Bekijk je besparing

Postcode
Huisnr.
Toev.
Huidige energieleverancier Huidige energieleverancier
Sommige aanbiedingen gelden alleen voor nieuwe klanten. Door je huidige leverancier in te vullen houden we hier rekening mee.
Jaarverbruik Jaarverbruik
Door het aantal personen in jouw huishouden te selecteren berekenen wij een schatting van jouw jaarverbruik gebaseerd op cijfers van het NIBUD. Met dit gemiddelde jaarverbruik maken we een vergelijking, maar je zult nooit meer betalen dan je werkelijk verbruikt.
Wil je alleen stroom vergelijken?
Vul dan 0 in bij gas.
Alleen gas vergelijken?
Vul dan 0 in bij stroom.
Vul je verbruik in of maak een schatting
Selecteer aantal personen of vul je verbruik in
Eénpersoonshuishouden Stroom: 1500 kWh
Gas: 1000 m3
Tweepersoons Stroom: 2500 kWh
Gas: 1100 m3
Klein gezin Stroom: 3500 kWh
Gas: 1500 m3
Gemiddeld gezin Stroom: 4500 kWh
Gas: 1700 m3
Groot gezin Stroom: 5000 kWh
Gas: 1800 m3
4500 kWh
1700 m3
Gas
Aantal zonnepanelen
Zonnepanelen
Weet je niet hoeveel je opwekt? Geef dan aan hoeveel zonnepanelen je hebt. We maken dan een schatting voor je.
Ik wek op
Aantal zonnepanelen
Zonnepanelen
Weet je niet hoeveel je opwekt? Geef dan aan hoeveel zonnepanelen je hebt. We maken dan een schatting voor je.
Ik wek op
Normaal
Dal

Gemiddeld gasverbruik

Het gemiddelde gasverbruik in Nederland ligt rond de 1.500 kubieke meter (m3 en ook wel kuub) per jaar. Dat is het gemiddelde verbruik van een driepersoonshuishouden. Het gasverbruik in huis wordt voor het grootste deel bepaald door de verwarming van het huis. Hoeveel er daadwerkelijk wordt verbruikt, hangt natuurlijk heel erg af van het aantal personen in een woning, hoe energiebewust zij omgaan met gas, het soort woning en de mate van van isolatie. Om je een indicatie te geven van het gemiddelde gasverbruik op basis van aantal personen en soort woningen, hebben wij dit gemiddelde gasverbruik voor je op een rij gezet.

gemiddeld-gasverbruik

Gasverbruik

Wat verbruikt gas in huis? Veel huishoudens gebruiken gas om te koken, om water te verwarmen en voor de verwarming van het huis. Het verwarmen van de woning neemt het grootste deel op zich. Ongeveer vijfenzeventig procent van het totale gasverbruik komt door de verwarming van het huis. De rest wordt verbruikt voor verwarming van het water in huis (20 procent) en voor koken (5 procent). Reden genoeg om eens kritisch naar het gasverbruik te kijken, want er valt veel te besparen op gas.

Hoeveel m3 gas per dag is normaal?

Hoeveel je aan m3 gas per dag verbruikt, hangt heel erg af van het aantal personen, hun verbruiksgedrag, het soort woning, de grootte, de mate van isolatie én het weer. Kortom, het gasverbruik is afhankelijk van onderstaande factoren:

 • aantal personen in de woning;
 • verbruiksgedrag van de personen in de woning;
 • type woning;
 • isolatie van de woning;
 • bouwjaar van de woning;
 • woonoppervlakte;
 • het weer.

Gasverbruik berekenen

Hoeveel gas je verbruikt hangt af van het soort woning waarin je woont, de mate van isolatie van de woning, hoeveel mensen er in het huishouden zijn en hoe deze omgaan met de thermostaat, warm water en koken. Je kunt kijken naar het gemiddelde gasverbruik per woningsoort en per huishouden of naar het historisch verbruik in jouw woning. Maar het meest accuraat zullen de daadwerkelijke verbruikscijfers zijn. Heb je een slimme meter, dan kun je het gasverbruik makkelijk inzien. Zelfs per maand en per dag. Dat kan bijvoorbeeld via een app van de energieleverancier of een andere energieverbruiksmanager. Om dan ook nog zelf te berekenen hoeveel jouw gasverbruik je kost, vermenigvuldig je het aantal m3 met het gastarief dat je betaalt.

