Bekijk je besparing

Postcode
Huisnr.
Toev.
Huidige energieleverancier Huidige energieleverancier
Sommige aanbiedingen gelden alleen voor nieuwe klanten. Door je huidige leverancier in te vullen houden we hier rekening mee.
Jaarverbruik Jaarverbruik
Door het aantal personen in jouw huishouden te selecteren berekenen wij een schatting van jouw jaarverbruik gebaseerd op cijfers van het NIBUD. Met dit gemiddelde jaarverbruik maken we een vergelijking, maar je zult nooit meer betalen dan je werkelijk verbruikt.
Wil je alleen stroom vergelijken?
Vul dan 0 in bij gas.
Alleen gas vergelijken?
Vul dan 0 in bij stroom.
Vul je verbruik in of maak een schatting
Selecteer aantal personen of vul je verbruik in
Eénpersoonshuishouden Stroom: 1500 kWh
Gas: 1000 m3
Tweepersoons Stroom: 2500 kWh
Gas: 1100 m3
Klein gezin Stroom: 3500 kWh
Gas: 1500 m3
Gemiddeld gezin Stroom: 4500 kWh
Gas: 1700 m3
Groot gezin Stroom: 5000 kWh
Gas: 1800 m3
4500 kWh
1700 m3
Gas
Aantal zonnepanelen
Zonnepanelen
Weet je niet hoeveel je opwekt? Geef dan aan hoeveel zonnepanelen je hebt. We maken dan een schatting voor je.
Ik wek op
Aantal zonnepanelen
Zonnepanelen
Weet je niet hoeveel je opwekt? Geef dan aan hoeveel zonnepanelen je hebt. We maken dan een schatting voor je.
Ik wek op
Normaal
Dal

Welk soort contracten zijn het goedkoopst?

In de Nederlandse energiemarkt onderscheiden we verschillende soorten contracten. Zo zijn er contracten voor bepaalde tijd en contracten voor onbepaalde tijd. Contracten voor bepaalde tijd lopen 1, 2, 3 of 5 jaar en contracten voor onbepaalde tijd kun je maandelijks opzeggen. Ook maken we onderscheid in vaste tarieven en variabele tarieven. Vaste tarieven staan vast voor een bepaalde tijd. Variabele tarieven kunnen wijzigen op 1 januari en 1 juli van elk jaar. Variabele tarieven kun je vastzetten voor een bepaalde tijd, maar ook maandelijks opzegbaar afsluiten. 

Eénjarige contracten het goedkoopst

Eenjarige contracten zijn op onze website duidelijk het voordeligst. Dit komt, omdat energieleveranciers bij deze contracten vaak hoge kortingen weggeven. Er bestaat nog wel een verschil tussen eenjarige contracten met vaste tarieven en eenjarige contracten met variabele tarieven. Eenjarige contracten met vaste tarieven hebben gedurende het jaar altijd dezelfde tarieven.

 

De eenjarige contracten met variabele tarieven hebben gedurende het jaar wisselende tarieven. De energieleverancier mag maximaal twee keer binnen dit contract de tarieven verhogen of verlagen. Eenjarige contracten met vaste tarieven brengen daarom wat meer zekerheid met zich mee dan eenjarige contracten met variabele tarieven. Na afloop van het eenjarige contract raden we aan om even uit te zoeken of overstappen of verlengen voor jou het voordeligst is!

Contracten voor onbepaalde tijd

Contracten voor onbepaalde tijd zijn veelal duurdere contracten. Het voordeel van de contracten voor onbepaalde tijd is dat je deze maandelijks op kunt zeggen. Ben je bijvoorbeeld van plan om ergens maar een half jaar te gaan wonen? Dan zijn maandelijks opzegbare contracten (contracten voor onbepaalde tijd) de beste optie. Je betaalt hier weliswaar dan wat meer voor dan als je een vast contract kiest, maar dan kun je wel weg wanneer je wilt zonder dat je een opzegvergoeding moet betalen.

 

Er is ook één uitzondering en dat is Greenchoice. Greenchoice vraagt je namelijk nooit een opzegvergoeding als je tijdens een vast contract overstapt naar een andere leverancier. Bij Greenchoice kun je dus een eenjarig of driejarig contract kiezen en toch opzeggen wanneer je maar wilt. 

Goedkoopste soort contracten

Contracten met een cadeau het duurst

Je kent vast ook wel contracten met een cadeau van TV-reclames. Denk bijvoorbeeld aan contracten waarbij je een iPad krijgt. Deze contracten zijn vaak het duurst, maar dan heb je er wel een cadeau bij. Bedenk wel dat je voor het cadeau altijd betaalt, want energieleveranciers die deze contracten aanbieden, vragen hogere tarieven aan de klanten die hiervoor kiezen. Naast de hogere tarieven is vooral het vastrecht bij deze energiebedrijven erg hoog. Alleen op het vastrecht halen ze al winst uit het contract. 

Uiteindelijk blijk je dus zelf te betalen voor het cadeau en in bijna alle gevallen zelfs meer dan wat het cadeau in de winkel kost. Het voordeel van de contracten met een cadeau is wel dat je het cadeau dan eigenlijk gelijk ontvangt en hem middels de maandelijks energiekosten afbetaalt. Vaak duren deze contracten drie of vijf jaar. We adviseren om die contracten altijd even te vergelijken met de goedkopere eenjarige contracten op onze site om te zien welke energieleverancier je het meeste voordeel biedt.