Bekijk je besparing

Postcode
Huisnr.
Toev.
Huidige energieleverancier Huidige energieleverancier
Sommige aanbiedingen gelden alleen voor nieuwe klanten. Door je huidige leverancier in te vullen houden we hier rekening mee.
Jaarverbruik Jaarverbruik
Door het aantal personen in jouw huishouden te selecteren berekenen wij een schatting van jouw jaarverbruik gebaseerd op cijfers van het NIBUD. Met dit gemiddelde jaarverbruik maken we een vergelijking, maar je zult nooit meer betalen dan je werkelijk verbruikt.
Wil je alleen stroom vergelijken?
Vul dan 0 in bij gas.
Alleen gas vergelijken?
Vul dan 0 in bij stroom.
Vul je verbruik in of maak een schatting
Selecteer aantal personen of vul je verbruik in
Eénpersoonshuishouden Stroom: 1500 kWh
Gas: 1000 m3
Tweepersoons Stroom: 2500 kWh
Gas: 1100 m3
Klein gezin Stroom: 3500 kWh
Gas: 1500 m3
Gemiddeld gezin Stroom: 4500 kWh
Gas: 1700 m3
Groot gezin Stroom: 5000 kWh
Gas: 1800 m3
4500 kWh
1700 m3
Gas
Aantal zonnepanelen
Zonnepanelen
Weet je niet hoeveel je opwekt? Geef dan aan hoeveel zonnepanelen je hebt. We maken dan een schatting voor je.
Ik wek op
Aantal zonnepanelen
Zonnepanelen
Weet je niet hoeveel je opwekt? Geef dan aan hoeveel zonnepanelen je hebt. We maken dan een schatting voor je.
Ik wek op
Normaal
Dal

Energieproductie in Nederland

Elektriciteitscentrales wekken elektriciteit op.Nederland probeert steeds groener te produceren. In 2050 wil Europa namelijk een CO2-arme samenleving zijn. Ten opzichte van 1990 wil Europa in 2050 de CO2-uitstoot tussen de 80 en 95% verminderen. In 2020 moet dit al 20% minder zijn. Nederland heeft als doel voor 2020 14% gesteld en in 2023 moet dit 16% zijn. 

 

De Nederlandse energiesector is groot te noemen. Het levert Nederland zo’n € 36 miljard euro per jaar op. Op deze pagina vind je meer informatie over de elektriciteits- en gasproductie en de import en export van energie. 

Elektriciteit

Nederland is wat betreft elektriciteit bijna zelfvoorzienend. In 2013 is er namelijk 119 miljard kWh aan elektriciteit verbruikt waarvan 87% van de verbruikte elektriciteit in Nederland is opgewekt. 

 

In 2013 is ruim 12 miljoen kWh hernieuwbare (duurzame) elektriciteit geproduceerd in Nederland. Dit is 12% van het totale elektriciteitsverbruik in Nederland.

Van deze 12% is de verdeling als volgt:

 

  • Waterkracht: 0,1%
  • Windenergie 4,7%
  • Biomassa: 5,0%
  • Zonnestroom: 0,4%

Import elektriciteit

 

NorNedkabel is een kabel tussen Noorwegen en Nederland.Nederland importeert (groene) stroom vanuit Noorwegen en Duitsland. Sinds 2008 ligt de NordNed-kabel tussen Noorwegen en Nederland op de bodem van de Noordzee. Deze wordt overdag gebruikt om goedkope groene elektriciteit te importeren vanuit Noorwegen. ’s Nachts wordt de kabel gebruikt om goedkope elektriciteit te exporteren naar Noorwegen. Op deze manier wordt het water in de bassins van de waterkrachtcentrales in Noorwegen gespaard voor de piekvraag.  

 

Tussen Meeden (Groningen) en Dielen (Duitsland) ligt ook een verbinding. Duitsland heeft een overschot aan gesubsidieerde groene stroom en kan deze goedkoop aanbieden aan Nederland. De elektriciteitsprijzen in Duitsland liggen zo’n 20 procent lager. Doordat er zoveel geïmporteerd wordt, wordt het lastiger voor Nederland om zelf investeringen te doen in groene stroom. De opgewekte groene energie is namelijk duurder dan het importeren vanuit Duitsland. 

 

Naast groene stroom worden er ook Garanties van Oorsprong (GvO’s) geïmporteerd, voornamelijk uit Noorwegen. Het is voor consumenten in Noorwegen zo vanzelfsprekend om groene stroom te krijgen, dat ze geen waarde meer hechten aan groencertificaten. Vandaar dat zij deze verkopen aan energieleveranciers in het buitenland, zoals Nederland. Die gebruiken het om grijze energie te ‘vergroenen’. Zo’n 20% van de stroom die in Nederland wordt verkocht is grijze energie die vergroend is met GvO’s.

