Bekijk je besparing

Postcode
Huisnr.
Toev.
Huidige energieleverancier Huidige energieleverancier
Sommige aanbiedingen gelden alleen voor nieuwe klanten. Door je huidige leverancier in te vullen houden we hier rekening mee.
Jaarverbruik Jaarverbruik
Door het aantal personen in jouw huishouden te selecteren berekenen wij een schatting van jouw jaarverbruik gebaseerd op cijfers van het NIBUD. Met dit gemiddelde jaarverbruik maken we een vergelijking, maar je zult nooit meer betalen dan je werkelijk verbruikt.
Wil je alleen stroom vergelijken?
Vul dan 0 in bij gas.
Alleen gas vergelijken?
Vul dan 0 in bij stroom.
Vul je verbruik in of maak een schatting
Selecteer aantal personen of vul je verbruik in
Eénpersoonshuishouden Stroom: 1500 kWh
Gas: 1000 m3
Tweepersoons Stroom: 2500 kWh
Gas: 1100 m3
Klein gezin Stroom: 3500 kWh
Gas: 1500 m3
Gemiddeld gezin Stroom: 4500 kWh
Gas: 1700 m3
Groot gezin Stroom: 5000 kWh
Gas: 1800 m3
4500 kWh
1700 m3
Gas
Aantal zonnepanelen
Zonnepanelen
Weet je niet hoeveel je opwekt? Geef dan aan hoeveel zonnepanelen je hebt. We maken dan een schatting voor je.
Ik wek op
Aantal zonnepanelen
Zonnepanelen
Weet je niet hoeveel je opwekt? Geef dan aan hoeveel zonnepanelen je hebt. We maken dan een schatting voor je.
Ik wek op
Normaal
Dal

Energieveiling, collectief inkopen van energie

Een energieveiling (of energiecollectief) is een groepsaanbieding van een energiecontract door een energieleverancier. De consument kan zich hiervoor vrijblijvend inschrijven bij de organisator van de energieveiling. De consument geeft dan aan graag een scherp energie-aanbod te ontvangen. Omdat duizenden mensen dit tegelijk aangeven, is het interessant voor de energieleverancier. Leveranciers gaan op de veilingdag met elkaar onderbieden tot een winnaar bekend is. De winnaar van de energieveiling mag het aanbod doen aan de consumenten die zich hebben ingeschreven. 

 

energieveiling

Organisatoren van energieveilingen

Misschien ben je aangesloten bij een vereniging en heb je wel een van een energiecollectief of energieveiling gehoord. De grotere verenigingen van ons land organiseren vaak meerdere keren per jaar een energieveiling, denk bijvoorbeeld aan verenigingen als de ANWB, Vereniging Eigen Huis en de Consumentenbond. Zij organiseren dit natuurlijk niet voor niets en niet alleen. Dit gebeurt altijd in combinatie met een veilingorganisatie die de veiling zelf verzorgt. De verenigingen zorgen dan voor de inschrijvingen en de veilingorganisatie zorgt voor de daadwerkelijke energieveiling/onderhandeling.

De energieleverancier die de energieveiling wint, betaalt tussen de €50 en €100 aan de organisatoren per aanmelding. Dit is een lucratieve handel voor de organisatoren, want als we als voorbeeld even Vereniging Eigen Huis nemen, zien we dat zij ongeveer 600.000 leden hebben. Daarvoor schrijven 40.000 tot 100.000 leden zich in (7% tot 17%). Van dit aantal stappen er zo'n 10.000 tot 30.000 over (20% tot 40%). Eigen Huis komt gemiddeld drie keer per jaar met een energieveiling en ontvangt hier naar eigen zeggen €40 per overstapper voor. Per jaar is dit goed voor gemiddeld €800.000 inkomsten vanuit het energiecollectief. 

Vergelijkingssite of energieveiling?

Het kan geen kwaad om je in te schrijven voor een energieveiling van een vereniging. Het is immers vrijblijvend en de aanbiedingen zijn prima. Het kan echter goedkoper. In vrijwel alle gevallen is het overstappen via een vergelijkingssite als wel goedkoper. De energieleverancier betaalt een hogere vergoeding per overstapper aan de organisatoren van een energieveiling dan aan vergelijkingssites. Waar de leverancier bij een energieveiling €70 tot €100 kwijt is, is de leverancier via onze site €30 per overstapper kwijt.

In vrijwel alle gevallen is dit ook het verschil tussen de goedkoopste energieleverancier op een vergelijkingssite en de uitkomst van de energieveiling. Let op dat je bij sommige verenigingen ook lidmaatschapkosten betaalt die kunnen oplopen tot €50 per jaar. Energiecollectieven zijn dus scherp, maar let wel op eventuele onvoorziene kosten. Vandaar dat we als tip meegeven om het aanbod dat je krijgt vanuit de energieveiling altijd even naast het onze energievergelijker te leggen.