Bekijk je besparing

Postcode
Huisnr.
Toev.
Huidige energieleverancier Huidige energieleverancier
Sommige aanbiedingen gelden alleen voor nieuwe klanten. Door je huidige leverancier in te vullen houden we hier rekening mee.
Jaarverbruik Jaarverbruik
Door het aantal personen in jouw huishouden te selecteren berekenen wij een schatting van jouw jaarverbruik gebaseerd op cijfers van het NIBUD. Met dit gemiddelde jaarverbruik maken we een vergelijking, maar je zult nooit meer betalen dan je werkelijk verbruikt.
Wil je alleen stroom vergelijken?
Vul dan 0 in bij gas.
Alleen gas vergelijken?
Vul dan 0 in bij stroom.
Vul je verbruik in of maak een schatting
Selecteer aantal personen of vul je verbruik in
Eénpersoonshuishouden Stroom: 1500 kWh
Gas: 1000 m3
Tweepersoons Stroom: 2500 kWh
Gas: 1100 m3
Klein gezin Stroom: 3500 kWh
Gas: 1500 m3
Gemiddeld gezin Stroom: 4500 kWh
Gas: 1700 m3
Groot gezin Stroom: 5000 kWh
Gas: 1800 m3
4500 kWh
1700 m3
Gas
Aantal zonnepanelen
Zonnepanelen
Weet je niet hoeveel je opwekt? Geef dan aan hoeveel zonnepanelen je hebt. We maken dan een schatting voor je.
Ik wek op
Aantal zonnepanelen
Zonnepanelen
Weet je niet hoeveel je opwekt? Geef dan aan hoeveel zonnepanelen je hebt. We maken dan een schatting voor je.
Ik wek op
Normaal
Dal

Capaciteitstarief

Het capaciteitstarief is een van de drie onderdelen van de netbeheerkosten die de energieleverancier namens de netbeheerder in rekening brengt. De netbeheerkosten bestaan uit:

  1. Capaciteitstarief en vastrecht (samen vormen ze het transporttarief)
  2. Periodieke aansluitvergoeding
  3. Meettarief

Je betaalt het capaciteitstarief voor het transport van elektriciteit en gas. Met de opbrengsten onderhoudt je netbeheerder het elektriciteits- en gasnetwerk. Zo kunnen de netbeheerders het energienetwerk betrouwbaar en veilig houden. 

 

Het capaciteitstarief was vroeger afhankelijk van je energieverbruik, maar inmiddels is het een vast bedrag. Het verschilt per netbeheerder en per product (elektriciteit of gas). Het capaciteitstarief wordt hoger als de capaciteit van de aansluiting groter is. Het andere deel van het transporttarief is het vastrecht. Dit betaal je voor de overige kosten die je netbeheerder maakt, bijvoorbeeld administratiekosten. Dit vastrecht is niet hetzelfde als het vastrecht dat aan de leverancier betaald moet worden. Dit zijn twee verschillende kostenposten. 

 

capaciteitstarief

Capaciteitstarief stroom

Het capaciteitstarief geldt voor elke elektriciteitsaansluiting tot en met 3 x 80 ampère. Een standaard huisaansluiting is 3 x 25 ampère. Deze aansluiting is genoeg voor het gebruik van standaardapparaten, zonnepanelen en bijvoorbeeld een elektrische auto. Als je naast standaardapparaten ook een zwembad of sauna hebt, zal je waarschijnlijk een grote huisaansluiting hebben (3 x 35 ampère). Alle aansluitingen die groter zijn dan de standaard huisaansluiting (3 x 25 ampère) heten ook wel kleinzakelijke aansluitingen.

Capaciteitstarief gas

Het capaciteitstarief van gas is opnieuw afhankelijk van de capaciteit van de aansluiting. Een standaard huisaansluiting (ook wel G4-aansluiting) heeft een capaciteit van 6 m³ per uur. Een grote huisaansluiting (G6-aansluiting) heeft een capaciteit van 10 m³.

 

Voor elke gasaansluiting t/m 40 kubieke meter () per uur geldt het capaciteitstarief. Er wordt hier verschillende categorieen onderscheiden:

  • jaarverbruik minder dan 500 m³ (met een aansluiting t/m 10 m³ per uur)
  • jaarverbruik tussen de 500 en 4000 m³ (met een aansluiting t/m 10 m³ per uur)
  • jaarverbruik meer dan 4000 m³ (met een aansluiting t/m 10 m³ per uur) 

Capaciteitskosten

Kortom, de capaciteitskosten (een ander woord voor capaciteitstarief) verschillen per product en per netbeheerder. Het kan dus voorkomen dat je meer netwerkkosten betaalt voor gas dan voor elektriciteit. 

 

Wil je de netbeheerkosten voor jouw energieverbruik weten? Maak dan direct een energievergelijking. Bij de details van een van de aanbiedingen zie je exact wat de netbeheerkosten zijn.