Bekijk je besparing

Postcode
Huisnr.
Toev.
Huidige energieleverancier Huidige energieleverancier
Sommige aanbiedingen gelden alleen voor nieuwe klanten. Door je huidige leverancier in te vullen houden we hier rekening mee.
Jaarverbruik Jaarverbruik
Door het aantal personen in jouw huishouden te selecteren berekenen wij een schatting van jouw jaarverbruik gebaseerd op cijfers van het NIBUD. Met dit gemiddelde jaarverbruik maken we een vergelijking, maar je zult nooit meer betalen dan je werkelijk verbruikt.
Wil je alleen stroom vergelijken?
Vul dan 0 in bij gas.
Alleen gas vergelijken?
Vul dan 0 in bij stroom.
Vul je verbruik in of maak een schatting
Selecteer aantal personen of vul je verbruik in
Eénpersoonshuishouden Stroom: 1500 kWh
Gas: 1000 m3
Tweepersoons Stroom: 2500 kWh
Gas: 1100 m3
Klein gezin Stroom: 3500 kWh
Gas: 1500 m3
Gemiddeld gezin Stroom: 4500 kWh
Gas: 1700 m3
Groot gezin Stroom: 5000 kWh
Gas: 1800 m3
4500 kWh
1700 m3
Gas
Aantal zonnepanelen
Zonnepanelen
Weet je niet hoeveel je opwekt? Geef dan aan hoeveel zonnepanelen je hebt. We maken dan een schatting voor je.
Ik wek op
Aantal zonnepanelen
Zonnepanelen
Weet je niet hoeveel je opwekt? Geef dan aan hoeveel zonnepanelen je hebt. We maken dan een schatting voor je.
Ik wek op
Normaal
Dal

Van het gas af

In het nieuwe klimaatakkoord staat dat we in 2050 allemaal zonder aardgas moeten wonen. Eind 2021 moeten 50.000 nieuwbouwwoningen opgeleverd worden die geen gas meer gebruiken. Het duurt nog wel even voordat het zover is, maar aardgasvrij wonen is wel een maatregel waar veel mensen mee te maken krijgen. Meer dan de helft van de Nederlanders maakt nu nog gebruik van gas. Maar als je geen gasaansluiting meer hebt, hoe verwarm je dan je huis en waarmee kook je? Op deze pagina lees je alles over “van het gas af”.

 

Van het gas af

Waarom gasloos wonen?

Minder gasverbruik betekent dat er minder CO2 vrij komt bij de productie ervan en daarmee doen we iets goeds voor het klimaat. Zoals we inmiddels weten, afgezien van een aantal klimaatsceptici, zorgt CO2 voor de opwarming van de aarde. Dit is ook precies de reden waarom de overheid in het regeerakkoord heeft gezet dat in 2050 alle zes miljoen woningen aardgasvrij moeten zijn. Deze duurzame ambities komen voort uit het klimaatakkoord waarin gehamerd wordt om als land iets aan het klimaat te doen.

 

Nederland van het gas af

Ook Nederland moet van het gas af. Er zijn gelukkig genoeg oplossingen om deze klimaatverandering tegen te gaan. Nederland heeft de technische middelenen financiële middelen om over te stappen naar duurzame energie en gas, steenkool en olie achter zich te laten. Zo is Nederland bijvoorbeeld het land bij uitstek om windenergie op te wekken. Ook zijn er verschillende subsidies vanuit de overheid om je huis als particulier gasloos te verwarmen.

 

Van het gas af overheid

De overheid ziet graag dat we in 2050 allemaal geen aardgas meer verbruiken, stap voor stap stijgen mede daarom de energiebelastingen. Momenteel kost het ons nog honderden euro’s om de gasaansluiting te verwijderen. Dit houdt de duurzaamheidsgoeroe’s hoogstwaarschijnlijk niet tegen. Mogelijk wel de groep die graag aardgasvrij leeft, maar het financieel minder goed kan opbrengen. Het helpt namelijk niet mee als je eerst een paar honderd euro moet betalen voordat je duurzame leven begint.

