Bekijk je besparing

Postcode
Huisnr.
Toev.
Huidige energieleverancier Huidige energieleverancier
Sommige aanbiedingen gelden alleen voor nieuwe klanten. Door je huidige leverancier in te vullen houden we hier rekening mee.
Jaarverbruik Jaarverbruik
Door het aantal personen in jouw huishouden te selecteren berekenen wij een schatting van jouw jaarverbruik gebaseerd op cijfers van het NIBUD. Met dit gemiddelde jaarverbruik maken we een vergelijking, maar je zult nooit meer betalen dan je werkelijk verbruikt.
Wil je alleen stroom vergelijken?
Vul dan 0 in bij gas.
Alleen gas vergelijken?
Vul dan 0 in bij stroom.
Vul je verbruik in of maak een schatting
Selecteer aantal personen of vul je verbruik in
Eénpersoonshuishouden Stroom: 1500 kWh
Gas: 1000 m3
Tweepersoons Stroom: 2500 kWh
Gas: 1100 m3
Klein gezin Stroom: 3500 kWh
Gas: 1500 m3
Gemiddeld gezin Stroom: 4500 kWh
Gas: 1700 m3
Groot gezin Stroom: 5000 kWh
Gas: 1800 m3
4500 kWh
1700 m3
Gas
Aantal zonnepanelen
Zonnepanelen
Weet je niet hoeveel je opwekt? Geef dan aan hoeveel zonnepanelen je hebt. We maken dan een schatting voor je.
Ik wek op
Aantal zonnepanelen
Zonnepanelen
Weet je niet hoeveel je opwekt? Geef dan aan hoeveel zonnepanelen je hebt. We maken dan een schatting voor je.
Ik wek op
Normaal
Dal

Leveringstarief

Het leveringstarief is het tarief dat je per kilowattuur elektriciteit of kubieke meter gas betaalt aan de energieleverancier. Leveringskosten (voor zowel elektriciteit als gas) bestaan uit vier onderdelen:

  • Het kale leveringstarief
  • Overheidsheffingen (energiebelasting en opslag duurzame energie)
  • Btw

Hieronder zullen al deze onderdelen worden uitgelegd. 

 

Leveringstarief

Het kale leveringstarief

Het kale leveringstarief is de prijs per eenheid energie zonder heffingen en belastingen. Dit tarief ligt meestal tussen de 5 en 9 cent. Dit is de prijs die de energieleverancier zelf kan vaststellen. Op de andere onderdelen heeft de energieleverancier geen invloed. Kortingen op het leveringstarief kunnen dus ook alleen gelden op dit onderdeel. Het kale leveringstarief heeft slechts een aandeel van ongeveer 30% op het totale leveringstarief. Je kunt energie vergelijken om te zien welke energieleverancier je een laag leveringstarief biedt.

 

Dit is ook het deel van het tarief wat vast staat in je energiecontract, omdat het door de leverancier wordt bepaald. De andere onderdelen worden door de overheid bepaalt en zijn dus voor iedereen gelijk, maar kunnen ook in je contractperiode veranderen. Bijvoorbeeld de energiebelasting die wordt bij de jaarwisseling aangepast.

Overheidsheffingen

De overheid int twee verschillende heffingen: energiebelasting en opslag duurzame energie (ODE).

Energiebelasting

Bovenop het kale leveringstarief komt de energiebelasting. Dit is een belasting die is doorgevoerd door de overheid. Deze bedraagt in 2021 €0,09428 per kWh elektriciteit en €0,34856 per m3 gas. Wanneer je energie verbruikt, belast je het milieu. De elektriciteitscentrales stoten namelijk CO2 uit, om dit te compenseren betaal je de energiebelasting. Voor elektriciteit blijft de energiebelasting nagenoeg gelijk, maar voor gas gaat deze omhoog in 2021.

Opslag duurzame energie

Een andere heffing die vanuit de overheid is doorgevoerd, is de opslag duurzame energie (ODE). Deze wordt opgeteld bij het kale leveringstarief en de energiebelasting. De ODE bedraagt in 2021 € 0,0300 per kWh elektriciteit en € 0,0851 per m3 gas en zal in 2022 opnieuw stijgen. De energiebelasting wordt gebruikt om de subsidiepot van de Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE+) te vullen. Hier worden duurzame projecten mee gesubsidieerd.

Btw

De bedragen die in drie onderdelen hiervoor genoemd zijn, zijn allemaal exclusief btw. Bovenop deze drie onderdelen wordt nog eens btw van 21% verrekend. Je leest het goed: je betaalt btw over belasting. Deze vier onderdelen bij elkaar opgeteld vormen samen het leveringstarief. 

 

Hieronder is een voorbeeld te zien van de opbouw van het leveringstarief:

Opbouw van het leveringstarief elektriciteit