Bekijk je besparing

Postcode
Huisnr.
Toev.
Huidige energieleverancier Huidige energieleverancier
Sommige aanbiedingen gelden alleen voor nieuwe klanten. Door je huidige leverancier in te vullen houden we hier rekening mee.
Jaarverbruik Jaarverbruik
Door het aantal personen in jouw huishouden te selecteren berekenen wij een schatting van jouw jaarverbruik gebaseerd op cijfers van het NIBUD. Met dit gemiddelde jaarverbruik maken we een vergelijking, maar je zult nooit meer betalen dan je werkelijk verbruikt.
Wil je alleen stroom vergelijken?
Vul dan 0 in bij gas.
Alleen gas vergelijken?
Vul dan 0 in bij stroom.
Vul je verbruik in of maak een schatting
Selecteer aantal personen of vul je verbruik in
Eénpersoonshuishouden Stroom: 1500 kWh
Gas: 1000 m3
Tweepersoons Stroom: 2500 kWh
Gas: 1100 m3
Klein gezin Stroom: 3500 kWh
Gas: 1500 m3
Gemiddeld gezin Stroom: 4500 kWh
Gas: 1700 m3
Groot gezin Stroom: 5000 kWh
Gas: 1800 m3
4500 kWh
1700 m3
Gas
Aantal zonnepanelen
Zonnepanelen
Weet je niet hoeveel je opwekt? Geef dan aan hoeveel zonnepanelen je hebt. We maken dan een schatting voor je.
Ik wek op
Aantal zonnepanelen
Zonnepanelen
Weet je niet hoeveel je opwekt? Geef dan aan hoeveel zonnepanelen je hebt. We maken dan een schatting voor je.
Ik wek op
Normaal
Dal

Aardgas

Aardgas is een van de drie fossiele brandstoffen, samen met steenkool en aardolie. In Nederland wordt 64% van de elektriciteit uit aardgas opgewekt. Aardgas raakt logischerwijs een keer op en valt dus niet onder groene energie.

 

aardgas

Wat is aardgas?

Aardgas ontstaat uit resten van planten en dieren, die miljoenen jaren geleden zijn ontstaan. Planten die in het water terechtkomen, vormen een veen. Als hier een laag zand en klei op komt, worden de veenlagen samengeperst. Zo ontstaat er bruinkool en vervolgens steenkool. Door de druk van de dikke lagen zand en klei, wordt de steenkool steeds warmer. Hierdoor komt er langzaam aardgas uit de steenkool. Omdat gas licht is, stijgt het op. Door de dikke laag klei boven de zandlaag, blijft het aardgas in de open ruimtes tussen het zand bewaard. 

Verbranding aardgas

Nederlands aardgas wordt door een boortoren uit een diepte van 3 tot 4 kilometer naar boven gehaald. Het gas wordt eerst gescheiden van water, zand en schadelijke stoffen. In een energiecentrale wordt het gas verbrand. De warmte die vrijkomt, verwarmt een grote ketel met water. De stoom die het water produceert zorgt ervoor dat een turbine aangedreven wordt. De turbine geeft de energie door aan het elektriciteitsnet. De stoom wordt opgevangen en opnieuw gebruikt.

 

Bij verbranding van aardgas komt het schadelijke CO2 vrij, maar wel minder dan bij steenkoolcentrales. Ook wordt aardgas direct getransporteerd naar huizen en bedrijven, die het verstoken voor de centrale verwarming of het gasfornuis. De aardgasleverancier voegt een vieze geur toe aan het aardgas. Hierdoor kun je het meteen ruiken als er een gaslek is of als je het gasfornuis aan hebt laten staan.

Samenstelling aardgas

Aardgas bestaat voor het grootste deel uit methaan (CH4). De samenstelling van het aardgas uit het Groningse Slochteren heeft de volgende samenstelling:

 

Bestandsdeel Formule Volume

Methaan

CH4 81,30%
Stikstof

N2

14,35%
Ethaan C2H6 2,85%
Kooldioxide CO2 0,89%
Propaan C3H8 0,37%
Butaan C4H10 0,14%
Hexaan C6H14 0,05%
Pentaan C5H12 0,04%
Zuurstof O2 0,01%

 

Aardgas kan hoogcalorisch of laagcalorisch zijn. De calorische waarde van aardgas geeft aan hoeveel warmte er uit een m3 aardgas te halen valt. Aardgas uit Groningen is laagcalorisch. In hoogcalorisch aardgas zit meer brandbaar methaan en minder stikstof. Hoogcalorisch aardgas wordt veelal vanuit het buitenland geïmporteerd. Aardgas uit Canada bevat bijvoorbeeld 95,2% methaan en maar 1,3% stikstof.

Aardgas prijs

Wat kost aardgas? De prijs die je voor een m3 aardgas betaalt, verschilt per energieleverancier. Je kunt via ons eenvoudig energieleveranciers vergelijken. De aardgasprijs bestaat uit verschillende onderdelen: de kale gasprijs, energiebelasting, ode, gasregiotoeslag en btw. De kale gasprijs wordt door je energieleverancier bepaald. De hoogte van de energiebelasting en ode worden door de Rijksoverheid vastgesteld. En de gasregiotoeslag is afhankelijk van de gasregio waarin je woont. Over de kale gasprijs, energiebelasting, ode en gasregiotoeslag betaal je 21% btw.

Aardgas tanken

Aardgas wordt niet alleen gebruikt voor de energie van woningen en bedrijven. Het kan ook gebruikt worden als brandstof voor auto’s. Deze brandstof wordt ook wel Compressed Natural Gas (cng) genoemd. Dit staat voor aardgas onder druk. De vloeibare variant van aardgas wordt Liquefied Natural Gas (lng) genoemd. Auto’s die op aardgas rijden, stoten minder CO2 uit dan auto’s die op benzine rijden. Daarom betalen eigenaren van cng-auto’s ook minder bpm. Ook komen ondernemers bij de aanschaf van een auto met cng-motor vaak in aanmerking voor MIA (Milieu Investerings Aftrek). De aanschafprijs van een auto met cng-motor is vergelijkbaar met die van een benzineauto. Aardgas tanken kan niet bij elk tankstation; in Nederland zijn er zo’n 150 tankstations waar aardgas tanken mogelijk is.

Energie aardgas niet duurzaam

Aardgas is weliswaar schoner dan steenkool en goedkoper dan duurzame bronnen, maar het is geen duurzame energie. Aan het eind van deze eeuw is het winbare aardgas op de wereld misschien wel op. In tegenstelling tot bijvoorbeeld zonne-energie of windenergie is aardgas dus niet hernieuwbaar. Zon en wind raken immers nooit op.