 

Van het gas af subsidie

Een aardgasvrij Nederland is niet gratis. De overheid heeft daarom verschillende subsidies beschikbaar gesteld, zodat Nederland goedkoper van het gas af kan. Voor een warmtepomp en zonneboiler is bijvoorbeeld de subsidie Inversteringssubsidie Duurzame Energie in het leven geroepen. Daarnaast hebben gemeentes de regie over de overgang naar een gasloosvrij Nederland. Ook in gemeentes zijn er subsidies beschikbaar. Kijk op de website van jouw gemeente en ontdek wat jouw mogelijkheden zijn om van het gas af te gaan.

 

Wanneer van het gas af?

Voor 2050 moet heel Nederland helemaal aardgasvrij zijn en voor 2030 moet de gaswinning in Groningen zijn gestopt. Nieuwbouwhuizen krijgen al geen gasaansluiting meer en ook aan bestaande huizen wordt al gesleuteld. In de tussentijd wordt er al veel naar alternatieven gezocht zoals groen gas en CO2-neutraal gas.

 

Alternatief voor gas

‘Van het gas af’ doe je niet zomaar. Dit is pas interessant als je helemaal geen gas meer nodig hebt om te koken of om je huis te verwarmen. Wil jij van het gas af? Dan moet je eerst weten wat de alternatieven zijn. Eigenlijk zijn er twee maatregelen die het meeste impact hebben voor aardgasvrij wonen: warmtenetten en warmtepompen

Warmtenetten

Buurten die met een warmtenet te maken hebben, zijn all-electric. Dus die mensen leven volledig op elektriciteit, er komt geen gas meer aan te pas. Bij een warmtenet zijn er leidingen onder de grond waar warm water doorheen stroomt en dat wordt gebruikt om huizen te verwarmen. Het warme water in de leidingen is afkomstig van een warmtebron bij jou in de buurt: een energiecentrale, of nog beter: uit de aarde. Je hebt zelf geen invloed op een warmtenet. De gemeente maakt beslissingen hierover en het is niet voor iedere omgeving geschikt. Woon je in een stad dan heb je hier waarschijnlijk eerder mee te maken dan iemand die in een landelijk gelegen boerderij woont. Op deze kaart zie je of jouw gemeente al plannen heeft.

Warmtepomp

Een warmtepomp is ter vervanging van je cv-ketel. Het wordt ook wel een omgekeerde koelkast genoemd. Uit de buitenlucht, de bodem of grondwater wordt warmte gehaald die gebruikt wordt voor het verwarmen van je water bijvoorbeeld. Een warmtepomp is net zo goed in te zetten als een cv-ketel: deze verwarmt je huis elektrisch, zorgt dat je warm water voor de douche hebt en je kunt er elektrisch mee koken. Je huis wordt hier dus ook all-electric mee waardoor je elektriciteitsverbruik uiteraard omhoog gaat. Aangezien een warmtepomp een duurzame maatregel is, past hier groene energie bij. Maar je zou ook kunnen overwegen om zonnepanelen aan te schaffen.

 

Ik wil van het gas af

Wijken aansluiten op het warmtenet is een heel project en er kan jaren overheen gaan voordat de gemeente bij jou aanklopt met de mededeling dat je van het gas af wordt gekoppeld. Dus als je wat vaart wilt in het verminderen van je gasverbruik of zelfs op korte termijn helemaal geen gas meer wilt gebruiken, kun je zelf een paar maatregelen nemen. Daarvoor hebben we een aantal tips voor een gasloze woning:

  • Inductie koken: dit is elektrisch koken. Dus de lucifers om het gasfornuis aan te steken kun je weggooien. Met een druk op de knop zet je de elektrische kookplaat aan en bereid jij een heerlijke tomatensoep.
  • De warmtepomp. We legden hem hierboven al uit en het is een duurzame optie waar je zelf al voor kunt kiezen. Het vraagt even om een investering, maar uiteindelijk krijg je die investering terug. Want met een warmtepomp gebruik je geen gas meer om je woning te verwarmen en nog een voordeel: je krijgt er momenteel subsidie. Naar een goed geïsoleerd huis is vloer- en/of muurverwarming ook vrij essentieel om optimaal te profiteren.
  • Daarmee komen we aan bij het volgende puntje: isolatie. Zorg dat je dak, de vloer en je muren goed geïsoleerd zijn, zodat er veel minder energie nodig is om je woning te verwarmen. Je kunt bijvoorbeeld de onderkant van je vloer isoleren, een eenvoudige manier om de warmte in huis te bewaren. Als je huurder bent wil je misschien geen grote bedragen uitgeven, in dit geval kun je tochtstrippen en radiatorfolie gebruiken.
  • Plaats isolerend glas waarmee je eenvoudig je huis warm houdt. Van isolerend glas zijn meerdere soorten, zoals HR(++)- glas en triple glas.


