Bekijk je besparing

Postcode
Huisnr.
Toev.
Huidige energieleverancier Huidige energieleverancier
Sommige aanbiedingen gelden alleen voor nieuwe klanten. Door je huidige leverancier in te vullen houden we hier rekening mee.
Jaarverbruik Jaarverbruik
Door het aantal personen in jouw huishouden te selecteren berekenen wij een schatting van jouw jaarverbruik gebaseerd op cijfers van het NIBUD. Met dit gemiddelde jaarverbruik maken we een vergelijking, maar je zult nooit meer betalen dan je werkelijk verbruikt.
Wil je alleen stroom vergelijken?
Vul dan 0 in bij gas.
Alleen gas vergelijken?
Vul dan 0 in bij stroom.
Vul je verbruik in of maak een schatting
Selecteer aantal personen of vul je verbruik in
Eénpersoonshuishouden Stroom: 1500 kWh
Gas: 1000 m3
Tweepersoons Stroom: 2500 kWh
Gas: 1100 m3
Klein gezin Stroom: 3500 kWh
Gas: 1500 m3
Gemiddeld gezin Stroom: 4500 kWh
Gas: 1700 m3
Groot gezin Stroom: 5000 kWh
Gas: 1800 m3
4500 kWh
1700 m3
Gas
Aantal zonnepanelen
Zonnepanelen
Weet je niet hoeveel je opwekt? Geef dan aan hoeveel zonnepanelen je hebt. We maken dan een schatting voor je.
Ik wek op
Aantal zonnepanelen
Zonnepanelen
Weet je niet hoeveel je opwekt? Geef dan aan hoeveel zonnepanelen je hebt. We maken dan een schatting voor je.
Ik wek op
Normaal
Dal

Welk energiecontract past bij mij?

Er zijn veel verschillende soorten energiecontracten. Zo zijn er contracten met tarieven die vast staan. Maar ook contracten met variabele tarieven. Ook de contractduur kan verschillen. Er zijn contracten van 1, 2, 3 en 5 jaar of contracten voor onbepaalde tijd. Hieronder worden al deze aspecten behandeld. Als je dit hebt gelezen, kun je zelf op onze energievergelijker het contract vinden dat het best bij je past.

Het goedkoopste energiecontract

Je kunt er voor kiezen om het goedkoopste contract in onze vergelijker te nemen. Wij vergelijken alle energieleveranciers en rangschikken de aanbiedingen zo dat onze beste energiedeals bovenaan staan. 

 

De contracten die op onze website staan, zijn over het algemeen goedkoper dan wanneer je een contract af zou sluiten bij de leverancier zelf. Dit komt omdat de energieleveranciers op onze website moeten concurreren met de andere leveranciers. Daarom geven ze vaak extra kortingen in de vorm van welkomstpremies en cashbacks. Zo ben je verzekerd van de goedkoopste energie.

 

De energievergelijker toont altijd de totale jaarkosten. Eventuele kortingen die je ontvangt, zijn hier vanaf getrokken, zodat je gelijk kan zien welk contract het goedkoopst is. 

De beste energieleverancier voor jou

Er zijn veel energieleveranciers. Naast de 'grote' energieleveranciers, zijn er ook een heel aantal nieuwe en kleinere spelers. Uit onderzoek onder de gebruikers van onze energievergelijker blijkt dat elke leverancier een ruime voldoende scoort. Voor elke energieleverancier is er een pagina beschikbaar met informatie over deze leverancier. Op dit overzicht van energieleveranciers kun je extra informatie over de leverancier vinden, zoals het rapportcijfer van de Consumentenbond en het aantal klachten op ConsuWijzer. 

Een contract met vaste of variabele tarieven

Je kunt kiezen voor een variabel of een vast contract. Bij een variabel contract staan de energietarieven niet vast. Deze mag de leverancier eens per zes maanden aanpassen. Vaak gebeurt dit op 1 januari en 1 juli. De tarieven kunnen dan dalen of stijgen. Dit hangt af van de prijzen op de energiemarkt. Bij een contract met vaste tarieven blijven de tarieven vast staan gedurende de hele contractperiode. 

 

Meestal is een vast contract goedkoper dan een variabel contract. Bij een vast contract heb je ook meer zekerheid, je weet zeker dat de energietarieven niet opeens hoger kunnen worden. Wel loop je bij een vast contract eventuele prijsdalingen mis.

De lengte van het contract

Meestal zijn de 1-jarige contracten met vaste tarieven het meest voordelig. Je zit maar één jaar vast aan je contract en er worden vaak hoge kortingen gegeven. Aan het eind van de contractduur kun je op de energievergelijker weer kijken welke aanbieding dan het best past. 

 

Wanneer je een contract neemt voor 3 of 5 jaar, met vaste tarieven, dan zit je voor een langere periode aan dit contract vast. Je hebt aan de ene kant zekerheid dat de energietarieven niet veranderen. Je weet dus waar je aan toe bent. Aan de andere kant zijn deze contracten vaak wel duurder dan bijvoorbeel vaste contracten voor 1 jaar.  Als je voor het einde van de looptijd het contract wilt opzeggen, dan mag de leverancier een opzegvergoeding in rekening brengen.  

Er zijn ook meerjarige contracten met een variabel tarief. Je zit dan lang vast aan het contract en in het slechtste geval kunnen de tarieven elk half jaar stijgen. 

Naast de contracten met een vastgestelde looptijd zijn er ook contracten die voor onbepaalde tijd gelden. Deze zijn altijd en per direct opzegbaar (met een opzegtermijn van maximaal 30 dagen). De tarieven bij dit contract zijn altijd variabel en worden dus eens per zes maanden verhoogd of verlaagd. 

Groene energie

Veel mensen vinden het milieu belangrijk en willen graag bijdragen aan een beter klimaat door te kiezen voor groene stroom. Op deze website wordt de groenwaarde van energieproducten getoond. Je kunt zo in één oogopslag zien voor hoeveel procent het product uit groene energiebronnen bestaat. Bij sommige producten wordt ook het HIER Klimaatbewust-logo. De producten die dit label hebben zijn voor minimaal 80% duurzaam opgewekt in Nederland.