Bekijk je besparing

Postcode
Huisnr.
Toev.
Huidige energieleverancier Huidige energieleverancier
Sommige aanbiedingen gelden alleen voor nieuwe klanten. Door je huidige leverancier in te vullen houden we hier rekening mee.
Jaarverbruik Jaarverbruik
Door het aantal personen in jouw huishouden te selecteren berekenen wij een schatting van jouw jaarverbruik gebaseerd op cijfers van het NIBUD. Met dit gemiddelde jaarverbruik maken we een vergelijking, maar je zult nooit meer betalen dan je werkelijk verbruikt.
Wil je alleen stroom vergelijken?
Vul dan 0 in bij gas.
Alleen gas vergelijken?
Vul dan 0 in bij stroom.
Vul je verbruik in of maak een schatting
Selecteer aantal personen of vul je verbruik in
Eénpersoonshuishouden Stroom: 1500 kWh
Gas: 1000 m3
Tweepersoons Stroom: 2500 kWh
Gas: 1100 m3
Klein gezin Stroom: 3500 kWh
Gas: 1500 m3
Gemiddeld gezin Stroom: 4500 kWh
Gas: 1700 m3
Groot gezin Stroom: 5000 kWh
Gas: 1800 m3
4500 kWh
1700 m3
Gas
Aantal zonnepanelen
Zonnepanelen
Weet je niet hoeveel je opwekt? Geef dan aan hoeveel zonnepanelen je hebt. We maken dan een schatting voor je.
Ik wek op
Aantal zonnepanelen
Zonnepanelen
Weet je niet hoeveel je opwekt? Geef dan aan hoeveel zonnepanelen je hebt. We maken dan een schatting voor je.
Ik wek op
Normaal
Dal

Waar moet je op letten bij een energievergelijker?

Het begon allemaal met één of twee energievergelijkers. Tegenwoordig kennen we er tientallen, groot en klein. Energievergelijken.nl is één van de grootste, maar waar moeten we precies op letten bij de keuze voor een energievergelijkingssite? Zijn ze allemaal even goed? En zijn de contracten allemaal hetzelfde? Je ontdekt het hier. Hieronder beginnen we met een checklist energieprijzen vergelijken. Daaronder lees je per tip wat meer informatie om tot de beste energievergelijkingssite te komen.

 

  Zijn de getoonde prijzen inclusief alle kosten en kortingen?

  Worden er groot aantal energieleveranciers vergeleken?

  Wordt er voor de vergelijking alleen om de postcode, het huisnummer, de huidige leverancier en het verbruik gevraagd?

  Gebruik je meerdere energievergelijkers? Vergelijk dan altijd met hetzelfde energieverbruik.

  Staan er contractvoorwaarden bij de energie-aanbiedingen?

  Wordt er gebruik gemaakt van keurmerken? Zo ja, zijn deze erkend of zijn ze zelf verzonnen?

Resultaatlijst energievergelijker

De resultaatlijst is de lijst met energiecontracten van energieleveranciers op een vergelijkingssite. Na het invullen van je postcode, huisnummer en verbruikscijfers (of gezinsgrootte) kom je op de resultaatlijst. Op deze pagina kun je de energiecontracten vergelijken en worden deze gesorteerd op totaalprijs per jaar. Een goede energievergelijker vergelijkt contracten van een groot aantal energieleveranciers. 

energievergelijkersAll-in prijzen bij energiecontracten

Een goede energievergelijker onderscheidt zich ten opzichte van een minder goede (of afhankelijke) energievergelijker door totaalbedragen (of te wel all-in bedragen) te tonen. Op een bepaald adres en bij een bepaald verbruik komt altijd een totaalbedrag naar voren inclusief energiebelasting, netwerkkosten, vastrecht, BTW en kortingen. Zo heb je een duidelijk overzicht van de totale jaarkosten en kom je nooit achteraf voor verrassingen te staan. Logischerwijs voldoet Energievergelijken.nl aan deze eis. Vaak zie je op de site van de energieleverancier dat je de netwerkkosten er zelf nog bij moet rekenen. Dit kan een verkeerd beeld geven van de totale energiekosten.

