Bekijk je besparing

Postcode
Huisnr.
Toev.
Huidige energieleverancier Huidige energieleverancier
Sommige aanbiedingen gelden alleen voor nieuwe klanten. Door je huidige leverancier in te vullen houden we hier rekening mee.
Jaarverbruik Jaarverbruik
Door het aantal personen in jouw huishouden te selecteren berekenen wij een schatting van jouw jaarverbruik gebaseerd op cijfers van het NIBUD. Met dit gemiddelde jaarverbruik maken we een vergelijking, maar je zult nooit meer betalen dan je werkelijk verbruikt.
Wil je alleen stroom vergelijken?
Vul dan 0 in bij gas.
Alleen gas vergelijken?
Vul dan 0 in bij stroom.
Vul je verbruik in of maak een schatting
Selecteer aantal personen of vul je verbruik in
Eénpersoonshuishouden Stroom: 1500 kWh
Gas: 1000 m3
Tweepersoons Stroom: 2500 kWh
Gas: 1100 m3
Klein gezin Stroom: 3500 kWh
Gas: 1500 m3
Gemiddeld gezin Stroom: 4500 kWh
Gas: 1700 m3
Groot gezin Stroom: 5000 kWh
Gas: 1800 m3
4500 kWh
1700 m3
Gas
Aantal zonnepanelen
Zonnepanelen
Weet je niet hoeveel je opwekt? Geef dan aan hoeveel zonnepanelen je hebt. We maken dan een schatting voor je.
Ik wek op
Aantal zonnepanelen
Zonnepanelen
Weet je niet hoeveel je opwekt? Geef dan aan hoeveel zonnepanelen je hebt. We maken dan een schatting voor je.
Ik wek op
Normaal
Dal

Vastrecht

Op je energierekening staat een groot aantal kosten, ondere ook het vast recht. Het vastrecht is een vast bedrag dat je betaalt voor de levering van energie.

Vaste leveringskosten

Het vastrecht wordt ook wel vaste leveringskosten genoemd. Je kunt het vergelijken met abonnementsgeld dat je betaalt aan de energieleverancier. De hoogte van de vaste leveringskosten bepaalt de energieleverancier zelf en verschilt dus per aanbieder. Het vastrecht ligt meestal tussen de €20,- tot €80,- per product per jaar. Samen met het leveringstarief is het vastrecht het enige onderdeel van de energierekening die wordt bepaalt door de leverancier zelf. Alle overige onderdelen worden vastgesteld door de overheid. Ontdek welke energieleverancier het laagste vastrecht biedt. De hoogte van het vastrecht is te vinden in de details van jaarkosten. Die is als volgt te vinden door op 'Bekijk details' te klikken in de energievergelijker.

 

vastrecht

Vastrecht gas en elektra

Je vastrecht kan verschillen per product. Dat verschilt per energieleverancier. De ene leverancier hanteert een hoger vastrecht voor gas dan elektra en bij de andere leverancier is dat hetzelfde bedrag voor beide producten.

Vastrecht water

Ook voor water betaal je vastrecht. Echter staat je waterrekening los van je energierekening. Voor de waterrekening kun je rechtstreeks contact opnemen met jouw regionale waterbedrijf.

Moet ik goed op het vastrecht letten?

Via een energievergelijkingswebsite energie vergelijken, heeft als voordeel dat je bij een bepaald verbruik en op een bepaalde postcode een totaalprijs ziet inclusief alle kosten en kortingen. Je hoeft dus niet per se op de vaste leveringskosten te letten bij een energievergelijking. Vergelijk je liever de losse tarieven? Dan is het vastrecht wel erg belangrijk en kan het best zo zijn dat een contract met goede tarieven toch geen goed contract is door het vastrecht. Andersom kan een energiecontract bij een lager verbruik aantrekkelijk zijn door een laag (of zelfs geen) vastrecht ook al zijn de tarieven misschien wat hoger. Vandaar dat een energievergelijking met totaalprijzen een uitkomst biedt.

Energiecontracten met cadeaus

Bij energiecontracten met dure cadeaus (denk bijvoorbeeld aan laptops of tablets) betaal je de laptop of tablet altijd terug in de energiekosten. De tarieven zijn hier veelal gemiddeld, maar het vastrecht is bij deze energiecontracten vaak te hoog. Uiteindelijk betaal je het cadeau dus middels het vastrecht terug en in vrijwel alle gevallen zelfs een veelvoud van de aanschafprijs van het cadeau als het in de winkel zou halen. Let er dus goed op.