Bekijk je besparing

Postcode
Huisnr.
Toev.
Huidige energieleverancier Huidige energieleverancier
Sommige aanbiedingen gelden alleen voor nieuwe klanten. Door je huidige leverancier in te vullen houden we hier rekening mee.
Jaarverbruik Jaarverbruik
Door het aantal personen in jouw huishouden te selecteren berekenen wij een schatting van jouw jaarverbruik gebaseerd op cijfers van het NIBUD. Met dit gemiddelde jaarverbruik maken we een vergelijking, maar je zult nooit meer betalen dan je werkelijk verbruikt.
Wil je alleen stroom vergelijken?
Vul dan 0 in bij gas.
Alleen gas vergelijken?
Vul dan 0 in bij stroom.
Vul je verbruik in of maak een schatting
Selecteer aantal personen of vul je verbruik in
Eénpersoonshuishouden Stroom: 1500 kWh
Gas: 1000 m3
Tweepersoons Stroom: 2500 kWh
Gas: 1100 m3
Klein gezin Stroom: 3500 kWh
Gas: 1500 m3
Gemiddeld gezin Stroom: 4500 kWh
Gas: 1700 m3
Groot gezin Stroom: 5000 kWh
Gas: 1800 m3
4500 kWh
1700 m3
Gas
Aantal zonnepanelen
Zonnepanelen
Weet je niet hoeveel je opwekt? Geef dan aan hoeveel zonnepanelen je hebt. We maken dan een schatting voor je.
Ik wek op
Aantal zonnepanelen
Zonnepanelen
Weet je niet hoeveel je opwekt? Geef dan aan hoeveel zonnepanelen je hebt. We maken dan een schatting voor je.
Ik wek op
Normaal
Dal

Opbouw energierekening

Als je een energierekening ontvangt, dan zie je daarop je verbruik van stroom en gas. Ook zie je welk tarief je in totaal betaalt per kWh en m3, hoe dit bedrag is opgebouwd, hoeveel je aan vaste leveringskosten betaalt en hoeveel aan netbeheerkosten. Ook de vermindering energiebelasting staat op de jaarafrekening, of eindafrekening. Net als een eventuele welkomstkorting. En lever je stroom aan het net omdat je zonnepanelen hebt? Dan zie je op de energierekening hoeveel je aan het stroomnet hebt geleverd, en hoeveel je eventueel krijgt aan terugleververgoeding. Kortom: de energierekening is een grote rekensom die leidt tot het uiteindelijk bedrag dat jij voor gas en stroom betaalt. Er is vaak nog onduidelijkheid over de opbouw van de energierekening. Wij leggen je uit hoe de rekening is opgebouwd.

 

opbouw-energierekening

Onderdelen opbouw energierekening

Om duidelijker te maken wat je allemaal aantreft op een energierekening, laten we je dit puntsgewijs zien. De rekening bestaat namelijk uit meerdere factoren, waarvan sommige zijn opgebouwd uit verschillende onderdelen.

 

1. Leveringskosten

Is het bedrag je betaalt per kWh stroom en per m3 gas, opgebouwd uit onderstaande onderdelen:

  • kale leveringstarief per kWh en/of per m3;
  • overheidsheffingen (energiebelasting en ODE);
  • btw.

 

2. Vaste leveringskosten

Is een vast bedrag per jaar en staat los van je energieverbruik. Deze kosten betaal je voor gas en voor stroom apart. Vaste leveringskosten worden ook wel vastrecht genoemd.

 

3. Netbeheerkosten

Zijn de kosten die een netbeheerder rekent voor het leveren van gas en stroom. Deze netbeheerkosten betaal je op jaarbasis en zijn opgebouwd uit de volgende onderdelen:

4. Vermindering energiebelasting

Is het bedrag dat de overheid in mindering brengt voor de energiebelasting die je betaalt. Voorheen heffingskorting genoemd.

 

5. Welkomstkorting

Staat niet standaard op je energierekening, alleen als je recht hebt op een welkomstkorting. Wij laten je dat zien in onze vergelijker.

 

6. Teruggeleverde stroom en eventuele terugleververgoeding

Als je zonnepanelen hebt, dan staat er op de energierekening hoeveel kWh’s je hebt opgewekt en hoeveel je eventueel aan terugleververgoeding krijgt.

voorbeeld-opbouw-energierekening

Opbouw elektriciteitsprijs

De opbouw van de elektriciteitsprijs, dus stroomprijs, bestaat uit de kale stroomprijs, de energiebelasting, ODE en de btw die hierover wordt gerekend. Samen zijn die kosten de leveringskosten. Je hebt nu het stroomtarief dat je betaalt per kWh. Deze vermenigvuldig je met het aantal kWh dat je hebt afgenomen.

Boven op die leveringskosten, komen nog de vaste leveringskosten en netbeheerkosten. Daarvoor betaal je een vast bedrag per jaar, en deze kosten staan dus los van de kilowatturen die je afneemt bij de energieleverancier. Nu heb je de totale kosten aan stroom.

Het enige wat er nu nog moet gebeuren, is de vermindering energiebelasting van deze stroomkosten aftrekken. Dit krijg je van de overheid. In 2021 gaat het om € 558,56 inclusief btw. Na deze rekensom heb je de totaalkosten aan stroom.

Opbouw gasprijs

Net als bij de stroomprijs, wordt er bij de gasprijs onderscheid gemaakt in een aantal kosten. Net als bij elektriciteit is er sprake van een leveringstarief, dat bestaat uit het kale gastarief, de energiebelasting, ODE en de btw die je daarover betaalt. Deze kosten samen, zijn de prijs die jij per kuub gas betaalt. In sommige regio’s geldt nog een gasregiotoeslag. Of je deze betaalt of hoe hoog deze toeslag is, verschilt per regio. Vermenigvuldig de kosten met je verbruik en je hebt de leveringskosten.

Bij de leveringskosten tel je de vaste leveringskosten en de netwerkkosten op. Samen vormen deze de kosten die jij voor je gasverbruik moet betalen. De vermindering energiebelasting geldt alleen voor stroom, deze gaat voor gas niet op.

Opbouw energieprijs

Als je zowel de kosten voor elektriciteit als gas bij elkaar optelt, kom je op het totaalbedrag. Heb je recht op een welkomstkorting? Dan gaat deze korting nog af van de kosten. In onze energievergelijker is deze korting al verwerkt in het jaarbedrag dat je ziet. Ook rekenen we met energieprijzen die all-in zijn, dat betekent dat er geen onvoorziene kosten meer bijkomen. De kosten kunnen wel afwijken doordat jouw energieverbruik afwijkt van het verbruik dat je in de vergelijkt hebt opgegeven. Daar komt bij dat overheidsheffingen en netbeheerkosten kunnen wijzigen per 1 januari. Op deze kosten heeft een energieleverancier namelijk geen invloed.

All-in-prijzen in ons overzicht

De energieprijzen die worden getoond als je bij ons energie vergelijkt, zijn inclusief alle componenten van het energietarief. Ook kan eenvoudig worden bekeken hoe de prijzen zijn opgebouwd. En worden alle overige kosten, zoals de vaste leveringskosten en netwerkkosten, meegenomen in de getoonde jaarbedragen. Zo zie je direct waar je aan toe bent.