Bekijk je besparing

Postcode
Huisnr.
Toev.
Huidige energieleverancier Huidige energieleverancier
Sommige aanbiedingen gelden alleen voor nieuwe klanten. Door je huidige leverancier in te vullen houden we hier rekening mee.
Jaarverbruik Jaarverbruik
Door het aantal personen in jouw huishouden te selecteren berekenen wij een schatting van jouw jaarverbruik gebaseerd op cijfers van het NIBUD. Met dit gemiddelde jaarverbruik maken we een vergelijking, maar je zult nooit meer betalen dan je werkelijk verbruikt.
Wil je alleen stroom vergelijken?
Vul dan 0 in bij gas.
Alleen gas vergelijken?
Vul dan 0 in bij stroom.
Vul je verbruik in of maak een schatting
Selecteer aantal personen of vul je verbruik in
Eénpersoonshuishouden Stroom: 1500 kWh
Gas: 1000 m3
Tweepersoons Stroom: 2500 kWh
Gas: 1100 m3
Klein gezin Stroom: 3500 kWh
Gas: 1500 m3
Gemiddeld gezin Stroom: 4500 kWh
Gas: 1700 m3
Groot gezin Stroom: 5000 kWh
Gas: 1800 m3
4500 kWh
1700 m3
Gas
Aantal zonnepanelen
Zonnepanelen
Weet je niet hoeveel je opwekt? Geef dan aan hoeveel zonnepanelen je hebt. We maken dan een schatting voor je.
Ik wek op
Aantal zonnepanelen
Zonnepanelen
Weet je niet hoeveel je opwekt? Geef dan aan hoeveel zonnepanelen je hebt. We maken dan een schatting voor je.
Ik wek op
Normaal
Dal

Jaarafrekening

Eén keer per jaar ontvang je een afrekening voor het energieverbruik van het afgelopen jaar. Dit heet een jaarafrekening. Deze jaarafrekening gaat over een periode van twaalf maanden. Dit hoeft niet per se over het kalenderjaar (1 januari t/m 31 december) te gaan. Meestal wordt de jaarafrekening binnen twee maanden na de laatste afrekeningsmaand verstuurd.

 

Op de jaarafrekening staan zowel de verbruikskosten van energie als de netbeheerkosten voor het transport van energie. Dit zijn kosten die door jouw netbeheerder in rekening worden gebracht voor het onderhouden van het netwerk van gasleidingen en stroomkabels.

 

jaarafrekening

Jaarafrekening energie

Op de jaarafrekening staan niet alleen de kosten. Ook is te zien hoeveel energie je verbruikt hebt gedurende het jaar. Dit wordt voor elektriciteit aangegeven per kWh (kilowattuur). Gas staat aangegeven per (kubieke meter).

 

Wil je weten wat je in jouw situatie bij een de goedkoopste energieleverancier kwijt zou zijn? Door je jaarverbruik op onze site in te vullen, kun je energie vergelijken op basis van op jouw verbruik. Op die manier kun je direct zien wat je met jouw verbruik bij andere leveranciers zou betalen.

Meterstanden jaarafrekening

Je verbruik wordt gebaseerd op jouw meterstanden. Je moet er zelf voor zorgen dat de juiste meterstanden bij de energieleverancier terecht komen. Dit kan op drie manieren:

 

  • Zelf doorgeven. De energieleverancier zal hier zelf om vragen. Dit kan via een meterkaartje, online of via de telefoon.
  • Slimme meter. Een slimme meter geeft zelf de meterstanden door.
  • De energieleverancier stuurt een meteropnemer naar je toe die de standen opneemt. Dit gebeurt eens in de drie jaar, tijdens het controleren van de meter.

De energieleverancier communiceert zelf hoe en wanneer je deze meterstanden door moet geven. Wanneer je de meterstanden niet (op tijd) doorgeeft, zal er een schatting gemaakt worden. Probeer dit altijd te voorkomen. Een schatting kan er namelijk voor zorgen dat je voor een ander verbruik moet betalen, wat een stuk hoger kan uitvallen.

Hoe ziet een jaarafrekening eruit?

Elke energieleverancier hanteert een eigen vorm. Er zijn wel verplichte onderdelen terug te vinden die zijn vastgesteld door de Autoriteit Consument en Markt (ACM). Dit zijn bijvoorbeeld:

 

  • Het verbruik van elektriciteit en gas
  • De periode waarop de jaarafrekening betrekking heeft
  • De EAN-codes van jouw elektriciteits- en/of gasaansluiting
  • De begin- en eindstand van de meters
  • De totaalbedragen per geleverd product, zoals bijvoorbeeld het vastrecht en de energiebelasting

Wanneer je de jaarafrekening niet snapt, kun je contact opnemen met jouw leverancier. Veel leveranciers hebben ook op de eigen website een voorbeeldfactuur met uitleg staan.

