Bekijk je besparing

Postcode
Huisnr.
Toev.
Huidige energieleverancier Huidige energieleverancier
Sommige aanbiedingen gelden alleen voor nieuwe klanten. Door je huidige leverancier in te vullen houden we hier rekening mee.
Jaarverbruik Jaarverbruik
Door het aantal personen in jouw huishouden te selecteren berekenen wij een schatting van jouw jaarverbruik gebaseerd op cijfers van het NIBUD. Met dit gemiddelde jaarverbruik maken we een vergelijking, maar je zult nooit meer betalen dan je werkelijk verbruikt.
Wil je alleen stroom vergelijken?
Vul dan 0 in bij gas.
Alleen gas vergelijken?
Vul dan 0 in bij stroom.
Vul je verbruik in of maak een schatting
Selecteer aantal personen of vul je verbruik in
Eénpersoonshuishouden Stroom: 1500 kWh
Gas: 1000 m3
Tweepersoons Stroom: 2500 kWh
Gas: 1100 m3
Klein gezin Stroom: 3500 kWh
Gas: 1500 m3
Gemiddeld gezin Stroom: 4500 kWh
Gas: 1700 m3
Groot gezin Stroom: 5000 kWh
Gas: 1800 m3
4500 kWh
1700 m3
Gas
Aantal zonnepanelen
Zonnepanelen
Weet je niet hoeveel je opwekt? Geef dan aan hoeveel zonnepanelen je hebt. We maken dan een schatting voor je.
Ik wek op
Aantal zonnepanelen
Zonnepanelen
Weet je niet hoeveel je opwekt? Geef dan aan hoeveel zonnepanelen je hebt. We maken dan een schatting voor je.
Ik wek op
Normaal
Dal

Termijnbedrag

Elke maand betaal je een termijnbedrag voor de uiteindelijke jaarafrekening. Het termijnbedrag wordt ook wel het maandelijks voorschotbedrag, maandbedrag of voorschot energie genoemd. Dankzij het termijnbedrag hoef je aan het einde van het jaar niet alles in één keer te betalen, maar verdeel je de lasten over twaalf maanden. De energieleverancier weet natuurlijk niet precies hoeveel jij het aankomende jaar verbruikt. Daarom wordt het termijnbedrag berekend op basis van een schatting van het jaarverbruik.

 

termijnbedrag

Voorschotbedrag energie

Het termijnbedrag zorgt ervoor dat je iedere maand hetzelfde bedrag betaalt, waardoor je in de winter niet ineens een veel hogere energierekening hebt. Ongeveer 70% van de jaarafrekening wordt namelijk bepaald door het energieverbruik in de wintermaanden. Doordat het dan kouder is, staat de verwarming vaker aan. Daarnaast gaan de lampen eerder aan omdat het sneller donker wordt. In de wintermaanden zijn de kosten voor het verbruik een stuk hoger dan het termijnbedrag. In de zomer verbruik je juist weinig, waardoor de energiekosten lager zijn dan het verbruik. Je betaalt in de zomermaanden als het ware alvast voor de wintermaanden.

 

voorschotbedrag energie

 

Welke kosten zijn opgenomen in het termijnbedrag?

Het termijnbedrag dat je aan de energieleverancier overmaakt, bestaat uit:

      <li

Leveringskosten

    : de kosten voor het verbruik van elektriciteit en gas
  • Netwerkkosten: de kosten voor het gebruik van het gas- en elektriciteitsnet, het onderhoud plus de aansluiting van je woning op het net
  • Energiebelasting en ODE (Opslag Duurzame Energie)
  • Btw

Dit zijn dus precies dezelfde kosten als die je kan terugvinden op je energierekening.

Termijnbedrag berekenen

De hoogte van het termijnbedrag wordt bepaald door je energieleverancier aan de hand van je historisch verbruik. Door een gemiddelde te nemen van het verbruik van de afgelopen jaren, kunnen energieleveranciers een goede schatting maken van het verwachte verbruik. Op basis van dit verwachte verbruik kunnen zij een termijnbedrag berekenen. Sommige leveranciers nemen ook verwachte stijgingen in netbeheerkosten en overheidsheffingen mee in de berekening. Dit doen zij omdat meestal je energiecontract niet gelijkloopt met een kalenderjaar.

