Bekijk je besparing

Postcode
Huisnr.
Toev.
Huidige energieleverancier Huidige energieleverancier
Sommige aanbiedingen gelden alleen voor nieuwe klanten. Door je huidige leverancier in te vullen houden we hier rekening mee.
Jaarverbruik Jaarverbruik
Door het aantal personen in jouw huishouden te selecteren berekenen wij een schatting van jouw jaarverbruik gebaseerd op cijfers van het NIBUD. Met dit gemiddelde jaarverbruik maken we een vergelijking, maar je zult nooit meer betalen dan je werkelijk verbruikt.
Wil je alleen stroom vergelijken?
Vul dan 0 in bij gas.
Alleen gas vergelijken?
Vul dan 0 in bij stroom.
Vul je verbruik in of maak een schatting
Selecteer aantal personen of vul je verbruik in
Eénpersoonshuishouden Stroom: 1500 kWh
Gas: 1000 m3
Tweepersoons Stroom: 2500 kWh
Gas: 1100 m3
Klein gezin Stroom: 3500 kWh
Gas: 1500 m3
Gemiddeld gezin Stroom: 4500 kWh
Gas: 1700 m3
Groot gezin Stroom: 5000 kWh
Gas: 1800 m3
4500 kWh
1700 m3
Gas
Aantal zonnepanelen
Zonnepanelen
Weet je niet hoeveel je opwekt? Geef dan aan hoeveel zonnepanelen je hebt. We maken dan een schatting voor je.
Ik wek op
Aantal zonnepanelen
Zonnepanelen
Weet je niet hoeveel je opwekt? Geef dan aan hoeveel zonnepanelen je hebt. We maken dan een schatting voor je.
Ik wek op
Normaal
Dal

Alles over de energiemarkt

Vroeger, dat wil zeggen vóór 2004, konden Nederlandse consumenten niet zelf kiezen bij welke energieleverancier zij hun stroom en gas afnamen. Door de liberalisering van de energiemarkt in 2004, konden consumenten vanaf toen wél zelf kiezen wie hun energieleverancier werd.

Energiemarkt in Nederland

De Nederlandse energiemarkt is niet de makkelijkste. De meeste huizen in Nederland zijn aangesloten op stroom en gas. De energierekening is in Nederland om die reden iets complexer dan in de meeste Europese landen waar er bijvoorbeeld alleen stroom in huis aanwezig is. Verder wordt er gebruik gemaakt van een aantal lastige begrippen. We hopen je via deze pagina iets wijzer te maken over de energiemarkt. We zien het als onze taak deze zo transparant mogelijk te worden en we halen de addertjes er voor je uit als je gaat energieprijzen vergelijken

Energie in de grote steden

Voorheen waren de energieleveranciers al bepaald voor je. In Amsterdam had je Nuon, in Rotterdam had je Eneco, in Groningen had je Essent en ga zo maar door. Nu ligt het helemaal open en maakt het niet uit welke energieleverancier je kiest. Alle energieleveranciers kunnen door heel Nederland leveren en de stroom is niet minder van kwaliteit en komt ook niet uit een ander vaatje.

Lees meer over energie in de grote steden

Energiemaatschappijen en energieleveranciers 

De bekendste energiemaatschappijen zijn Nuon, Essent en Eneco (de oude regioleveranciers). Er zit overigens geen verschil tussen energiemaatschappijen en energieleveranciers. Er werd vroeger vooral over maatschappijen gesproken, omdat je er niet voor kon kiezen. Tegenwoordig is de term 'energieleveranciers' populairder en zien we Nederland steeds vaker overstappen.

Lees alles over energiemaatschappijen

Energieveiling

Een energieveiling (ook wel een energiecollectief genoemd) is het gezamenlijk inschrijven door een groep consumenten voor goedkope energiecontracten. Energieleveranciers kunnen met elkaar 'onderbieden' zodat het goedkoopste contract er voor de consument uit komt rollen. De consument kan dan besluiten dat contract af te nemen, maar dit is vaak niet goedkoper dan zelf energie vergelijken.

Lees meer over een energieveiling

Goedkoopste energieleveranciers

In Nederland is de energiemarkt vrij. Dit betekent dat je zelf kunt kiezen bij welke leverancier je stroom en gas (mits je niet aangesloten bent op stadsverwarming) afneemt. Energieleveranciers kunnen zich onderscheiden op drie aspecten; prijs, (klanten)service en milieuvriendelijkheid.

Lees meer over de goedkope energieleveranciers

Gedragscode

Sinds 2004 zijn er veel energieleveranciers bij gekomen. In 2009 is de Gedragscode Consument en Energieleverancier ontstaan, om vertrouwen te winnen bij de consumenten.

Lees meer over de gedragscode

Energieproductie in Nederland

Europa wil in 2050 een CO2-arme samenleving zijn. Nederland probeert hier ook haar steentje in bij te dragen en wil in 2023 de CO2-uitstoot met 16% verminderd hebben. 

 

Lees meer over de energieproductie in Nederland

Toezichthouder energiemarkt

De energiemarkt is in 2004 geliberaliseerd. Sindsdien houdt de Autoriteit Consument en Markt toezicht op de energiemarkt. Zo wordt er voor gezorgd dat er eerlijke concurrentie is en klanten goed behandeld worden.

 

Lees meer over de toezichthouder van de energiemarkt

Wat zijn de voordelen van een vrije energiemarkt?

Door de liberalisering van de markt kwamen er nieuwe energieleveranciers. Deze gingen met elkaar en met de bestaande energieleveranciers concurreren. We hebben de voordelen op een rij gezet:

 

  • Meer keuzevrijheid voor de consument. 
  • Energieleveranciers doen hun best om klanten te behouden. 
  • Het resultaat is dus meer aandacht voor klanttevredenheid en betere energieprijzen.
TIP: Als je huidige energieleverancier je niet bevalt, dan kun je gewoon overstappen naar een energieleverancier die wel bij je past!

Welke rol speelt de overheid op de energiemarkt?

Om een oogje in het zeil te houden, bestaat de Autoriteit Consument en Markt (ACM). De ACM heeft de volgende taken:

 

  • Er op letten dat consumenten echt voordeel behalen van de vrije energiemarkt. Het kan namelijk zijn dat sommige energiebedrijven te groot en te machtig worden.
  • Er voor zorgen dat grote energieleveranciers niet te groot worden. Hiermee wordt de keuzevrijheid voor de consument bewaakt.

De netbeheerder staat vast

Tegenwoordig kun je dus zelf kiezen welke energieleverancier het beste bij je past. Maar de netbeheerder staat altijd vast. De netbeheerder is verantwoordelijk voor een deel van het energienet in Nederland. De netbeheerder zorgt dus voor alle stroom- en gasaansluitingen en voor het transport van energie. Als een consument voor een andere energieleverancier kiest, dan houdt de netbeheerder dit ook bij.