Geen gasaansluiting

Gebruik je geen aardgas meer dan wil je ook geen maandelijkse netwerkkosten betalen. Dus is het zorg zo snel mogelijk van je gasaansluiting af te komen. Hoe dan? Er zijn twee opties:

  • Je gasaansluiting verzegelen. Het verzegelen van je gasaansluiting is de meest eenvoudige optie. De netbeheerder komt bij je langs, verzegelt je aansluiting en zorgt er zo voor dat je geen gas meer kunt gebruiken. De leidingen blijven nog wel liggen. Dit wordt eigenlijk gezien als een tijdelijke oplossing. De leidingen zijn er namelijk nog steeds en er zit ook nog gas in.
  • Je gasaansluiting verwijderen. Weet je zeker dat je nooit meer een kubieke meter gas wilt verbruiken in je woning, dan kun je de hele gasaansluiting verwijderen. Dit is de meest rigoureuze optie. De netbeheerder koppelt de leidingen los van het hoofdnet en de meter wordt weggehaald. Voor het verwijderen van je gasaansluiting kun je een aanvraag indienen via mijnaansluiting.nl.

Van het gas af kosten

Of je nou voor het verzegelen van je gasaansluiting kiest of voor verwijdering, je hoeft de netbeheerkosten zoals de transportkosten en de periodieke aansluitvergoeding niet meer te betalen aan de netbeheerder. Voor de duurzame pioniers die hun woning aardgasloos willen maken, staan hoge kosten te wachten. Hoe duur het gasloos maken van jouw woning wordt, ligt aan de huidige staat van je woning. Heb je nu al een goed geïsoleerd huis, met goede ventilatie en vloerwerwarming? Dan kost het tot € 15.000- om je huis gasloos te maken. Je hoeft dan alleen zonnepanelen en een warmtepomp aan te schaffen. Ook moet je in de keuken je gasstelsel vervangen voor inductieplaten. Heb je nog geen goede isolatie en geen vloerverwaming en begin je bij nul? Dan lopen de kosten op tot € 30.000,-. Waarschijnlijk zullen de kosten lager uitvallen als je gebruikmaakt van de subsidies van de overheid.

 

Toch weer een gasaansluiting?

Stel nou dat je in de toekomst toch weer gas wilt gebruiken, dan kan dit. Of je moet de gasaansluiting weer heraansluiten (als je voor verzegelen hebt gekozen) of je laat een nieuwe meter plaatsen (als je deze hebt verwijderd). Hiervoor betaal je wel kosten, dus denk er goed over na voordat je besluit om daadwerkelijk de gasaansluiting te veranderen. Dan is er nog iets om rekening mee te houden.

 

Voorbeeld: je hebt een warmtepomp en over een paar jaar besluit je te verhuizen. Ondertussen heb je de gasaansluiting laten verwijderen, maar de potentiële kopers gebruiken de komende jaren liever nog aardgas. De kosten voor het opnieuw laten plaatsen van een gasaansluiting kan dan een drempel voor de kopers zijn.

 

Vergelijken zonder gas

Wist je trouwens dat je in onze energie vergelijker ook aan kunt geven dat je alleen energiecontracten voor stroom wilt vergelijken? Ook dan krijg je in de meeste gevallen een welkomstkorting als je overstapt naar een andere energieleverancier. Dus alleen tarieven voor stroom vergelijken loont ook. Sterker nog, helemaal als je een all-electric woning hebt en je elektriciteitsverbruik hoog is. Dus vergelijk energie en bespaar.