 

jaarafrekening energie
Voorbeeld van jaarafrekening Eneco waarop het verbruik te zien is

Eindafrekening energie

Bij het overstappen van energieleverancier of bij een verhuizing, ontvang je van de (oude) leverancier een eindafrekening voor de geleverde hoeveelheid elektriciteit of gas. Deze eindafrekening wordt verplicht binnen twee maanden verstuurd door de oude energieleverancier. Op deze eindafrekening is te zien hoeveel energie je hebt verbruikt sinds de laatste jaarafrekening. Ook is op de eindafrekening te zien of je nog bij moet betalen of geld terugkrijgt.

Eindafrekening bij overstap

Wanneer je verandert van energieleverancier, ontvang je van de oude energieleverancier een eindafrekening. Hier kun je terugvinden wat de hoeveelheid elektriciteit en gas is die je hebt verbruikt sinds de laatste jaarafrekening. Hierop is ook te zien hoeveel je moet bijbetalen of hoeveel geld je terugkrijgt. Let hierbij goed op de meterstanden en het aangegeven verbruik. Zo kun je controleren of je wel tegen het juiste verbruik wordt afgerekend.

Eindafrekening bij verhuizing

Je ontvangt ook een eindafrekening als je gaat verhuizen. In dat geval stuurt de (oude) energieleverancier een eindafrekening voor de elektriciteit of gas die je verbruikt hebt in de oude woning.

 

In de nieuwe woning krijg je van jouw energieleverancier een nieuw termijnbedrag. Dit kan veranderd zijn door jouw nieuwe (woon)situatie. Ook hier geldt dat het verstandig is de meterstanden (in je oude én nieuwe huis) zelf op te nemen en door te geven.    

Meterstanden eindafrekening

Geef je meterstanden altijd door aan de nieuwe energieleverancier. Doe dit binnen 15 dagen na de daadwerkelijke overstap. De eind- en jaarafrekening én je nieuwe termijnschotbedrag worden hiermee berekend. Wanneer je de meterstanden niet (op tijd) doorgeeft, wordt er een schatting gemaakt van de meterstanden. Het kan dan voorkomen dat je meer moet betalen, omdat er niet met exacte meterstanden gewerkt wordt.

 

Wanneer je de meterstanden op tijd doorgeeft, maar ze toch worden geschat, heb je het recht om deze te laten wijzigen. Samen met de netbeheerder zorgt jouw nieuwe energieleverancier ervoor dat jouw meterstanden, wanneer op tijd doorgegeven, worden overgenomen. De oude en de nieuwe energieleverancier moeten deze daadwerkelijke meterstanden gebruiken om een berekening te maken voor de eind- en jaarafrekening en het termijnbedrag.

Verschil jaarafrekening en eindafrekening

Een eindafrekening en een jaarafrekening zijn niet hetzelfde. Een eindafrekening krijg je alleen bij een overstap of verhuizing. De jaarafrekening krijg je elk jaar.

 

De afrekeningen hebben wel overeenkomsten. Ze tonen allebei het verbruik over een bepaalde periode. Die van de jaarafrekening toont het verbruik van twaalf maanden. De eindafrekening toont het verbruik tussen de laatste jaarafrekening en het moment van overstappen of verhuizen.

Naheffing en verjaringstermijn

Wanneer je een eindafrekening hebt gekregen kun je hierna nog een rekening krijgen. Dit is de naheffing. Wanneer een energieleverancier een fout heeft gemaakt met de afrekening kan dit gebeuren. Door een naheffing te sturen kan de energieleverancier dit herstellen. Wanneer je het niet eens bent met de naheffing kun je een klacht sturen naar de energieleverancier. Mocht je er niet uitkomen, dan kun je altijd naar de Geschillencommissie gaan.

 

Een naheffing moet binnen de verjaringstermijn verstuurd worden. Die is momenteel twee jaar. Wordt de naheffing na langer dan twee jaar gestuurd? Dan is de afrekening ‘verjaard’ en hoef je de rekening van de naheffing niet te betalen. In dat geval telt de eindafrekening en is het de fout van de energieleverancier dat deze de naheffing pas zo laat opstuurt.