Bekijk je besparing

Postcode
Huisnr.
Toev.
Huidige energieleverancier Huidige energieleverancier
Sommige aanbiedingen gelden alleen voor nieuwe klanten. Door je huidige leverancier in te vullen houden we hier rekening mee.
Jaarverbruik Jaarverbruik
Door het aantal personen in jouw huishouden te selecteren berekenen wij een schatting van jouw jaarverbruik gebaseerd op cijfers van het NIBUD. Met dit gemiddelde jaarverbruik maken we een vergelijking, maar je zult nooit meer betalen dan je werkelijk verbruikt.
Wil je alleen stroom vergelijken?
Vul dan 0 in bij gas.
Alleen gas vergelijken?
Vul dan 0 in bij stroom.
Vul je verbruik in of maak een schatting
Selecteer aantal personen of vul je verbruik in
Eénpersoonshuishouden Stroom: 1500 kWh
Gas: 1000 m3
Tweepersoons Stroom: 2500 kWh
Gas: 1100 m3
Klein gezin Stroom: 3500 kWh
Gas: 1500 m3
Gemiddeld gezin Stroom: 4500 kWh
Gas: 1700 m3
Groot gezin Stroom: 5000 kWh
Gas: 1800 m3
4500 kWh
1700 m3
Gas
Aantal zonnepanelen
Zonnepanelen
Weet je niet hoeveel je opwekt? Geef dan aan hoeveel zonnepanelen je hebt. We maken dan een schatting voor je.
Ik wek op
Aantal zonnepanelen
Zonnepanelen
Weet je niet hoeveel je opwekt? Geef dan aan hoeveel zonnepanelen je hebt. We maken dan een schatting voor je.
Ik wek op
Normaal
Dal

Alles over het energiecontract

In de energiemarkt bestaan veel verschillende energiecontracten. Deze kunnen verschillen in contractduur, tarieven, voorwaarden, vastrecht en (welkomst)korting. Door dit grote aanbod kan het lastig zijn om een keuze te maken. Daarom hebben wij de belangrijkste punten bij het kiezen van een energiecontract op een rij gezet.

Energiecontract lezen

Het kan erg lastig zijn om een energiecontract te begrijpen. Als je een energievergelijking maakt, tonen we de belangrijkste informatie al per energiecontract. Het is daarna belangrijk om de bevestiging van de nieuwe leveranier te lezen. Zij sturen het energiecontract op (veelal ook wel per e-mail). Hierin staan je gegevens en de gegevens van de producten die je hebt gekozen. We raden aan het energiecontract te allen tijde goed te bewaren. Zo kom je nooit voor verrassingen te staan en weet je ook wanneer je energiecontract afloopt, zodat je weer tijdig over kan stappen of tijdig kan verlengen. 

Looptijd energiecontract

Er zijn een aantal keuzes voor de looptijd van een contract. Op onze website wordt het meest gekozen voor het 1-jarig contract, net als in de mobiele telefonie. Energieleveranciers geven meestal de grootste kortingen op dit soort energiecontracten. De meest voorkomende looptijden zijn:

  • 1 jaar
  • 3 jaar
  • 5 jaar
  • Onbepaalde tijd

Contracten met een meerjarige looptijd geven aan de ene kant rust, maar zijn vaak niet de voordeligste contracten.

Tarieven

Energieleveranciers bieden de keuze uit vaste en een variabele energieprijzen. De vaste tarieven staan vast gedurende de looptijd van het energiecontract. Bij variabele tarieven mogen tijdens de contractduur de energieprijzen aangepast worden. Voor elektriciteit heb je soms ook nog de keuze voor een enkeltarief of dubbeltarief.

Twee rekeningen

Vanaf 1 augustus 2013 krijgt iedereen een gecombineerde rekening. Dit wil zeggen dat je geen aparte rekening meer krijgt voor de netbeheerder. De netwerkkosten worden door de leverancier in rekening gebracht. De leverancier speelt dit dan door naar de netbeheerder. Twee aparte rekeningen behoren dus tot het verleden.

Lees alles over twee energierekeningen

(Welkomst)kortingen

Veel leveranciers bieden op deze website welkomstkortingen aan. Die worden soms ook cashbacks of energietegoeden genoemd. Deze worden vrijwel altijd aan het einde van het contract uitgekeerd en zijn al verwerkt in de getoonde jaarbedragen. Eventuele kortingen op de tarieven zijn ook altijd al verwerkt in het getoonde bedrag.

Lees alles over de (welkomst)kortingen

Tijdelijk energiecontract

Ga je in het buitenland werken, op een lange reis of heb je misschien een tijdje twee huizen? Dan is een tijdelijk energiecontract waarschijnlijk de beste optie voor je. Ook als je bijvoorbeeld je huis niet verkocht krijgt, kun je voor een tijdelijk energiecontract kiezen. We zetten de beste en goedkoopste opties voor je op een rij, zodat je precies weet hoe je moet handelen in deze situatie.

Lees alles over een tijdelijk energiecontract

Welk energiecontract past bij mij?

Je kunt zelf kiezen voor wat voor soort energiecontract je kiest. Niet alleen kun je kiezen voor de lengte van het contract en welke tarieven hierbij horen, maar er zijn meerdere factoren waarop je een selectie kunt maken. Zo kun je ook kijken naar de beoordeling van een leverancier en de mate van groene energie.

Zie hier welk energiecontract bij je past

Goedkoopste soort contracten

Over het algemeen zijn de 1-jarige contracten het goedkoopste. De contracten met onbepaalde looptijd zijn wat duurder, maar hebben wel als voordeel dat je deze altijd (met een opzegtermijn van 30 dagen) op kunt zeggen. Contracten met een gratis cadeau, zoals een iPad, zijn de duurste contracten in de markt.

Ontdek hier de goedkoopste energiecontracten

Lopend energiecontract

De einddatum van je contract kun je vinden op je laatste energierekening. Het is namelijk belangrijk om te weten wanneer deze einddatum is. Als je (te) ver van tevoren gaat overstappen, kan het namelijk zijn dat de nieuwe energieleverancier je voor de einddatum overzet. Dan moet je een opzegvergoeding betalen. Wij raden aan om zo’n twee maanden voor de einddatum een overstap aan te vragen.

Kijk hier of je kunt overstappen met een lopend energiecontract

Aflopend energiecontract

Wanneer je contract afloopt, wordt dit contract omgezet naar een standaardcontract met variabele tarieven. Zo kom je nooit zonder energie(contract) te zitten. De tarieven die hierbij horen zijn de hoogste in de markt. Deze contracten zijn altijd vrij opzegbaar. Wanneer jouw contract dus is afgelopen ben je vrij om over te stappen.

Lees meer over overstappen met een aflopend energiecontract

Energiecontract verlengen

Op deze website is het niet alleen mogelijk om over te stappen, maar ook om (bij bepaalde energieleveranciers) je contract te verlengen. Ben je tevreden over je huidige leverancier? Dan kun je er voor kiezen om je contract te verlengen. Op die manier voorkom je dat je contract wordt omgezet naar een standaardcontract, die hoge tarieven heeft.

Lees alles over energiecontract verlengen

CER

Dit is een database waarin alle lopende energiecontracten staan. Informatie, zoals je einddatum, opzegtermijn en verlengperiode worden hier bijgehouden.

Lees alles over het CER