Bekijk je besparing

Postcode
Huisnr.
Toev.
Huidige energieleverancier Huidige energieleverancier
Sommige aanbiedingen gelden alleen voor nieuwe klanten. Door je huidige leverancier in te vullen houden we hier rekening mee.
Jaarverbruik Jaarverbruik
Door het aantal personen in jouw huishouden te selecteren berekenen wij een schatting van jouw jaarverbruik gebaseerd op cijfers van het NIBUD. Met dit gemiddelde jaarverbruik maken we een vergelijking, maar je zult nooit meer betalen dan je werkelijk verbruikt.
Wil je alleen stroom vergelijken?
Vul dan 0 in bij gas.
Alleen gas vergelijken?
Vul dan 0 in bij stroom.
Vul je verbruik in of maak een schatting
Selecteer aantal personen of vul je verbruik in
Eénpersoonshuishouden Stroom: 1500 kWh
Gas: 1000 m3
Tweepersoons Stroom: 2500 kWh
Gas: 1100 m3
Klein gezin Stroom: 3500 kWh
Gas: 1500 m3
Gemiddeld gezin Stroom: 4500 kWh
Gas: 1700 m3
Groot gezin Stroom: 5000 kWh
Gas: 1800 m3
4500 kWh
1700 m3
Gas
Aantal zonnepanelen
Zonnepanelen
Weet je niet hoeveel je opwekt? Geef dan aan hoeveel zonnepanelen je hebt. We maken dan een schatting voor je.
Ik wek op
Aantal zonnepanelen
Zonnepanelen
Weet je niet hoeveel je opwekt? Geef dan aan hoeveel zonnepanelen je hebt. We maken dan een schatting voor je.
Ik wek op
Normaal
Dal

Verhuizen energie

Als je gaat verhuizen kan het lonen om over te stappen naar een nieuw energiecontract. Verhuizen is in ieder geval een goed moment om de energievergelijker te gebruiken om te kijken of je nog een goed energiecontract hebt. Als je woonsituatie verandert, je gaat bijvoorbeeld groter of kleiner wonen, dan komt het vaak voor dat een ander energiecontract voordeliger is. Ook kan je gezinsgrootte veranderen. Dit heeft ook invloed op je energieverbruik. Kortom, een goed moment voor energie vergelijken.

 

verhuizen energie

Verhuizen energie: meenemen contract

Als je gaat verhuizen dan kun je huidige contract gewoon meenemen naar het nieuwe adres. Je geeft bij je energieleverancier de adreswijziging door en je kunt dan gewoon verder met je energiecontract. Let wel op, heb je een energiecontract voor zowel stroom als gas en in je nieuwe woning heb je bijvoorbeeld geen gasaansluiting? Dan zal je dit product op moeten zeggen en daarvoor brengt je leverancier wel een boete in rekening. Zit er in je huidige contract een korting verwerkt, dan kan deze contractbreuk invloed hebben op de korting. Check hiervoor de voorwaarden van je energiecontract.

Energie verhuizen overlap

Bij een verhuizing komt het vaak voor dat je een tijdelijke overlap hebt tussen je oude en nieuwe woning. Je wilt bijvoorbeeld eerst verbouwen voordat je de woning betrekt. Het ligt aan het type contract wat je dan het beste kunt doen:

  • Contract voor onbepaalde tijd

Als je op je huidige adres een contract hebt lopen voor onbepaalde tijd, dan kun je het beste voor je nieuwe woning een nieuw energiecontract aanvragen. Check de energievergelijker welk contract het beste bij jou past op je nieuwe adres. Zeg je huidige contract op per de datum dat je oude woning verlaat.

  • Contract voor bepaalde tijd

Als je een contract hebt voor bepaalde tijd en je heb tijdelijk twee woningen waar je energie verbruik? Neem dan contact op met je energieleverancier. Vraag of je het contract kunt verhuizen en of je tijdelijk twee adressen kunt onderbrengen in je energiecontract. Kan dat niet? Verhuis je contract dan mee naar je nieuwe woning en vraag om een tijdelijk contract voor je huidige woning.