Benodigdheden goede energievergelijking

Voor een precieze energievergelijking heb je alleen je postcode, huisnummer en verbruikscijfers (of gezinsgrootte als je het verbruik niet weet) nodig. Energievergelijken.nl vraagt ook om de huidige energieleverancier, om jouw besparing te berekenen. Ook kunnen we dan verlengaanbiedingen van jouw eigen energieleverancier tonen. Verdere informatie is niet nodig voor een vrijblijvende energievergelijking. Geef vooraf niet meer persoonlijke informatie (denk aan naam, e-mailadres, telefoonnummer etc.), omdat dit niet nodig is voor een precieze vergelijking. Pas bij een overstap worden er meer gegevens gevraagd. Let op dat je alleen persoonsgegevens via een aanmeldformulier met beveiligde verbinding verstuurd. Het aanmeldformulier is veilig als je het slotje en/of het groene vlak aan de linkerkant van de adresbalk ziet. 

energievergelijkerVergelijk altijd met hetzelfde energieverbruik

Als je meerdere energievergelijkers raadpleegt, zorg dan dat je op elke energievergelijkingssite met hetzelfde energieverbruik en adres rekent, omdat je dan appels met appels vergelijkt. Over het algemeen zijn de contracten op de meeste energievergelijkingssites hetzelfde. Lichte prijsverschillen kunnen optreden door afrondingsverschillen of een andere berekenmethode voor de netwerkkosten. In werkelijkheid kan een energieleverancier niet concurreren op netwerkkosten, dus het betekent dan niet dat de aanbieding met lagere netwerkkosten een betere aanbieding is. Netwerkkosten staan namelijk altijd vast.

Contractvoorwaarden moeten te vinden zijn

Als er bij een energiecontract geen voorwaarden te vinden zijn, dan is de vergelijker niet volledig. Vooral als er een korting wordt gegeven, is het belangrijk dat je weet wanneer deze wordt gegeven, of deze al in de getoonde prijzen zit en aan welke voorwaarden je moet voldoen om de korting te ontvangen. Energievergelijkingssites die geen antwoord op deze vragen, kun je beter overslaan. Wij kennen de contractvoorwaarden per energiecontract. Geen zin om te lezen? Dan kun je altijd contact opnemen met één van onze overstapcoaches voor uitleg van het contract.

Keurmerken

energievergelijker

Er zijn wat energievergelijkers die keurmerken tonen op hun site. Let op, niet al die keurmerken zijn erkend. Vaak worden onofficiële keurmerken gebruikt in de vorm van een soort stempel met een tekst erop. Denk aan teksten als ‘100% onafhankelijk’ of ‘Beste prijs garantie’. Dit betekent niet automatisch dat het onjuiste informatie is, maar het zijn keurmerken die niet bestaan en waarvan we niet weten of de teksten dus echt kloppen. Extra oplettendheid gewenst als je dergelijke keurmerken op een energievergelijker ziet staan.

Over Energievergelijken.nl

Je zult zien dat we aan alle punten in de checklist voldoen. Wat onze betrouwbaarheid waarborgt, is het feit dat de vergoedingen per energieleverancier even hoog zijn. Dit ligt bij eenjarige contracten ongeveer op €30,- per nieuwe aansluiting en bij de meerjarige contracten wat hoger. Met een overstap bespaar jij dus meer dan dat wij er aan verdienen. Het maakt ons dan ook niet uit voor welke energieleverancier je kiest, zolang je maar tevreden bent.

Vertrouw je de energievergelijker niet?

Twijfel je over de onafhankelijkheid van de energievergelijker of over de juistheid van de informatie of berekening? Draai dan het telefoonnummer van de energievergelijker. Je krijgt dan uitleg en je kunt gerust vragen naar het verdienmodel of naar de onafhankelijkheid van de energievergelijker. Twijfel je? Ga dan naar een andere energievergelijker voor een vergelijking en/of overstap. Wij staan je uiteraard ook altijd graag te woord en zullen je nooit iets proberen te verkopen. Wij geven alleen onafhankelijk advies en de eventuele overstap faciliteren wij gratis aan de telefoon.