Bekijk je besparing

Postcode
Huisnr.
Toev.
Huidige energieleverancier Huidige energieleverancier
Sommige aanbiedingen gelden alleen voor nieuwe klanten. Door je huidige leverancier in te vullen houden we hier rekening mee.
Jaarverbruik Jaarverbruik
Door het aantal personen in jouw huishouden te selecteren berekenen wij een schatting van jouw jaarverbruik gebaseerd op cijfers van het NIBUD. Met dit gemiddelde jaarverbruik maken we een vergelijking, maar je zult nooit meer betalen dan je werkelijk verbruikt.
Wil je alleen stroom vergelijken?
Vul dan 0 in bij gas.
Alleen gas vergelijken?
Vul dan 0 in bij stroom.
Vul je verbruik in of maak een schatting
Selecteer aantal personen of vul je verbruik in
Eénpersoonshuishouden Stroom: 1500 kWh
Gas: 1000 m3
Tweepersoons Stroom: 2500 kWh
Gas: 1100 m3
Klein gezin Stroom: 3500 kWh
Gas: 1500 m3
Gemiddeld gezin Stroom: 4500 kWh
Gas: 1700 m3
Groot gezin Stroom: 5000 kWh
Gas: 1800 m3
4500 kWh
1700 m3
Gas
Aantal zonnepanelen
Zonnepanelen
Weet je niet hoeveel je opwekt? Geef dan aan hoeveel zonnepanelen je hebt. We maken dan een schatting voor je.
Ik wek op
Aantal zonnepanelen
Zonnepanelen
Weet je niet hoeveel je opwekt? Geef dan aan hoeveel zonnepanelen je hebt. We maken dan een schatting voor je.
Ik wek op
Normaal
Dal

Slimme meter

slimme meter

Een slimme energiemeter is een digitale meter waarbij het energieverbruik op afstand kan worden uitgelezen door de netbeheerder. De slimme meter zal binnen enkele jaren in heel Nederland de analoge meter vervangen en kent veel voordelen. Ook is er kritiek geuit op de slimme meter, omdat het de privacy zou schenden. Verbruikscijfers kunnen worden ingezien door de leverancier of netbeheerder en dit gebeurt zes keer per jaar. Daarom dient een klant eerst toestemming te geven om de meter op afstand uit te lezen voordat de leverancier het energieverbruik inziet.

Waarom een slimme meter?

Een slimme meter kent vele voordelen vanwege de directe verbinding met de netbeheerder en de energieleverancier. Hieronder de voordelen op een rijtje. 

 

  Meterstanden worden op afstand uitgelezen

  Altijd het juiste voorschotbedrag

  Bewuster omgaan met energie door inzicht in verbruik

  Makkelijker salderen of terugleveren bij aanwezigheid zonnepanelen

Meterstanden doorgeven

Nooit meer meterstanden doorgeven en nooit meer een schatting van het verbruik op de jaarafrekening. Bij een analoge meter dien je zelf de meterstanden door te geven één keer per jaar en soms komt er zelfs een opnemer langs. Dat is verleden tijd met de slimme meter, mits er toestemming wordt verleend om de slimme meter op afstand uit te laten lezen. De energieleverancier vraagt dan simpelweg het energieverbruik op wanneer zij de meterstanden nodig hebben, bijvoorbeeld om de jaarafrekening of de eindafrekening op te maken. Als je met een analoge meter de meterstanden vergeet door te geven of als je niet op tijd bent met het doorgeven van de meterstanden, werd het energieverbruik altijd geschat. Dit kon negatief uitpakken, maar met een slimme meter zal dit nooit meer voorkomen. 

Het juiste voorschotbedrag

Je kunt met een slimme meter per dag, week of maand (afhankelijk van de energieleverancier) inzicht krijgen in het energieverbruik. Je kunt dan precies zien hoeveel je verbruikt en daar het maandelijks voorschotbedrag op aanpassen. Het voordeel van een maandelijks voorschotbedrag gebaseerd op het daadwerkelijke verbruik, is dat je niet hoeft bij te betalen op de jaafafrekening of eindafrekening. Je hebt het dus met een slimme meter helemaal zelf in de hand. 

Bewuster omgaan met energie

Omdat inzicht kan worden verkregen in het energieverbruik (realtime, dagelijks, wekelijks, maandelijks en jaarlijks) kan er gelet worden op het energieverbruik. In de meeste gevallen krijg je om de twee maanden inzicht in je verbruik en de daarbij behorende kosten. Met een energieverbruiksmanager (ook wel energiemonitor genoemd) kun je zelf bepalen wanneer je inzicht krijgt in het energieverbruik. Zo kun je achterhalen wanneer je de meeste energie verbruikt en welke apparaten daar verantwoordelijk voor zijn. Ook kun je bijvoorbeeld eens kijken wat er gebeurt als je de kachel een wintermaand lang een graadje lager zet. Je zult zien dat het verbruik en daarmee ook de kosten flink afnemen.

Makkelijker salderen of terugleveren

Als je zonnepanelen hebt of krijgt, brengt een slimme meter ook voordeel met zich mee. Je kunt namelijk direct de opbrengst van de zonnepanelen salderen, waardoor je ook direct een lager maandbedrag betaalt vanwege de aanwezigheid van zonnepanelen. De slimme meter registreert namelijk zowel het verbruik als de opwekking. De energieleverancier krijgt dit inzicht direct en kunnen ook direct de opwekking van het verbruik aftrekken (dit noemen we salderen). Wek je meer op dan je verbruikt? Dan zul je voor het zogenoemde oververbruik een vergoeding krijgen (dit noemen we energie terugleveren). Tot het eigen verbruik wordt dan gewoon gesaldeerd. Bij veel analoge meters is het niet eens mogelijk om te registreren wat er meer opgewekt is dan verbruikt. In dat geval is een slimme meter naast makkelijk ook financieel aantrekkelijker. 

zonnepanelen salderen terugleveren slimme meter

Hoe krijg ik een slimme meter?

Netbeheerders rollen slimme meters uit in Nederland. Dit doen ze per wijk of regio. In 2020 wil de Nederlandse overheid in alle huizen een slimme meter hebben geplaatst. Je komt dus vanzelf aan de beurt en krijgt hier vanzelf bericht over van de netbeheerder. De plaatsing van de slimme meter is in dat geval gratis. Wil je niet wachten, maar direct een slimme meter? Dan kun je een prioriteitsplaatsing aanvragen bij je netbeheerder. Als je zowel een elektriciteitsmeter als een gasmeter hebt, betaal je €72,60 voor een prioriteitsplaatsing. Heb je alleen een elektriciteitsmeter? Dan betaal je €67,80 voor de slimme elektriciteitsmeter. Na de aanvraag wordt de slimme meter binnen drie maanden geplaatst, tenzij dit om eventuele technische redenen niet mogelijk is. Qua meterhuur zit er geen verschil tussen een analoge en een digitale meter.