Bekijk je besparing

Postcode
Huisnr.
Toev.
Huidige energieleverancier Huidige energieleverancier
Sommige aanbiedingen gelden alleen voor nieuwe klanten. Door je huidige leverancier in te vullen houden we hier rekening mee.
Jaarverbruik Jaarverbruik
Door het aantal personen in jouw huishouden te selecteren berekenen wij een schatting van jouw jaarverbruik gebaseerd op cijfers van het NIBUD. Met dit gemiddelde jaarverbruik maken we een vergelijking, maar je zult nooit meer betalen dan je werkelijk verbruikt.
Wil je alleen stroom vergelijken?
Vul dan 0 in bij gas.
Alleen gas vergelijken?
Vul dan 0 in bij stroom.
Vul je verbruik in of maak een schatting
Selecteer aantal personen of vul je verbruik in
Eénpersoonshuishouden Stroom: 1500 kWh
Gas: 1000 m3
Tweepersoons Stroom: 2500 kWh
Gas: 1100 m3
Klein gezin Stroom: 3500 kWh
Gas: 1500 m3
Gemiddeld gezin Stroom: 4500 kWh
Gas: 1700 m3
Groot gezin Stroom: 5000 kWh
Gas: 1800 m3
4500 kWh
1700 m3
Gas
Aantal zonnepanelen
Zonnepanelen
Weet je niet hoeveel je opwekt? Geef dan aan hoeveel zonnepanelen je hebt. We maken dan een schatting voor je.
Ik wek op
Aantal zonnepanelen
Zonnepanelen
Weet je niet hoeveel je opwekt? Geef dan aan hoeveel zonnepanelen je hebt. We maken dan een schatting voor je.
Ik wek op
Normaal
Dal

Fossiele brandstoffen

Fossiele brandstoffen zijn belangrijke bronnen voor de opwekking van energie. Verbrand je fossiele brandstoffen, dan komt er energie vrij. Deze grijze energie wordt door veel energieleveranciers geleverd aan miljoenen huishoudens. Ook in Nederland. Er zijn wel wat nadelen: op den duur raken fossiele brandstoffen op en er komen veel schadelijke stoffen vrij bij de verbranding. Daarom is de energie die ontstaat uit fossiele brandstof niet duurzaam. Op deze pagina lees je alles over fossiele brandstoffen, welke fossiele brandstoffen er bestaan en wat de voor- en nadelen van fossiele brandstoffen zijn. </p.

fossiele brandstoffen

Wat zijn fossiele brandstoffen

Als eerste: wat zijn fossiele brandstoffen en hoe ontstaan fossiele brandstoffen? Fossiele brandstoffen zijn ontstaan uit versteende resten van planten en dieren die miljoenen jaren geleden zijn vergaan. De fossiele brandstoffen zijn dus overblijfselen van dieren en planten. Miljoenen jaren geleden zijn er grote hoeveelheden fossiele brandstoffen opgeslagen onder de grond. De bekendste fossiele brandstoffen zijn steenkool, aardolie en aardgas. Steenkool wordt uit de plantenresten geperst en aardgas uit een mengeling van planten en dieren. Als je deze brandstoffen verbrandt, komt er energie vrij. 

Fossiele energie

Fossiele energie die ontstaat uit fossiele brandstoffen wordt ook wel grijze energie genoemd. Fossiele energie is erg milieubelastend. Bij de verbranding van fossiele brandstoffen komt namelijk veel CO2 vrij, wat bijdraagt aan de opwarming van de aarde. Daarnaast raken fossiele brandstoffen een keer op. Ze worden gewonnen uit uitputtelijke bronnen. Fossiele energie wordt daarom niet als duurzaam gezien. Het tegenovergestelde van fossiele energie? Groene energie, zoals windenergie en zonne-energie, is energie die wordt opgewekt uit hernieuwbare energiebronnen en waarvan de productie niet belastend is voor het milieu.

Fossiele brandstoffen raken op

Een groot nadeel van fossiele brandstoffen: fossiele brandstoffen raken op. Van al deze planten- en dierenresten in moerassen en veenlagen is geen oneindige voorraad. Het is niet precies duidelijk wanneer deze fossiele brandstoffen opraken. De gebieden waar fossiele brandstoffen makkelijk gewonnen kunnen worden, zijn naar schatting over 50 à 60 jaar leeg. En dat is een probleem: 90% van de energie die we wereldwijd gebruiken, wordt op dit moment namelijk nog gewonnen uit fossiele brandstoffen. Het is daarom belangrijk dat we afstappen van fossiele energie en overgaan op alternatieve energiebronnen. Ook Nederland wil af van de fossiele energie. In 2050 wil Nederland fossielvrij zijn en van het gas af.

Fossiele brandstoffen voorbeelden

Fossiele brandstoffen komen voor in verschillende vormen. De belangrijkste fossiele brandstoffen die worden gebruikt voor energieopwekking zijn:

Met al deze fossiele brandstoffen worden elektriciteit en gas gegenereerd voor miljoenen huishoudens. In Nederland is aardgas de meest gebruikte brandstof voor de opwekking van energie. Aardgas is in tegenstelling tot de andere fossiele brandstoffen een schone brandstof. De CO2-uitstoot is relatief laag.

Voordelen fossiele brandstoffen

  • Het winnen van fossiele brandstoffen is makkelijk en daardoor goedkoop.
  • Fossiele energie is zekerheid en nergens van afhankelijk, energie uit bijvoorbeeld wind is dat niet.
  • Fossiele brandstoffen worden ook gebruikt als grondstoffen in fabrieken.
  • In arme landen krijgt de economie een boost door fossiele brandstoffen.

Fossiele brandstoffen nadelen

  • Bij het verbranden van fossiele brandstoffen komt veel CO2 vrij.
  • Ook andere schadelijke stoffen komen vrij de verbranding.
  • Fossiele brandstoffen zijn uitputtelijk, ze gaan een keer op.
  • Fossiele brandstoffen komen niet overal voor, wat leidt tot politieke conflicten.
  • Omgevingen worden beïnvloed door de winning van fossiele brandstoffen.
  • In Nederland is dat Groningen, waar aardbevingen voorkomen door gaswinning.

Fossiele brandstoffen Nederland

Om de opwarming van de aarde milieuvervuiling tegen te gaan, is het is belangrijk dat we afstappen van fossiele energie en overgaan op alternatieve energiebronnen. Ook al worden er in Nederland ook fossiele brandstoffen gewonnen, de Nederlandse overheid wil af van de fossiele energie. In 2050 wil Nederland fossielvrij zijn en draaien op duurzame grondstoffen. Ook voor de Nederlandse burger probeert de overheid duurzame energie aantrekkelijk te maken. Zo bestaan er verschillende subsidies waarmee woningen energiebesparender gemaakt kunnen worden en is de salderingsregeling voor zonnepanelen in het leven geroepen.

Wil jij je steentje bijdragen?

Steentje bijdragen aan een schoner milieu? Kies dan voor groene energie. Fossiele energie is niet eens goedkoper dan groene energie. Energieleveranciers bieden ook goedkope groene contracten aan. Vergelijk daarom snel je energiecontract in onze energievergelijker. Je energiecontract kan sowieso goedkoper. Zelfde stroom, veel betere prijs. Zo geregeld.