Bekijk je besparing

Postcode
Huisnr.
Toev.
Huidige energieleverancier Huidige energieleverancier
Sommige aanbiedingen gelden alleen voor nieuwe klanten. Door je huidige leverancier in te vullen houden we hier rekening mee.
Jaarverbruik Jaarverbruik
Door het aantal personen in jouw huishouden te selecteren berekenen wij een schatting van jouw jaarverbruik gebaseerd op cijfers van het NIBUD. Met dit gemiddelde jaarverbruik maken we een vergelijking, maar je zult nooit meer betalen dan je werkelijk verbruikt.
Wil je alleen stroom vergelijken?
Vul dan 0 in bij gas.
Alleen gas vergelijken?
Vul dan 0 in bij stroom.
Vul je verbruik in of maak een schatting
Selecteer aantal personen of vul je verbruik in
Eénpersoonshuishouden Stroom: 1500 kWh
Gas: 1000 m3
Tweepersoons Stroom: 2500 kWh
Gas: 1100 m3
Klein gezin Stroom: 3500 kWh
Gas: 1500 m3
Gemiddeld gezin Stroom: 4500 kWh
Gas: 1700 m3
Groot gezin Stroom: 5000 kWh
Gas: 1800 m3
4500 kWh
1700 m3
Gas
Aantal zonnepanelen
Zonnepanelen
Weet je niet hoeveel je opwekt? Geef dan aan hoeveel zonnepanelen je hebt. We maken dan een schatting voor je.
Ik wek op
Aantal zonnepanelen
Zonnepanelen
Weet je niet hoeveel je opwekt? Geef dan aan hoeveel zonnepanelen je hebt. We maken dan een schatting voor je.
Ik wek op
Normaal
Dal

Gas

Gas neemt in veel huishoudens nog het grootste deel van de energierekening op zich. Met gas verwarm je de woning en water uit de kraan. Ook het gasfornuis werkt erop. Nog ongeveer 95 procent van alle huishoudens in Nederland verwarmt nog met gas. Wel stappen steeds meer huishoudens van het gas af. Wij vertellen je alles over de energievorm gas.

 

gas

Wat is gas?

Er zijn veel verschillende soorten gas. Wij hebben het over de energiebron gas die je ontvangt van een energieleverancier. Gas waarmee je een woning en water kunt verwarmen. En waarop je kunt koken als je een gasfornuis hebt. Gas is een damp die ontstaat als een vloeistof genoeg wordt verwarmd. Gas is ontastbaar en brandbaar.

Wat kost een kuub gas?

Gastarieven stijgen. Op die manier wil de overheid gasloos wonen en het bewustzijn over gasverbruik stimuleren. Wat je betaalt per m3 hangt af van de leverancier die en het contract dat je kiest. In onze energievergelijker zie je onder ‘Bekijk details’ wat het gastarief is.

Soorten gas

Gas is vaak nog een fossiele brandstof. En daarmee dus geen duurzame energie te noemen. Wel zijn er ondertussen alternatieven die duurzaam zijn. Of de CO2-uitstoot compenseren. Welke soorten gas zijn er?

Aardgas

Aardgas is de meest aangeboden en gebruikte gassoort in huishoudens. Het is een fossiele brandstof en dus niet duurzaam. Dit soort gas wordt verkregen uit planten- en dierenresten van miljoenen jaren terug. Aardgas bestaat voornamelijk uit methaan en komt uit de bodem, op ongeveer drie tot vier kilometer diepte. Met aardgas wordt ook stroom opgewekt, grijze stroom uiteraard. De verbrandingswaarde van aardgas kan bijvoorbeeld per maand verschillen, daarom bestaat er een calorische waarde en een correctie op de energierekening. Iets makkelijker gezegd: er wordt gemeten hoeveel energie er in een kuub aardgas zit, dit verschilt en daarom vinden er correcties plaats. Zodat je nooit te veel of te weinig betaalt voor gas.


Voor- en nadelen: aardgas is nog vrij goedkoop, maar niet duurzaam en er kunnen aardbevingen ontstaan bij het verkrijgen van deze gasvorm.

