Fossiele brandstoffen zijn belangrijke bronnen voor de opwekking van energie. Verbrand je fossiele brandstoffen, dan komt er energie vrij. Deze grijze energie wordt door veel energieleveranciers geleverd aan miljoenen huishoudens. Ook in Nederland. Er zijn wel wat nadelen: op den duur raken fossiele brandstoffen op en er komen veel schadelijke stoffen vrij bij de verbranding. Daarom is de energie die ontstaat uit fossiele brandstof niet duurzaam. Op deze pagina lees je alles over fossiele brandstoffen, welke fossiele brandstoffen er bestaan en wat de voor- en nadelen van fossiele brandstoffen zijn. </p.
Als eerste: wat zijn fossiele brandstoffen en hoe ontstaan fossiele brandstoffen? Fossiele brandstoffen zijn ontstaan uit versteende resten van planten en dieren die miljoenen jaren geleden zijn vergaan. De fossiele brandstoffen zijn dus overblijfselen van dieren en planten. Miljoenen jaren geleden zijn er grote hoeveelheden fossiele brandstoffen opgeslagen onder de grond. De bekendste fossiele brandstoffen zijn steenkool, aardolie en aardgas. Steenkool wordt uit de plantenresten geperst en aardgas uit een mengeling van planten en dieren. Als je deze brandstoffen verbrandt, komt er energie vrij.
Fossiele energie die ontstaat uit fossiele brandstoffen wordt ook wel grijze energie genoemd. Fossiele energie is erg milieubelastend. Bij de verbranding van fossiele brandstoffen komt namelijk veel CO2 vrij, wat bijdraagt aan de opwarming van de aarde. Daarnaast raken fossiele brandstoffen een keer op. Ze worden gewonnen uit uitputtelijke bronnen. Fossiele energie wordt daarom niet als duurzaam gezien. Het tegenovergestelde van fossiele energie? Groene energie, zoals windenergie en zonne-energie, is energie die wordt opgewekt uit hernieuwbare energiebronnen en waarvan de productie niet belastend is voor het milieu.
Een groot nadeel van fossiele brandstoffen: fossiele brandstoffen raken op. Van al deze planten- en dierenresten in moerassen en veenlagen is geen oneindige voorraad. Het is niet precies duidelijk wanneer deze fossiele brandstoffen opraken. De gebieden waar fossiele brandstoffen makkelijk gewonnen kunnen worden, zijn naar schatting over 50 à 60 jaar leeg. En dat is een probleem: 90% van de energie die we wereldwijd gebruiken, wordt op dit moment namelijk nog gewonnen uit fossiele brandstoffen. Het is daarom belangrijk dat we afstappen van fossiele energie en overgaan op alternatieve energiebronnen. Ook Nederland wil af van de fossiele energie. In 2050 wil Nederland fossielvrij zijn en van het gas af.
Fossiele brandstoffen komen voor in verschillende vormen. De belangrijkste fossiele brandstoffen die worden gebruikt voor energieopwekking zijn:
Met al deze fossiele brandstoffen worden elektriciteit en gas gegenereerd voor miljoenen huishoudens. In Nederland is aardgas de meest gebruikte brandstof voor de opwekking van energie. Aardgas is in tegenstelling tot de andere fossiele brandstoffen een schone brandstof. De CO2-uitstoot is relatief laag.
Om de opwarming van de aarde milieuvervuiling tegen te gaan, is het is belangrijk dat we afstappen van fossiele energie en overgaan op alternatieve energiebronnen. Ook al worden er in Nederland ook fossiele brandstoffen gewonnen, de Nederlandse overheid wil af van de fossiele energie. In 2050 wil Nederland fossielvrij zijn en draaien op duurzame grondstoffen. Ook voor de Nederlandse burger probeert de overheid duurzame energie aantrekkelijk te maken. Zo bestaan er verschillende subsidies waarmee woningen energiebesparender gemaakt kunnen worden en is de salderingsregeling voor zonnepanelen in het leven geroepen.
Steentje bijdragen aan een schoner milieu? Kies dan voor groene energie. Fossiele energie is niet eens goedkoper dan groene energie. Energieleveranciers bieden ook goedkope groene contracten aan. Vergelijk daarom snel je energiecontract in onze energievergelijker. Je energiecontract kan sowieso goedkoper. Zelfde stroom, veel betere prijs. Zo geregeld.