Bekijk je besparing

Postcode
Huisnr.
Toev.
Huidige energieleverancier Huidige energieleverancier
Sommige aanbiedingen gelden alleen voor nieuwe klanten. Door je huidige leverancier in te vullen houden we hier rekening mee.
Jaarverbruik Jaarverbruik
Door het aantal personen in jouw huishouden te selecteren berekenen wij een schatting van jouw jaarverbruik gebaseerd op cijfers van het NIBUD. Met dit gemiddelde jaarverbruik maken we een vergelijking, maar je zult nooit meer betalen dan je werkelijk verbruikt.
Wil je alleen stroom vergelijken?
Vul dan 0 in bij gas.
Alleen gas vergelijken?
Vul dan 0 in bij stroom.
Vul je verbruik in of maak een schatting
Selecteer aantal personen of vul je verbruik in
Eénpersoonshuishouden Stroom: 1500 kWh
Gas: 1000 m3
Tweepersoons Stroom: 2500 kWh
Gas: 1100 m3
Klein gezin Stroom: 3500 kWh
Gas: 1500 m3
Gemiddeld gezin Stroom: 4500 kWh
Gas: 1700 m3
Groot gezin Stroom: 5000 kWh
Gas: 1800 m3
4500 kWh
1700 m3
Gas
Aantal zonnepanelen
Zonnepanelen
Weet je niet hoeveel je opwekt? Geef dan aan hoeveel zonnepanelen je hebt. We maken dan een schatting voor je.
Ik wek op
Aantal zonnepanelen
Zonnepanelen
Weet je niet hoeveel je opwekt? Geef dan aan hoeveel zonnepanelen je hebt. We maken dan een schatting voor je.
Ik wek op
Normaal
Dal

Ampère

Ampère is de eenheid van de sterkte van stroom. Ampère wordt toegepast om de omvang van de verplaatsing van elektronen aan te duiden. Op deze pagina lees je alles over ampère.

 

Ampère

Wat is Ampère?

Ampère is de eenheid van stroomsterkte. Ampère wordt toegepast om de omvang van de verplaatsing van elektronen aan te duiden. De stroomsterkte geeft aan hoeveel lading (hoeveelheid elektronen) er elke seconde door een draad heen bewegen. Het vermogen (watt) is uit te rekenen door de stroomsterkte (ampère) te vermenigvuldigen met de spanning (volt). De formule hiervoor is dan als volgt:

Vermogen = stroomsterkte x spanning
Watt = ampère x volt

Stroomsterkte

Hoeveel stroomsterkte er nodig is om een bepaald vermogen te genereren hangt af van de spanning. Bij een lage spanning is er meer ampère nodig om een bepaald vermogen te genereren dan bij een hogere spanning. Startkabels van een auto zijn redelijk dik. Het starten van een auto vereist namelijk veel vermogen. Bij bijvoorbeeld een laptop is een dun snoer voldoende, hier is niet zoveel vermogen voor nodig.

Natuurkunde

Ampère wordt weergegeven met de letter A. In formules wordt de letter I gebruikt, dit is afgeleid van intensiteit. Ampère is genoemd naar de Franse natuurkundige André-Marie Ampère, een van de hoofdontdekkers van het elektromagnetisme. Stroomsterkte wordt dus gemeten in ampère. Elektrische lading wordt gemeten in Coulumb. Wanneer de stroomsterkte in een draad 1 ampère is, betekent dit dat er 1 Coulumb per seconde door deze draad stroomt.