CO2-gecompenseerd gas

Bij contracten waarin groene stroom wordt aangeboden, wordt vaak nog CO2-gecompenseerd gas aangeboden. Het gaat daarbij eigenlijk gewoon om aardgas. Alleen worden er ter compensatie van de CO2-uitstoot die hierbij vrijkomt bomen geplant. Bomen gebruiken CO2 om zuurstof te maken. Op deze manier wordt de uitstoot als het ware gecompenseerd.


Voor- en nadelen: er wordt meer ingespeeld op duurzaamheid en verminderen (compenseren) van CO2-uitstoot, maar uiteindelijk wordt er alsnog aardgas verstrekt.

Biogas: groen gas

Biogas is groen en wordt ook wel groen gas genoemd. Biogas komt uit duurzame bronnen, zoals rioolslib, gft-afval en koeienmest. Groen gas is nog duur om te produceren en wordt daarom alleen op kleine schaal aangeboden.


Voor- en nadelen: het is een duurzame gassoort, maar er is nog weinig van. Biogas is daarbij ook nog redelijk duur.

Wat is duurder: gas of stroom?

Er wordt snel gesteld dat gas duurder is dan stroom. Dit omdat een kWh stroom een stuk goedkoper is dan een kuub gas. Waar een kWh in 2021 ongeveer € 0,22 cent kost, kost een kuub zo’n € 0,79 cent. In dat opzicht is stroom dus duurder dan gas. Eigenlijk zijn gas en stroom qua kosten niet met elkaar te vergelijken. Om de vraag goed te beantwoorden, moet worden gekeken naar de energetische inhoud. Waar 1 kWh elektriciteit een bruikbare energetische inhoud heeft van 1 kWh, heeft 1 kuub gas 8 kWh aan bruikbare energetische inhoud. Puur gekeken naar energie staat 8 kWh dus gelijk aan 1 m³ gas. Die 8 kWh kost je (8 keer € 0,22) €1,76. Terwijl 1 m³ gas je maar € 0,79 had gekost. Gas is op die manier dus ruim twee keer goedkoper dan stroom. Daar komt bij dat de prijzen voor gas blijven stijgen, terwijl die voor stroom dalen.

Huis verwarmen zonder gas

Nederland richt zich steeds meer op gasloos wonen. Er zijn subsidies voor het verduurzamen van de woning, nieuwbouwwoningen worden geleverd zonder gasaansluitingen en gas wordt duurder terwijl stroom goedkoper wordt. Het verwarmen van de woning neemt het grootste deel van de energierekening op zich. Wil je jouw woning verwarmen zonder gas, of het gasverbruik daarbij verminderen? Dan zijn er een aantal opties:

  • volledig elektrische of hybride warmtepomp;
  • stadsverwarming;
  • pellet-cv-ketel of biomassaketel;
  • infraroodpanelen.

Gemiddeld verbruik gas

Als je niet weet hoeveel gas je verbruikt, dan kun je in onze vergelijker invullen uit hoeveel personen jouw huishouden bestaat. Daarbij gaan wij uit van een gemiddeld gasverbruik. Een huishouden met één persoon verbruikt ongeveer 1.000 m3 gas per jaar, een tweepersoonshuishouden zo’n 1.100 m3, drie personen 1.500 m3 en vier 1.700 m3. Uiteraard hangt het verbruik heel erg af van de isolatie van een woning, het soort woning en hoe mensen in huis omgaan met energie.

Gas overstappen

In sommige gevallen kun je niet overstappen naar een andere gasleverancier. Zoals wanneer je stadsverwarming hebt en ook voor het warme water geen cv-ketel hebt. In dat geval hoef je geen gas af te nemen bij de leverancier. Je stapt dan alleen over voor stroom. Net als wanneer jij ondertussen gasloos woont.

Gas vergelijken

Bij het energie vergelijken, kijk je waarschijnlijk naar stroom en gas. Tenzij je alleen stroom afneemt bij een energieleverancier. Ga je stroom en gas vergelijken, dan kun je aangeven hoeveel je aan kWh en m3 verbruikt. Dat doe je op basis van het jaarlijkse energieverbruik. Gas maakt een groot deel uit van de energierekening. Vooral het verwarmen van de woning zorgt voor een hoog verbruik. Met de stijgende gastarieven, is het een goed idee om gunstige energieprijzen te zoeken. En daarbij helpen wij je graag. Snel verdiend.