Export elektriciteit

In 2012 importeerde Nederland 3 miljard kWh vanuit België en exporteerde Nederland 8 miljard kWh naar België. België is door het sluiten van de kerncentrales Doel 3 en Tihange 2 steeds meer afhankelijk geworden van de import van elektriciteit. 

 

Uit Groot-Brittannië haalden we niet meer dan 1 miljard kWh, maar exporteerden we zo'n 6 miljard kWh. Dit wordt gedaan door de BritNed-kabel, die sinds 2011 in gebruik is. Benieuwd wat het doet met de energieprijzen? Dan kun je hier elektriciteit vergelijken.

Gas

Een gascentrale zorgt voor de opwekking van gas.

In Nederland is er in 2013 voor een record aan gas getransporteerd. De exacte gegevens zijn nog niet bekend, maar eind december 2013 was er al 2 miljard meer gas getransporteerd dan record uit 2010. Deze bedroeg 111 miljard kubieke meter gas. Eind 2013 was er al meer dan 113 miljard kubieke meter gas getransporteerd. Dit komt voornamelijk door de zeer strenge winter in de eerste maanden van 2013. 

Productie

In Nederland zit er veel gas in de grond. Nederland is de grootste gasproducent van de Europese Unie. Het Groningen-gasveld (Slochteren) is in 1959 ontdekt en hieruit wordt nog steeds veel gas gewonnen. Van de oorspronkelijke 2600 miljard kubieke meter gas zit er nu nog ongeveer zo’n 800 miljard onder de grond. In 2012 werd er zo’n 48 miljard kubieke meter uit het Groningen-veld gehaald. Er wordt geschat dat er in 2013 tussen de 54 en 55 miljard kubieke meter gewonnen is. Dit is meer dan geadviseerd is door de Staatstoezicht op de Mijnen. 

 

Gas wordt op veel manieren gewonnen.Naast het gasveld in Slochteren zijn er ook kleine gasvelden. Dit zijn er op moment van schrijven 234 ontwikkeld, zowel op land als in de Noordzee. Het is relatief duur om kleine gasvelden te exploiteren. Hiervoor heeft Nederland in 1974 het kleineveldenbeleid ingevoerd. Hierdoor kunnen producenten van kleine gasvelden hun gas verkopen tegen redelijke voorwaarden en een vergoeding die marktconform is. 

 

Momenteel zijn er 234 ontwikkelde gasvelden, waarvan er 230 in productie zijn en 4 worden gebruikt voor opslag. Ook zijn 125 niet-ontwikkelde gasvelden, waarvan er 53 waarschijnlijk binnen 5 jaar geëxploiteerd gaan worden. Van de overige 72 is het onzeker of deze ooit geëxploiteerd kunnen gaan worden.

Import

De energiebedrijven in Nederland kopen gas van gasproducenten. Zij kijken hierbij naar de prijs. Wanneer deze gunstiger is in het buitenland, zullen zij er voor kiezen om gas te importeren. Tot 2025 is Nederland netto-exporteur van gas. Dit betekent dat tot 2025 we meer gas exporteren dan importeren. In 2025 kunnen we zelf niet meer zoveel gas produceren en zijn we genoodzaakt om meer gas te importeren. 

 

Nederland probeert hierop in te spelen door nu al te importeren vanuit verschillende landen en gebruik te maken van verschillende aanvoerroutes. Hiermee wordt voorkomen dat Nederland onafhankelijk wordt van slechts 1 leverancier of aanvoerroute. Bij internationale (gas)conflicten zal Nederland dan niet de pineut zijn. 

 

Nederland wil in de toekomst het gasknooppunt (gasrotonde) worden van Noordwest-Europa. Hiervoor moet geïnvesteerd worden in het gastransportnetwerk, installaties voor vloeibaar gas en de opslag van gas. Hierdoor kan de gasvoorziening in Nederland worden veiliggesteld, wordt de concurrentiepositie verbeterd en levert het extra banen op. 

Export

Nederland is, zoals hierboven genoemd, momenteel netto gasexporteur. Tot 2025 exporteert Nederland meer gas dan het importeert. De Gasunie, die in Nederland zorgt voor het transport van gas, is een steeds belangrijkere speler aan het worden in het internationale gastransport. Waar 10 jaar geleden nog geen 50% van het transport bestemd was voor het buitenland, ligt dit percentage nu al op bijna 60%.