Zodra je een nieuw energiecontract afsluit, moet je je meterstanden doorgeven. Aan het einde van het jaar moet je opnieuw je meterstanden doorgeven. Daarna wordt berekend hoeveel energie je daadwerkelijk hebt verbruikt. Je energieleverancier probeert de hoogte van het termijnbedrag zo goed mogelijk in te schatten, zodat er aan het einde van het jaar een zo klein mogelijk verschil is tussen het al betaalde termijnbedrag en de daadwerkelijke kosten. Het komt vrijwel nooit voor dat iemand precies verbruikt wat door de energieleverancier vooraf geschat is. Daarom geldt altijd de regel:

  • Als je te veel hebt betaald, dan betaalt de energieleverancier het teveel betaalde bedrag terug.
  • Als je te weinig hebt betaald, dan moet je bijbetalen

Dit wordt bij de jaarafrekening verrekend. Meestal wordt dit bedrag verrekend bij het daaropvolgende termijnbedrag. Na ontvangst van de jaarafrekening stelt je energieleverancier meestal weer een nieuw termijnbedrag vast, op basis van het energieverbruik in het jaar waarvoor de jaarafrekening geldt.

 

Termijnbedrag berekenen nieuwbouw

Ga je verhuizen naar een nieuwbouwwoning, dan heb je natuurlijk nog geen historisch verbruik. Je netbeheerder geeft in dat geval de capaciteit van je elektriciteits- en gasmeter en het verwachte jaarlijkse energieverbruik door aan de energieleverancier. De schatting van het energieverbruik is gebaseerd op het type woning, de ligging en de isolatie. Op basis van die gegevens bepaalt je energieleverancier de hoogte van het termijnbedrag.

Termijnbedrag aanpassen

Tegenwoordig is het bij veel energiebedrijven mogelijk om het termijnbedrag aan te passen. Mocht je het komende jaar een sterk afwijkend verbruik hebben of verwachten, dan kun je in overleg met je energieleverancier het termijnbedrag aan laten passen. Dit is bijvoorbeeld het geval als je je huis hebt laten isoleren.

Met een slimme meter wordt het verbruik real-time doorgestuurd naar de energieleverancier. Dit verbruik kun je meestal zelf inzien, op bijvoorbeeld de website van de leverancier. Hierdoor kun je in de gaten houden of het termijnbedrag aangepast kan worden. Wanneer je ziet dat je veel meer verbruikt dan geschat, kun je er voor kiezen het termijnbedrag te verhogen. Ook kun je het termijnbedrag verlagen als je ziet dat het verbruik minder is. Sommige energieleveranciers stellen hier wel voorwaarden aan, bijvoorbeeld een maximumpercentage waarmee je je termijnbedrag kunt verlagen.

Termijnbedrag en overstappen

Wij tonen in onze vergelijker geen termijnbedragen. Het termijnbedrag wordt berekend door de energieleverancier en wij kunnen hier geen uitspraak over doen. Ga je energie vergelijken, dan laten wij je in eerste instantie de verwachte jaarkosten inclusief cashback zien op basis van het verbruik dat jij hebt ingevuld. In de verwachte jaarkosten zijn alle kosten meegenomen die jij moet betalen voor een jaar energie. Je kunt er ook voor kiezen de maandkosten te tonen in plaats van de jaarkosten. Dit zijn de verwachte jaarkosten, gedeeld door twaalf maanden. De cashback op energie wordt pas aan het eind van het jaar uitgekeerd. Daarom kan het termijnbedrag dat de leverancier in rekening brengt hoger zijn dan de maandkosten die wij tonen. Als je een energiecontract aanvraagt met een hoge cashback krijg je deze korting dus pas aan het einde van het jaar. Wil je graag een lager termijnbedrag? Kijk dan naar een energiecontract met lage tarieven en lage vaste kosten.