Bekijk je besparing

Postcode
Huisnr.
Toev.
Huidige energieleverancier Huidige energieleverancier
Sommige aanbiedingen gelden alleen voor nieuwe klanten. Door je huidige leverancier in te vullen houden we hier rekening mee.
Jaarverbruik Jaarverbruik
Door het aantal personen in jouw huishouden te selecteren berekenen wij een schatting van jouw jaarverbruik gebaseerd op cijfers van het NIBUD. Met dit gemiddelde jaarverbruik maken we een vergelijking, maar je zult nooit meer betalen dan je werkelijk verbruikt.
Wil je alleen stroom vergelijken?
Vul dan 0 in bij gas.
Alleen gas vergelijken?
Vul dan 0 in bij stroom.
Vul je verbruik in of maak een schatting
Selecteer aantal personen of vul je verbruik in
Eénpersoonshuishouden Stroom: 1500 kWh
Gas: 1000 m3
Tweepersoons Stroom: 2500 kWh
Gas: 1100 m3
Klein gezin Stroom: 3500 kWh
Gas: 1500 m3
Gemiddeld gezin Stroom: 4500 kWh
Gas: 1700 m3
Groot gezin Stroom: 5000 kWh
Gas: 1800 m3
4500 kWh
1700 m3
Gas
Aantal zonnepanelen
Zonnepanelen
Weet je niet hoeveel je opwekt? Geef dan aan hoeveel zonnepanelen je hebt. We maken dan een schatting voor je.
Ik wek op
Aantal zonnepanelen
Zonnepanelen
Weet je niet hoeveel je opwekt? Geef dan aan hoeveel zonnepanelen je hebt. We maken dan een schatting voor je.
Ik wek op
Normaal
Dal

Netbeheerkosten

De kosten voor het transport van energie naar jouw adres worden netbeheerkosten (ook wel netwerkkosten) genoemd. Je betaalt deze kosten via de energieleverancier aan de netbeheerder. De maximale netbeheerkosten worden per netbeheerder vastgesteld door de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Netbeheerkosten zijn een vast onderdeel van de energierekening. Het maakt niet uit bij welke energieleverancier je klant bent, de netbeheerkosten zullen altijd gelijk blijven omdat het dezelfde netbeheerder betreft. De netbeheerkosten kunnen wel veranderen als je verhuist naar een andere regio of een andere energieaansluiting in je huis krijgt.

 

netbeheerkosten

Wat zijn netbeheerkosten?

De netbeheerkosten (netwerkkosten) bestaan uit: 

 

  1. periodieke aansluitvergoeding;
  2. transporttarief;
  3. meettarief.

Hieronder leggen we je de verschillende onderdelen van de netbeheerkosten uit.

Periodieke aansluitvergoeding

De netbeheerder maakt kosten om je aansluiting in stand te houden. Deze kosten heten de periodieke aansluitvergoeding. Dit is een vast bedrag dat vastgesteld is door de ACM (Autoriteit Consument & Markt). Dit bedrag verschilt per netbeheerder.

Transporttarief

Het transporttarief bestaat uit twee onderdelen, namelijk het capaciteitstarief en het vastrechttarief.

Je betaalt het transporttarief voor het transport van de energie naar jouw woning of bedrijf. Met de opbrengsten betaalt de netbeheerder het onderhoud aan het energienetwerk. Zo blijft het energienet veilig en betrouwbaar. 

Het vastrecht is een vast bedrag per maand voor de overige kosten van de netbeheer, zoals de administratiekosten. Het transporttarief is een vast bedrag per maand en verschilt per type aansluiting en per netbeheerder. Ook hier bepaalt de ACM het maximale bedrag.

Meettarief

Je betaalt meettarief voor het gebruik en beheer van je energiemeter. Dit wordt ook wel de meterhuur genoemd. Kleinverbruikers zijn verplicht een meter te nemen van de netbeheerder. Wel mogen ze een extra meter, voor bijvoorbeeld het meten van de zelfopgewekte energie, huren of kopen bij een andere partij

Benieuwd naar jouw netbeheerkosten?

Onze energievergelijker geeft exact weer wat jij betaalt aan netbeheerkosten. Kijk tijdens het energie vergelijken bij de details van een van de aanbiedingen en je ziet exact wat jouw netbeheerkosten per jaar zijn.