Bekijk je besparing

Postcode
Huisnr.
Toev.
Huidige energieleverancier Huidige energieleverancier
Sommige aanbiedingen gelden alleen voor nieuwe klanten. Door je huidige leverancier in te vullen houden we hier rekening mee.
Jaarverbruik Jaarverbruik
Door het aantal personen in jouw huishouden te selecteren berekenen wij een schatting van jouw jaarverbruik gebaseerd op cijfers van het NIBUD. Met dit gemiddelde jaarverbruik maken we een vergelijking, maar je zult nooit meer betalen dan je werkelijk verbruikt.
Wil je alleen stroom vergelijken?
Vul dan 0 in bij gas.
Alleen gas vergelijken?
Vul dan 0 in bij stroom.
Vul je verbruik in of maak een schatting
Selecteer aantal personen of vul je verbruik in
Eénpersoonshuishouden Stroom: 1500 kWh
Gas: 1000 m3
Tweepersoons Stroom: 2500 kWh
Gas: 1100 m3
Klein gezin Stroom: 3500 kWh
Gas: 1500 m3
Gemiddeld gezin Stroom: 4500 kWh
Gas: 1700 m3
Groot gezin Stroom: 5000 kWh
Gas: 1800 m3
4500 kWh
1700 m3
Gas
Aantal zonnepanelen
Zonnepanelen
Weet je niet hoeveel je opwekt? Geef dan aan hoeveel zonnepanelen je hebt. We maken dan een schatting voor je.
Ik wek op
Aantal zonnepanelen
Zonnepanelen
Weet je niet hoeveel je opwekt? Geef dan aan hoeveel zonnepanelen je hebt. We maken dan een schatting voor je.
Ik wek op
Normaal
Dal

Gedragscode Consument en Energieleverancier

Sinds de liberalisering van de energiemarkt in 2004 zijn er veel nieuwe energieleveranciers bij gekomen. Om vertrouwen te winnen in deze vrije energiemarkt is in 2009 de Gedragscode Consument en Energieleverancier ontstaan. De deelnemers aan deze gedragscode willen hiermee duidelijk maken dat zij de consumenten goed zullen behandelen. 

 

Dit houdt in dat klanten goed voorgelicht worden, op een eerlijke manier verworven worden en dat de overstap naar een andere leverancier zo goed mogelijk wordt verwerkt. De gedragscode geldt voor contacten tussen/namens de energieleverancier en consument. De gedragscode heeft betrekking op de werving, aangaan, voortzetting of beëindiging van energiecontracten. 

Toepassing gedragscode

Niet elke leverancier kan zich zomaar aansluiten bij de gedragscode. Dit kan alleen wanneer zij een overeenkomst aangaan met Energie-Nederland. Als zij deze overeenkomst zijn aangegaan, dient de energieleverancier dit te vermelden op hun website. Op de site van de Energiekamer en Energie-Nederland is een lijst te vinden met alle leveranciers die zijn aangesloten bij de Gedragscode Consument en Energieleverancier. 

Toezichthouder gedragscode

De toezichthouder van de energiesector, de Energiekamer, houdt ook toezicht op de leveranciers met betrekking tot het naleven van de gedragscode. De Energiekamer let er op of de leveranciers zich wel aan alle onderdelen van de gedragscode houden.

 

De Energiekamer houdt zich toezicht op de naleving van de Elektricitiets- en Gaswet. De Energiekamer is ondergebracht bij de Autoriteit Consument en Markt (ACM).

Wat staat er in de gedragscode?

De Gedragscode Consument en Energieleverancier 2009 is een document bestaande uit 8 pagina’s. Hieronder worden kort de belangrijkste punten uit de gedragscode vermeld: 

 

  • Consumenten moeten goed en objectief worden voorgelicht
  • De werving van klanten moet op een eerlijke manier gedaan worden
  • Wanneer een consument overstapt van energieleverancier moet dit zo goed mogelijk afgehandeld worden

Is mijn leverancier aangesloten bij de gedragscode?

Veel energieleveranciers zijn aangesloten bij de Gedragscode Consument en Energieleverancier. Wanneer zij zijn aangesloten, zijn ze verplicht dit te vermelden op de website. Door te zoeken naar de voorwaarden kun je erachter komen of jouw leverancier is aangesloten bij de gedragscode. Is je energieleverancier niet aangesloten en wil je toch een aangesloten leverancier hebben? Vergelijk dan alle energiebedrijven. Twijfel je of een energiebdrijf is aangesloten bij de gedragscode? Raadpleeg dan een overstapcoach.