Bekijk je besparing

Postcode
Huisnr.
Toev.
Huidige energieleverancier Huidige energieleverancier
Sommige aanbiedingen gelden alleen voor nieuwe klanten. Door je huidige leverancier in te vullen houden we hier rekening mee.
Jaarverbruik Jaarverbruik
Door het aantal personen in jouw huishouden te selecteren berekenen wij een schatting van jouw jaarverbruik gebaseerd op cijfers van het NIBUD. Met dit gemiddelde jaarverbruik maken we een vergelijking, maar je zult nooit meer betalen dan je werkelijk verbruikt.
Wil je alleen stroom vergelijken?
Vul dan 0 in bij gas.
Alleen gas vergelijken?
Vul dan 0 in bij stroom.
Vul je verbruik in of maak een schatting
Selecteer aantal personen of vul je verbruik in
Eénpersoonshuishouden Stroom: 1500 kWh
Gas: 1000 m3
Tweepersoons Stroom: 2500 kWh
Gas: 1100 m3
Klein gezin Stroom: 3500 kWh
Gas: 1500 m3
Gemiddeld gezin Stroom: 4500 kWh
Gas: 1700 m3
Groot gezin Stroom: 5000 kWh
Gas: 1800 m3
4500 kWh
1700 m3
Gas
Aantal zonnepanelen
Zonnepanelen
Weet je niet hoeveel je opwekt? Geef dan aan hoeveel zonnepanelen je hebt. We maken dan een schatting voor je.
Ik wek op
Aantal zonnepanelen
Zonnepanelen
Weet je niet hoeveel je opwekt? Geef dan aan hoeveel zonnepanelen je hebt. We maken dan een schatting voor je.
Ik wek op
Normaal
Dal

Lopend energiecontract

Wil je van energieleverancier wisselen? Aan het opzeggen van een lopend energiecontract zijn een aantal regels verbonden. Daarnaast is het verstandig om zes weken van tevoren een overstap aan te vragen. Je leest hier precies wanneer je met een lopend energiecontract het beste kunt overstappen.

Overstappen met een lopend energiecontract

lopend energiecontract

Heb je een energiecontract met een vaste looptijd? De einddatum kan je vinden op je laatste energierekening. Heb je die niet paraat, of weet je nog steeds niet of je huidige energiecontract zomaar opgezegd kan worden? De nieuwe energieleverancier zal altijd kijken in de nationale database met energiecontracten wanneer jouw energiecontract afloopt. Op deze manier zorgt de nieuwe energieleverancier er meestal voor dat je geen opzegboete hoeft te betalen. En wanneer dit wel het geval is zal deze dat altijd moeten melden.

Wat gebeurt er als je niks doet?

Wanneer je de einddatum van je energiecontract overschrijdt, verlengt de energieleverancier jouw contract. Je energiecontract wordt omgezet naar een contract met onbepaalde looptijd, tegen variabele tarieven. Deze contracten gelden als de duurste in de markt. Het loont daarom om voor die tijd over te stappen.

Ideale overstapmoment

Het ideale moment om een overstap aan te vragen is iets meer dan zes weken voor de einddatum van je contract. Een overstap duurt namelijk gemiddeld zo’n zes weken. Allereerst heb je een opzegtermijn van 30 dagen bij je huidige leverancier. Als je een energiecontract via internet afsluit heb je ook nog twee weken wettelijke bedenktijd.


Door zes weken van te voren een overstap in te plannen kun je ervoor zorgen dat de overstap naadloos kan plaatsvinden. Op de dag nadat je huidige contract is afgelopen word je dan aangesloten bij de nieuwe leverancier. Je hoeft je huidige contract niet op te zeggen. Dit doet de nieuwe energieleverancier voor je.

Wat gebeurt er als je korter dan zes weken van tevoren een overstap aanvraagt?

Wanneer je later dan zes weken voor het einde van je contract een overstap aanvraagt, dan zal je nieuwe contract niet naadloos aansluiten op je oude contract. Je zult dan in de overgangsperiode een contract met onbepaalde looptijd en variabele tarieven hebben. Hier hoef je zelf niks voor te doen. Je huidige energieleverancier verlengt stilzwijgend jouw huidige contract.

Energiecontract opzeggen vóór de einddatum

Wanneer je halverwege april een overstapt aanvraagt, word je omstreeks begin juni aangesloten bij de nieuwe energieleverancier.


Het is ook mogelijk om een energiecontract op te zeggen voor de einddatum. Wanneer je een  contract voor meerdere jaren hebt afgesloten en deze wilt opzeggen bijvoorbeeld. Het is dan mogelijk om eerder over te stappen. Je zult hiervoor wel een opzegvergoeding moeten betalen. Soms nemen energieleveranciers de opzegvergoeding over. Op deze website wordt dat dan expliciet aangegeven.


Let er bij opzeggen vóór de einddatum wel op dat eventueel ontvangen kortingen en bonussen kunnen komen te vervallen. De meeste welkomstkortingen worden pas uitgekeerd nadat je de volledige contractperiode hebt uitgezeten. Dit kun je allemaal terugvinden in de voorwaarden van het contract. Ook is het zo dat als de energieleverancier die je verlaat een eerdere opzegvergoeding of boete heeft vergoed voor je, je deze zelf alsnog dient te betalen.