Bekijk je besparing

Postcode
Huisnr.
Toev.
Huidige energieleverancier Huidige energieleverancier
Sommige aanbiedingen gelden alleen voor nieuwe klanten. Door je huidige leverancier in te vullen houden we hier rekening mee.
Jaarverbruik Jaarverbruik
Door het aantal personen in jouw huishouden te selecteren berekenen wij een schatting van jouw jaarverbruik gebaseerd op cijfers van het NIBUD. Met dit gemiddelde jaarverbruik maken we een vergelijking, maar je zult nooit meer betalen dan je werkelijk verbruikt.
Wil je alleen stroom vergelijken?
Vul dan 0 in bij gas.
Alleen gas vergelijken?
Vul dan 0 in bij stroom.
Vul je verbruik in of maak een schatting
Selecteer aantal personen of vul je verbruik in
Eénpersoonshuishouden Stroom: 1500 kWh
Gas: 1000 m3
Tweepersoons Stroom: 2500 kWh
Gas: 1100 m3
Klein gezin Stroom: 3500 kWh
Gas: 1500 m3
Gemiddeld gezin Stroom: 4500 kWh
Gas: 1700 m3
Groot gezin Stroom: 5000 kWh
Gas: 1800 m3
4500 kWh
1700 m3
Gas
Aantal zonnepanelen
Zonnepanelen
Weet je niet hoeveel je opwekt? Geef dan aan hoeveel zonnepanelen je hebt. We maken dan een schatting voor je.
Ik wek op
Aantal zonnepanelen
Zonnepanelen
Weet je niet hoeveel je opwekt? Geef dan aan hoeveel zonnepanelen je hebt. We maken dan een schatting voor je.
Ik wek op
Normaal
Dal

Aansluiting

Elk huis waarbij het licht aangaat heeft een elektriciteitsaansluiting. Elk huis waar er wordt verwarmd met gas (of gekookt op gas), heeft een gasaansluiting. Deze aansluitingen worden verzorgd en onderhouden door de netbeheerder in jouw regio. Er ligt in Nederland een gigantisch energienetwerk onder de grond, waardoor de energie jouw huis ook daadwerkelijk kan bereiken. De aansluiting van energie komt je huis binnen en dan kun je er gebruik van maken.

Elektra aansluiten

Als je een nieuwe aansluiten wil aanvragen, dan kan dat via mijnaansluiting.nl. Daar kun je aangeven wat het type aansluiting is wat je wil, waar je deze aansluiting wil en wanneer. Zij sturen de aanvraag door naar je netbeheerder en je ontvangt daarna een prijsopgave van je netbeheerder. Als je de opdracht bevestigd dan kun je een afspraak maken voor het aansluiten.

Gas aansluiting

Ook een gasaansluiting kun je op die manier aanvragen, maar steeds meer mensen willen hun gasaansluiting opzeggen. Dit doe je door eerst je energiecontract voor gas op te zeggen. Daarna kun je contact opnemen met de netbeheerder voor een laten afsluiten van je gasaansluiting. Je kunt ervoor kiezen om je gasaansluiting te laten verzegelen of permanent te laten verwijderen. Als je permanent van het gas af wil is het aan te raden om de aansluiting te laten verwijderen. De kosten voor het verzegelen en verwijderen verschillen per netbeheerder.

 

aansluiting

Netbeheerders van Nederland

De netbeheerders van Nederland zijn gebonden aan de regio waarin je woont, net als vroeger (voor de liberalisering van de energiemarkt) de energiemaatschappijen waren. Voor je netbeheerder kun je dus niet kiezen. De netbeheerder is verantwoordelijk voor de plaatsing en het onderhoud van het energienetwerk in de grond en voor de meters in de meterkast. Hiervoor rekenen zij uiteraard ook kosten die worden vastgesteld door de ACM (Autoriteit Consument en Markt). Dit zijn de zogenoemde netwerkkosten, die ook wel transportkosten worden genoemd. Zie hieronder een overzicht met netbeheerder en de daarbij behorende regio.

 

  • Enexis: Grootste deel van Drenthe, Noordoost-polder (Flevoland), deel van Friesland, heel Groningen, heel Limburg, grootste deel van Noord-Brabant en een deel van Overijssel
  • Liander: Flevoland, grootste deel van Gelderland, Noord-Holland, deel van Friesland en een deel van Zuid-Holland
  • Stedin: Klein deel van Gelderland, deel van Zuid-Holland en heel Utrecht
  • Delta: Zeeland
  • Cogas: Kleine delen van Overijssel
  • Rendonetbeheer: Kleine delen van Drenthe
  • Endinet: In en rond Eindhoven
  • Westland Infra: In het Westland (Zuid-Holland)

Aansluitingenregister

Waar vroeger alle netbeheerders met een eigen aansluitingenregister werkten, is er nu het landelijke aansluitingenregister, het C-AR (Centraal Aansluitingenregister). In dit register staan alle aansluitingen van alle panden in Nederland. Daarbij vermeld staat of er een leverancier aanwezig is, of er van leverancier wordt gewisseld en of er sprake is van verhuizing. Zo wordt voorkomen dat de energie niet onnodig wordt afgesloten en wordt er voorkomen dat er ooit twee energieleveranciers zowel gas als elektriciteit leveren op hetzelfde adres en worden dus dubbele kosten voorkomen.

De eenheid ampère

Elke aansluiting heeft een grootte en de grootte van elektriciteitsaansluitingen worden aangegeven in ampère. Stroomsterkte wordt gemeten in ampère. De stroomsterkte geeft aan hoeveel lading er door een bepaalde kabel wordt verplaatst per seconde. Hoe meer elektriciteit je in huis nodig hebt, hoe groter het aantal ampère van de aansluiting.

EAN-code

Elke aansluiting (zowel elektriciteit als gas) heeft een unieke EAN-code (Europees Artikel Nummer). Dit 18-cijferige nummer staat ook in het Centraal Aansluitingenregister zodat de netbeheerders weten om welke aansluiting het gaat en hierdoor automatisch weten om welke postcode en welk huisnummer het gaat.