Bekijk je besparing

Postcode
Huisnr.
Toev.
Huidige energieleverancier Huidige energieleverancier
Sommige aanbiedingen gelden alleen voor nieuwe klanten. Door je huidige leverancier in te vullen houden we hier rekening mee.
Jaarverbruik Jaarverbruik
Door het aantal personen in jouw huishouden te selecteren berekenen wij een schatting van jouw jaarverbruik gebaseerd op cijfers van het NIBUD. Met dit gemiddelde jaarverbruik maken we een vergelijking, maar je zult nooit meer betalen dan je werkelijk verbruikt.
Wil je alleen stroom vergelijken?
Vul dan 0 in bij gas.
Alleen gas vergelijken?
Vul dan 0 in bij stroom.
Vul je verbruik in of maak een schatting
Selecteer aantal personen of vul je verbruik in
Eénpersoonshuishouden Stroom: 1500 kWh
Gas: 1000 m3
Tweepersoons Stroom: 2500 kWh
Gas: 1100 m3
Klein gezin Stroom: 3500 kWh
Gas: 1500 m3
Gemiddeld gezin Stroom: 4500 kWh
Gas: 1700 m3
Groot gezin Stroom: 5000 kWh
Gas: 1800 m3
4500 kWh
1700 m3
Gas
Aantal zonnepanelen
Zonnepanelen
Weet je niet hoeveel je opwekt? Geef dan aan hoeveel zonnepanelen je hebt. We maken dan een schatting voor je.
Ik wek op
Aantal zonnepanelen
Zonnepanelen
Weet je niet hoeveel je opwekt? Geef dan aan hoeveel zonnepanelen je hebt. We maken dan een schatting voor je.
Ik wek op
Normaal
Dal

Centraal Aansluitingenregister

In het Aansluitingenregister, ook wel het Centraal Aansluitingenregister (C-AR) genoemd, wordt de informatie over alle aansluitingen van elektriciteit en gas in Nederland beheerd. Voorheen werkten de netbeheerders met elk een eigen systeem. Sinds april 2013 doen alle netbeheerders mee aan dit systeem.

Voordelen C-AR

In het C-AR is er de mogelijkheid voor energieleveranciers om mutaties te verwerken, zoals een switch of uithuizing. Zij kunnen ook de tenaamstelling of meetverantwoordelijken wijzigen. Er kan slechts 1 leverancier per aansluiting zijn. Door het C-AR wordt voorkomen dat er meerdere leveranciers aanwezig zijn op een aansluiting. Doordat alle netbeheerders zijn aangesloten bij het C-AR is een directe verwerking van mutaties mogelijk. Dit geeft voordelen:

  • Sneller dataverkeer
  • Efficiënter dataverkeer
  • Nauwkeuriger dataverkeer
  • Direct zien of een transactie geslaagd is

Het Centraal Aansluitingenregister wordt gezien als gemeenschappelijke waarheid bij onduidelijkheden. Het C-AR wordt beheerd door EDSN (Energie Data Services Nederland), die de schakel vormt voor de administratieve handelingen tussen de verschillende partijen in de energiesector.

Doelstelling van het C-AR

Door de komst van het Centraal Aansluitingenregister worden de verantwoordelijkheden tussen de leveranciers en netbeheerders verdeeld zoals ze horen. De energieleverancier is verantwoordelijk voor de juiste administratieve gegevens en de netbeheerder is verantwoordelijk voor de fysieke gegevens van de aansluiting. Door deze scheiding zullen er minder fouten optreden. Wanneer er alsnog fouten optreden zijn deze makkelijker te herstellen. Het C-AR is het hart van het Nieuwe Markt Model, waarbij de leverancier meer verantwoordelijkheden heeft gekregen en de consument minder te maken krijgt met de netbeheerder.

EAN-Code

Iedere aansluiting (voor zowel gas als elektriciteit) staat in het aansluitingenregister bekend door middel van een EAN-code. Een EAN-code (European Article Number-code) bestaat uit 18 cijfers. Deze code is terug te vinden op je jaarafrekening. De netbeheerder kan door de EAN-code achterhalen welke woning bij een aansluiting hoort en kan daardoor ook gelijk zien wie de eigenaar hiervan is.

 

Bij een verhuizing wordt een adreswijziging doorgegeven aan de leverancier. Deze zorgt ervoor dat de wijziging uiteindelijk wordt doorgevoerd in het Centraal Aansluitingenregister. Zij zien daar welke leverancier er op dat moment levert en welk contract er loopt op het adres.