Gemiddeld gasverbruik aantal personen

Het aantal personen in een huishouden heeft veel invloed op het gasverbruik. Ga je energie vergelijken en weet je niet hoeveel gas en stroom je verbruikt? Dan kun je in onze vergelijker gewoon aangeven uit hoeveel mensen het gezin bestaat. Op basis van een gemiddeld verbruik per aantal personen, berekenen wij dan de energiekosten. Al speelt het soort woning, de grootte en de mate van isolatie een grotere rol in het verbruik.


Het gemiddelde gasverbruik van een eenpersoonshuishouden ligt rond de 1.000 m3 per jaar. Kijk je naar het gasverbruik van twee personen, dan komt daar maar 100 m3 bij. Bestaat een huishouden uit meerdere mensen, dan stijgt het gasverbruik vooral door het verwarmen van water en koken. Het gasverbruik dat tot stand komt bij de verwarming van een woning wordt niet direct beïnvloed door het aantal personen in de woning.

 

1 persoon 1.000 m3
2 personen 1.100 m3
3 personen 1.500 m3
4 personen 1.700 m3
5 personen 1.800 m3

Gasverbruik woning

Het gasverbruik wordt, naast door het aantal personen, voor een heel groot deel bepaald door de woning zelf. Van invloed op het gasverbruik op basis van de woning zelf zijn:

 • soort woning;
 • bouwjaar van de woning;
 • woonoppervlakte van de woning;
 • isolatie van de woning.

Soort woning

Het type woning bepaalt voor een groot deel het gemiddelde gasverbruik. Om een grote vrijstaande woning te verwarmen, is er meer gas nodig dan voor het verwarmen van een klein appartement. Ook het aantal buitenmuren van een huis bepalen het gasverbruik. Er zijn vrij grote verschillen in het gemiddelde gasverbruik per type woning.

 

Flat (of etagewoning) 900 m3
Tussenwoning 1.325 m3
Hoekwoning 1.690 m3
2-onder-1-kapwoning 1.740 m3
Vrijstaande woning 2.170 m3

Bouwjaar van de woning

Niet alleen het soort woning, ook het bouwjaar heeft vaak invloed op het gasverbruik. Woningen die gebouwd zijn voor 1976 zijn, zoals gezegd, niet of nauwelijks geïsoleerd. In dit soort woningen is het gasverbruik significant hoger dan in woningen van na het bouwjaar 1976. In woningen na 1983 is de kans groot dat de woning wel al goed geïsoleerd is. Wel kan het zo zijn dat isolatiemateriaal in oudere nieuwbouwwoningen (1983-1990) aan vervanging toe is.

Woonoppervlakte van de woning

De woonoppervlakte speelt een zeer grote rol in het gasverbruik. Hoe groter de woning, hoe harder de verwarming moet werken om het hele huis, of een deel daarvan, te verwarmen. Een kleine ruimte is snel warm. Het gemiddelde verbruik van een woning met een woonoppervlakte tot vijftig vierkante meter (m2) is ongeveer 870 m3, terwijl het gemiddelde verbruik van een woning met een oppervlakte van ongeveer 200 m2 zo’n 2.020 m3 is. Uiteraard hangt het er ook hier weer erg van af hoeveel ruimtes en welke ruimtes een bewoner wil verwarmen.

Isolatie van de woning

Door je woning te isoleren, zorg je ervoor dat de warmte het huis niet makkelijk uit kan. De kachel hoeft dan niet zo hard te werken om het huis op temperatuur te houden. Ook blijft een goed geïsoleerd huis koeler in de zomer. Er zijn meerdere manieren om je woning te isoleren, zoals met gevel-, dak-, vloer- en spouwmuurisolatie.

Gasverbruik in winter en zomer

In de zomer wordt er significant minder gas verbruikt dan in de winter. Dat is logisch, omdat het huis dan meestal niet verwarmd hoeft te worden. In de periode van april tot en met september wordt ongeveer 20 procent van het totale gasverbruik van het jaar verbruikt. Dat wil zeggen dat de maanden oktober tot en met maart goed zijn voor 80 procent van het gasverbruik in een jaar. Een verschil dat uiteraard met de kou te maken heeft. Dat betekent dat er een groot aantal maanden zijn waarin het gasverbruik een stuk hoger ligt. Over het hele jaar heen wordt dit verbruik gecompenseerd, want je betaalt elke maand hetzelfde voor je energie.

Gemiddeld gasverbruik in vergelijker

Ga je bij ons energie vergelijken, dan kun je zelf invullen hoeveel je aan gas verbruikt of je kunt een gemiddeld verbruik per huishouden invullen. Hoe accurater het ingevulde verbruik, hoe kloppender de besparing en de verbruikskosten zijn die wij je laten zien.