Bekijk je besparing

Postcode
Huisnr.
Toev.
Huidige energieleverancier Huidige energieleverancier
Sommige aanbiedingen gelden alleen voor nieuwe klanten. Door je huidige leverancier in te vullen houden we hier rekening mee.
Jaarverbruik Jaarverbruik
Door het aantal personen in jouw huishouden te selecteren berekenen wij een schatting van jouw jaarverbruik gebaseerd op cijfers van het NIBUD. Met dit gemiddelde jaarverbruik maken we een vergelijking, maar je zult nooit meer betalen dan je werkelijk verbruikt.
Wil je alleen stroom vergelijken?
Vul dan 0 in bij gas.
Alleen gas vergelijken?
Vul dan 0 in bij stroom.
Vul je verbruik in of maak een schatting
Selecteer aantal personen of vul je verbruik in
Eénpersoonshuishouden Stroom: 1500 kWh
Gas: 1000 m3
Tweepersoons Stroom: 2500 kWh
Gas: 1100 m3
Klein gezin Stroom: 3500 kWh
Gas: 1500 m3
Gemiddeld gezin Stroom: 4500 kWh
Gas: 1700 m3
Groot gezin Stroom: 5000 kWh
Gas: 1800 m3
4500 kWh
1700 m3
Gas
Aantal zonnepanelen
Zonnepanelen
Weet je niet hoeveel je opwekt? Geef dan aan hoeveel zonnepanelen je hebt. We maken dan een schatting voor je.
Ik wek op
Aantal zonnepanelen
Zonnepanelen
Weet je niet hoeveel je opwekt? Geef dan aan hoeveel zonnepanelen je hebt. We maken dan een schatting voor je.
Ik wek op
Normaal
Dal

m3

Gas wordt gemeten in kubieke meters (m3). In de volksmond spreken we ook wel van een kuub gas. Gaat het over een kuub gas, een kubieke meter gas of m3 gas? Dan gaat het over hetzelfde. Een kubieke meter dankt z’n naam aan de vorm; een kubus. Je kunt een kubieke meter gas dus zien als een kubus vol gas die via een gasleiding het huis binnenkomt. Wat moet je weten over de m3 gas?

 

m3

Kubieke meter

Wat is een kuub? Een kuub is altijd één meter lang, één meter hoog en één meter diep. Een kubieke meter is altijd gelijk aan 1.000 liter. Het gewicht hiervan wijkt af, afhankelijk van het materiaal. Gas meten we niet in liters, omdat het niet vloeibaar is en het in kubieke meters nauwkeuriger kan worden gemeten. Het volume van gas vermindert flink als het wordt samengeperst. Daarom wordt er gekeken naar de normale kuub (Nm3). Dat is de hoeveelheid gas in één m3 op basis van gas dat vrij is van waterdamp, op normaaltemperatuur is (0 graden Celsius) en een normaaldruk heeft van 0,101325 bar (de luchtdruk op zeeniveau).

Wat kost een kuub gas?

Wat kost gas per m3? Wat je betaalt voor gas, wordt door de energieleverancier aangegeven per m3. In onze energievergelijker zie je wat de leverancier voor een kuub gas rekent. De tarieven verschillen per leverancier. Het gastarief dat je betaalt, is afhankelijk van het kale gastarief, de overheidsheffingen (energiebelasting en ODE), de vaste leveringskosten (vastrecht), en netbeheerkosten. Wij laten zien wat het totale gastarief is en wat de vaste leveringskosten zijn per leverancier.

Gemiddeld aantal kubieke meters gas

In Nederland ligt het gemiddelde gasverbruik rond 1.500 kubieke meter per huishouden. Vooral in de wintermaanden worden er veel kubieke meters gas gestookt. Eerder verkregen we een groot deel van onze gasvoorziening door de gaswinning in Groningen. Echter was dit niet veilig voor de regio. Daardoor heeft het kabinet maatregelen getroffen om de gaswinning in Groningen te beëindigen en zal deze worden afgebouwd.

Correctiefactor en calorische waarde

Zoals gezegd wordt het gasverbruik in kubieke meters uitgedrukt. Hier zit, als je op de jaarafrekening kijkt, vaak ook een correctiefactor op. Aan de hand van de calorische waarde van het gas. De calorische waarde kun je zien als de kwaliteit van het gas dat aangeleverd wordt in huis. Hoe hoger deze zogenoemde calorische waarde is, hoe meer warmte er vrijkomt bij de verbranding ervan. Zo heb je met een hoge calorische waarde uiteindelijk minder gas nodig om het huis te verwarmen, het water te verwarmen of om op te koken. Vandaar dat er op de energierekening soms een correctie wordt toegepast op het gasverbruik.

m3 gas naar kWh

Kijk je naar een m3 gas en een kWh stroom, dan zou je snel denken dat stroom goedkoper is. Maar je kunt één kuub niet vergelijken met één kWh. Een kuub gas staat gelijk aan ongeveer tien kWh. Dit hangt wel af van het soort gas, de atmosferische druk (hoe hoger je woont, hoe minder energie per kuub).