Bekijk je besparing

Postcode
Huisnr.
Toev.
Huidige energieleverancier Huidige energieleverancier
Sommige aanbiedingen gelden alleen voor nieuwe klanten. Door je huidige leverancier in te vullen houden we hier rekening mee.
Jaarverbruik Jaarverbruik
Door het aantal personen in jouw huishouden te selecteren berekenen wij een schatting van jouw jaarverbruik gebaseerd op cijfers van het NIBUD. Met dit gemiddelde jaarverbruik maken we een vergelijking, maar je zult nooit meer betalen dan je werkelijk verbruikt.
Wil je alleen stroom vergelijken?
Vul dan 0 in bij gas.
Alleen gas vergelijken?
Vul dan 0 in bij stroom.
Vul je verbruik in of maak een schatting
Selecteer aantal personen of vul je verbruik in
Eénpersoonshuishouden Stroom: 1500 kWh
Gas: 1000 m3
Tweepersoons Stroom: 2500 kWh
Gas: 1100 m3
Klein gezin Stroom: 3500 kWh
Gas: 1500 m3
Gemiddeld gezin Stroom: 4500 kWh
Gas: 1700 m3
Groot gezin Stroom: 5000 kWh
Gas: 1800 m3
4500 kWh
1700 m3
Gas
Aantal zonnepanelen
Zonnepanelen
Weet je niet hoeveel je opwekt? Geef dan aan hoeveel zonnepanelen je hebt. We maken dan een schatting voor je.
Ik wek op
Aantal zonnepanelen
Zonnepanelen
Weet je niet hoeveel je opwekt? Geef dan aan hoeveel zonnepanelen je hebt. We maken dan een schatting voor je.
Ik wek op
Normaal
Dal

Waarborgsom energie

Een energieleverancier kan vragen om een waarborgsom als je net een nieuw energiecontract hebt aangevraagd. Dat betekent dat je voor de leverancier een betalingsrisico vormt. Een waarborgsom wordt vaak gevraagd als je bijvoorbeeld schulden of een betalingsachterstanden hebt. Op deze pagina leggen we je alles uit over de waarborgsom en wat je moet doen als je denkt dat deze waarborgsom onterecht is.

waarborgsom energie

Wat is een waarborgsom?

Als je in het verleden een betalingsachterstand of schulden hebt gehad, kan het voorkomen dat bij een overstap naar een andere energieleverancier een borg gevraagd wordt. De meeste energieleveranciers schakelen voor onderzoeksbureau’s in om te achterhalen of een nieuwe klant een potentiële wanbetaler is of kan worden. Iedere leverancier heeft hiervoor een eigen beleid. Er worden uiteenlopende borgbetalingen gevraagd aan nieuwe klanten. De hoogte van de borg varieert en kan in sommige gevallen oplopen tot wel € 800,-.

Energieleverancier zonder waarborgsom

Energie zonder borg is mogelijk als jij geen schulden of betalingsachterstanden hebt. Tegenwoordig is het ook mogelijk om over te stappen naar een leverancier als je wel in de schulden zit of onder bewindvoering staat. De regels zijn dan wel wat ingewikkelder en verschillen per leverancier.

Waarborgsom energie terug

Leveranciers dekken zich in tegen wanbetalers met de waarborgsom. Maar betaal je elke maand netjes op tijd het voorschotbedrag? Dan krijg je de borg gewoon terug. Je krijgt hierbij ook de helft van de wettelijke rente over de waarborgsom vergoed. Soms komt het voor dat een leverancier je nog voordat het contract afgelopen is niet meer als risico. Je krijgt dan al eerder je waarborgsom terug.

Externe kredietcheck waarborgsom

Iedere nieuwe klant wordt onderworpen aan een kredietcheck. Dit laten energieleveranciers uitvoeren door externe onderzoeksbureaus. Zij kijken op basis van persoonlijke en statische informatie hoe groot de kans is dat je een betalingsrisico kunt vormen in de toekomst voor de leverancier. Je krijgt dan op basis van het onderzoek een kredietscore. Hoe hoger de score, hoe hoger de kans dat je een waarborgsom krijgt opgelegd omdat je je energierekening waarschijnlijk niet kunt betalen. De kritiek op deze bureaus is dat ze vaak oude data hebben en verder niet weten in hoeverre iemand met schulden deze al heeft afbetaald. Vaak zijn mensen ook al bezig met het aflossen van schulden. Het zou dus kunnen voorkomen dat consumenten een onnodige waarborgsom moeten betalen.

Hoe hoog is de waarborgsom energie?

Elke energieleverancier heeft eigen voorwaarden omtrent de kredietcheck en het opleggen van een waarborgsom. De hoogte van een waarborgsom verschilt per leverancier en kan oplopen tot € 800,-. Sommige leverancier hanteren een waarborgsom per product, dus als je alleen stroom of gas afneemt betekent dat de waarborgsom lager zal zijn. De hoogte van de waarborgsom bepalen energieleveranciers zelf. Deze is niet landelijk bepaald.

Schuldgrens voor de waarborgsom energie

Als je boven de schuldgrens uitkomt dan val je in de betalingsrisicogroep. Een energieleverancier zal je dan alleen accepteren als klant als je de waarborgsom betaalt. De schuldgrens verschilt per leverancier, daardoor kan het zijn dat je bij een andere leverancier wel wordt geaccepteerd zonder dat je een waarborgsom hoeft te betalen.

Onterechte waarborgsom

Vind je dat je onterecht een waarborgsom opgelegd hebt gekregen? Neem eerst direct contact op met je leverancier en vraag wat de reden is. Als je leverancier je deze informatie niet verstrekt, meld dit dan bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Zij controleren of de gegevens van jouw kredietcheck kloppen.

Heroorbedeling waarborgsom

Je kunt ook vragen om een herbeoordeling van de kredietscore als de gegevens incorrect zijn. Onderzoeksbureau gebruiken informatie uit openbare bronnen over wanbetalers, faillissementen en informatie van incassobureau om de kredietcheck uit te voeren. Soms is deze informatie niet up-to-date. Het kan gebeuren dat een schuld die vijf jaar geleden is afgelost nog steeds voor problemen zorgt bij het aanvragen van een nieuw energiecontract. Een onterechte kredietcheck kan ook gebeuren doordat er in je postcodegebied veel wanbetalers wonen, de vorige bewoners van de woning schulden hebben of dat je naam overeenkomt met iemand met een schuld.

Ook besparen?

Waarborgsom betalen of niet. Die rekening kan altijd lager! Maak gebruik van onze energie vergelijker en loop weg met de beste deal. Nog vragen over de waarborgsom nadat je een contract hebt aangevraagd? Wij regelen samen met de leverancier dat je overstap vlekkeloos verloopt. Jij hoeft je dus nergens zorgen om te maken!