Bekijk je besparing

Postcode
Huisnr.
Toev.
Huidige energieleverancier Huidige energieleverancier
Sommige aanbiedingen gelden alleen voor nieuwe klanten. Door je huidige leverancier in te vullen houden we hier rekening mee.
Jaarverbruik Jaarverbruik
Door het aantal personen in jouw huishouden te selecteren berekenen wij een schatting van jouw jaarverbruik gebaseerd op cijfers van het NIBUD. Met dit gemiddelde jaarverbruik maken we een vergelijking, maar je zult nooit meer betalen dan je werkelijk verbruikt.
Wil je alleen stroom vergelijken?
Vul dan 0 in bij gas.
Alleen gas vergelijken?
Vul dan 0 in bij stroom.
Vul je verbruik in of maak een schatting
Selecteer aantal personen of vul je verbruik in
Eénpersoonshuishouden Stroom: 1500 kWh
Gas: 1000 m3
Tweepersoons Stroom: 2500 kWh
Gas: 1100 m3
Klein gezin Stroom: 3500 kWh
Gas: 1500 m3
Gemiddeld gezin Stroom: 4500 kWh
Gas: 1700 m3
Groot gezin Stroom: 5000 kWh
Gas: 1800 m3
4500 kWh
1700 m3
Gas
Aantal zonnepanelen
Zonnepanelen
Weet je niet hoeveel je opwekt? Geef dan aan hoeveel zonnepanelen je hebt. We maken dan een schatting voor je.
Ik wek op
Aantal zonnepanelen
Zonnepanelen
Weet je niet hoeveel je opwekt? Geef dan aan hoeveel zonnepanelen je hebt. We maken dan een schatting voor je.
Ik wek op
Normaal
Dal

Netbeheerder

De netbeheerder is verantwoordelijk voor het energienetwerk in de grond en voor de meters. Ze nemen het beheer en het onderhoud voor hun rekening en doen dit voor bepaalde regio's. Je kunt zelf nooit kiezen voor je netbeheerder, omdat deze regiogebonden is. Je kunt wel zelf kiezen welke energieleverancier je neemt. In de meeste gevallen heb je één netbeheerder voor zowel elektriciteit als gas, maar het kan ook voorkomen dat de netbeheerders verschillen voor elektriciteit en gas. Op deze pagina lees je alle belangrijke informatie over de netbeheerder.

Taken van de netbeheerders

De netbeheerder is verantwoordelijk voor de transport van stroom en gas vanaf de plaats van opwekking tot aan je huis. Een netbeheerder beheert dus een of meerdere energietransportnetwerken en de aanleg daarvan. Dat kunnen gas- of elektriciteitsnetwerken zijn. Tot het takenpakket van de netbeheerder behoort ook het onderhouden van de gasleidingen en elektriciteitskabels in de grond en het onderhouden van stroom- en gasmeters. Ook is een netbeheerder verantwoordelijk voor de registratie van de aansluiting bij je thuis. Daarnaast kun je bij je netbeheerder terecht voor vragen over de slimme meter, vragen over de meter en het terugleveren van stroom opgewekt door zonnepanelen, storingen en het aanvragen, wijzigen of verwijderen van bijvoorbeeld je gasaansluiting.

Wie is mijn netbeheerder?

Het is niet raar als je niet weet wie je netbeheerder is. Toch is het handig om te weten welke netbeheerder zorgt voor je energie. Waarom? Mocht er een stroomstoring zijn, is het aan de netbeheerder deze op te lossen. Omdat er veel verschillende opwekkingsmethoden zijn (bijvoorbeeld met kolen, zonne-energie, windenergie etc.), is het de taak aan de netbeheerder om de opwekking van de elektriciteit per methode het elektriciteitsnetwerk in te krijgen, zodat het weer naar je huis toe kan stromen. En ruik je een gaslucht in huis? Dan zal de netbeheerder van gas dit op moeten lossen. Op de website eancodeboek.nl kun je zien wie jouw netbeheerder is. Met de ean-code kan er achterhaald worden wie je netbeheerder is.

Overzicht van netbeheerders en regio's elektriciteit

Welke netbeheerder heb ik? Het is handig te weten welke netbeheerder jij hebt voor elektriciteit. Je kunt bij jouw netbeheerder namelijk terecht voor vragen over de meter en het netwerk en eventueel voor wijzigingen aan de meter of meterstanden. Mocht je het gevoel hebben dat de meter niet naar behoren werkt, dan kun je een meterijking aanvragen. Als blijkt dat de meter wel naar behoren werkt, betaal je hiervoor zelf de kosten voor de ijking. Werkt de meter niet naar behoren, zal de netbeheerder de ijking betalen. Hieronder vind je een overzicht van netbeheerders van elektriciteit voor verschillende regio's. Zo kun je achterhalen wie je netbeheerder is als je dit niet weet.

 

netbeheerder elektriciteit

 

Overzicht van netbeheerders en regio's gas

Welke netbeheerder heb ik? Hieronder vind je een overzicht van de netbeheerders van gas voor de verschillende regio's.

 

netbeheerders gas

 

Netbeheerder Nederland

De Netbeheerders in Nederland zijn met zijn zevenen. Iedere regio heeft een eigen netbeheerder. Voor meer informatie per netbeheerder klik je op één van de onderstaande links:

 

Netbeheerder zoeken

In tegenstelling tot een leverancier van stroom en gas, hoef je een netbeheerder niet zelf te zoeken. Zodra je een energiecontract afsluit, is er ook een netbeheerder aan jou toegewezen. Je hoeft hier zelf dus niks voor te doen. Je kunt wel zelf kiezen welke energieleverancier je neemt. In de meeste gevallen heb je één netbeheerder voor zowel elektriciteit als gas, maar het kan ook voorkomen dat de netbeheerders verschillen voor elektriciteit en gas.

Kosten netbeheerder

Je betaalt indirect kosten aan je netbeheerder voor het gebruik van het netwerk. Je betaalt de energiekosten in een keer aan je energieleverancier en dus niet rechstreeks aan je netbeheerder. Vervolgens zorgt deze ervoor dat het geld ook bij de netbeheerder en de overheid terechtkomt. De kosten voor de netbeheerder bestaan uit een aantal onderdelen:

 

  • aansluitkosten
  • huur van de meter
  • transportkosten

De netbeheerder zorgt er met dit geld bijvoorbeeld voor dat elektriciteitskabels worden aangelegd en de transport van energie veilig verloopt.

Besparen?

Op de energiebelasting en vaste netbeheerkosten heb je helaas geen invloed. Wel kun je je leveringstarieven eens onder de loep nemen. Ook al gaat de energiebelasting de komende jaren omhoog, toch kun je besparen op je energiecontract. Energieleveranciers bieden nog steeds lage energietarieven aan via onze online energievergelijker. Vergelijk energie vandaag nog en zorg dat je niet teveel betaalt.