heeft een groot aandeel op de energierekening.
Om misverstanden achteraf te voorkomen, raden wij je aan om de energierekening ook zelf even te controleren zodra je deze ontvangt. Check als je de rekening hebt altijd even of de gegevens kloppen. Waar kun je op letten?