Verhuizen energie: opzeggen contract

Een verhuizing is een goed moment om weer naar je energiecontract te kijken. Wanneer je overstap van leverancier dan regelt de nieuwe leverancier met de oude leverancier de overstap. Alleen bij een verhuizing doen zij dit niet, Dan moet je je oude energiecontract opzeggen bij je energieleverancier.

Stappenplan verhuizen energie

Als je gaat verhuizen, verhuist je energieleverancier gewoon met je mee. Je kunt dan gewoon bij die leverancier blijven. Verhuizen brengt wel een aantal handelingen met zich mee, dus vaak is het voordeliger om over te stappen naar een andere goedkope energieleverancier.

Stap 1: geef je verhuizing tijdig door

Is de datum van je verhuizing bekend? Geef deze dan door aan je huidige energieleverancier. Dit kun je al drie maanden vooraf aan je verhuizing doen. Het is in ieder geval belangrijk dat je je verhuizing minimaal vier weken voor de daadwerkelijke verhuisdatum aan je energieleverancier kenbaar maakt. Op deze manier heeft de leverancier voldoende tijd om alle zaken te regelen zodat jij in je nieuwe huis niet zonder stroom en/of gas komt te zitten.

 

Stap 2: De meterstanden controleren en doorgeven

Is de dag van de sleuteloverdracht aangebroken, vergeet dan niet de eind- en beginstanden van je meter in de oude en nieuwe woning te noteren. Wanneer er een slimme meter aanwezig is, dan worden de standen door de energieleverancier uitgelezen, maar wanneer een van de twee of beide woningen nog niet uitgerust zijn met een slimme meter, dan zul je de meterstanden zelf door moeten geven aan je energieleverancier.

 

Stap 3: Eindafrekening controleren

Wanneer jouw energieleverancier alle gegevens heeft ontvangen, dan kan de eindafrekening opgemaakt worden. Uiterlijk twee maanden na je verhuizing ontvang je deze eindafrekening. Check ook altijd goed of de meterstanden die op de eindafrekening staan, kloppen met de standen die jij zelf genoteerd hebt.

 

Stap 4: termijnbedrag controleren

De energieleverancier stuurt je naast een eindafrekening ook een bevestiging van de nieuwe ingangsdatum en de beginstanden van je nieuwe woning. Check ook deze meterstanden zorgvuldig. Maar een nieuw huis kan ook een verandering van energiekosten betekenen omdat je bijvoorbeeld groter of juist kleiner gaat wonen of omdat je nieuwe huis beter of slechter is geïsoleerd. Neem daarom je huidige termijnbedrag grondig onder de loep. Ga na of het bedrag ook een realistisch bedrag is voor je nieuwe woning en pas het voorschotbedrag aan als dat nodig is. Zo voorkom je dat je bijvoorbeeld teveel moet bijbetalen wanneer je je jaarafrekening ontvangt. Wil je er echt zeker van zijn dat je aan het einde van de rit niet teveel bij moet betalen? Bekijk dan om de twee à drie maanden je energieverbruik en pas je termijnbedrag tussentijds indien nodig aan.

 

Overstappen tijdens het verhuizen

Als je gaat verhuizen, is blijven bij dezelfde leverancier niet altijd de beste optie. Sterker nog, overstappen is vaak een stuk goedkoper. Kies je voor een groter of kleiner huis, ouder of nieuwer huis, beter of slechter geïsoleerd huis? Dan is het wijs om aan de hand van het huidige verbruik te kijken of dit meer of minder zal zijn in de nieuwe woning. Als je dit inschat, kun je energie vergelijken en zo zien of overstappen een betere optie is dan blijven hangen. Let wel op, want je bent gebonden aan een opzegtermijn van dertig dagen. En heb je een contract voor bepaalde tijd dan kan je huidige leverancier hiervoor een opzegboete in rekening brengen.