Bekijk je besparing

Postcode
Huisnr.
Toev.
Huidige energieleverancier Huidige energieleverancier
Sommige aanbiedingen gelden alleen voor nieuwe klanten. Door je huidige leverancier in te vullen houden we hier rekening mee.
Jaarverbruik Jaarverbruik
Door het aantal personen in jouw huishouden te selecteren berekenen wij een schatting van jouw jaarverbruik gebaseerd op cijfers van het NIBUD. Met dit gemiddelde jaarverbruik maken we een vergelijking, maar je zult nooit meer betalen dan je werkelijk verbruikt.
Wil je alleen stroom vergelijken?
Vul dan 0 in bij gas.
Alleen gas vergelijken?
Vul dan 0 in bij stroom.
Vul je verbruik in of maak een schatting
Selecteer aantal personen of vul je verbruik in
Eénpersoonshuishouden Stroom: 1500 kWh
Gas: 1000 m3
Tweepersoons Stroom: 2500 kWh
Gas: 1100 m3
Klein gezin Stroom: 3500 kWh
Gas: 1500 m3
Gemiddeld gezin Stroom: 4500 kWh
Gas: 1700 m3
Groot gezin Stroom: 5000 kWh
Gas: 1800 m3
4500 kWh
1700 m3
Gas
Aantal zonnepanelen
Zonnepanelen
Weet je niet hoeveel je opwekt? Geef dan aan hoeveel zonnepanelen je hebt. We maken dan een schatting voor je.
Ik wek op
Aantal zonnepanelen
Zonnepanelen
Weet je niet hoeveel je opwekt? Geef dan aan hoeveel zonnepanelen je hebt. We maken dan een schatting voor je.
Ik wek op
Normaal
Dal

Meettarief

Het meettarief is eigenlijk hetzelfde als meterhuur. Het meettarief betaal je voor het gebruik van de meter, de installatie ervan en het beheer. De elektriciteits- en gasmeter zijn namelijk eigendom van de netbeheerder. Verder wordt het meettarief gebruikt om de kosten te dekken van het gebruik en het registreren, het verzamelen en verspreiden van de (meet-)gegevens van de gas- en elektriciteitsmeter bij jouw thuis.


Voorbeeld van een gasmeter

meettarief

  

Wie bepaalt de hoogte van het meettarief?

 

De ACM (Autoriteit Consument en Markt) bepaalt de hoogte van het meettarief. Zij zorgen ervoor dat de consument niet te veel hoeft te betalen en dat de netbeheerder toch een redelijk rendement kan behalen.

Per jaar wordt door de ACM het meettarief vastgesteld op basis van het niveau van 2005. Zij pakken dit meettarief en corrigeren dit met een inflatiecorrectie. Op deze manier is het mogelijk om een zo stabiel mogelijk meettarief te hanteren.

Het door ACM vastgestelde meettarief geldt alleen voor kleinverbruikers. Je bent een kleinverbruiker als je energieaansluiting maximaal 3x80 Ampère is. Een kleinverbruiker voor gas ben je als je niet meer dan 40 kubieke meter (m3) gas per uur verbruikt en je gasmeter niet groter is dan G25. Is je energieaansluiting groter of verbruik je meer gas? Dan ben je een grootverbruiker. De meettarieven voor grootverbruikers worden niet vastgesteld door het ACM. De meettarieven voor grootverbruikers vallen in een vrije markt, dit betekent dat deze meettarieven zelf door meetbedrijven worden vastgesteld.

 

Slimme meter

 

Een slimme meter is een meter die automatisch jouw meterstanden registreert en doorstuurt. Hierdoor hoef je zelf niet meer de meterstanden door te geven. De meterhuur voor een slimme meter is hetzelfde als die van een gewone meter. De leverancier kan extra kosten rekenen wanneer je extra diensten afneemt die bij de slimme meter horen, zoals bijvoorbeeld Toon van Eneco. Hiermee krijg je direct inzicht in je energieverbruik. Deze extra diensten behoren namelijk niet tot het meettarief.

 

Controle van de meter

 

De netbeheerder controleert eens in de drie jaar of de meter nog wel werkt. Een slimme meter wordt alleen gecontroleerd wanneer deze uitstaat en geen meterstanden meer doorgeeft. De netbeheerder neemt bij de controle ook gelijk de meterstanden op.

Wil je weten wat jouw netbeheerkosten zijn? Via onze vergelijker zie je precies wat de netbeheerkosten zijn en kun je eenvoudig je energie vergelijken, wie weet pak je nog wel een mooie deal mee.