Bekijk je besparing

Postcode
Huisnr.
Toev.
Huidige energieleverancier Huidige energieleverancier
Sommige aanbiedingen gelden alleen voor nieuwe klanten. Door je huidige leverancier in te vullen houden we hier rekening mee.
Jaarverbruik Jaarverbruik
Door het aantal personen in jouw huishouden te selecteren berekenen wij een schatting van jouw jaarverbruik gebaseerd op cijfers van het NIBUD. Met dit gemiddelde jaarverbruik maken we een vergelijking, maar je zult nooit meer betalen dan je werkelijk verbruikt.
Wil je alleen stroom vergelijken?
Vul dan 0 in bij gas.
Alleen gas vergelijken?
Vul dan 0 in bij stroom.
Vul je verbruik in of maak een schatting
Selecteer aantal personen of vul je verbruik in
Eénpersoonshuishouden Stroom: 1500 kWh
Gas: 1000 m3
Tweepersoons Stroom: 2500 kWh
Gas: 1100 m3
Klein gezin Stroom: 3500 kWh
Gas: 1500 m3
Gemiddeld gezin Stroom: 4500 kWh
Gas: 1700 m3
Groot gezin Stroom: 5000 kWh
Gas: 1800 m3
4500 kWh
1700 m3
Gas
Aantal zonnepanelen
Zonnepanelen
Weet je niet hoeveel je opwekt? Geef dan aan hoeveel zonnepanelen je hebt. We maken dan een schatting voor je.
Ik wek op
Aantal zonnepanelen
Zonnepanelen
Weet je niet hoeveel je opwekt? Geef dan aan hoeveel zonnepanelen je hebt. We maken dan een schatting voor je.
Ik wek op
Normaal
Dal

Toezichthouder energiemarkt

De energiemarkt is in 2004 geliberaliseerd. Dit houdt in dat iedereen zelf kan kiezen van welke leverancier ze stroom en gas geleverd krijgen. Het aantal leveranciers is ook toegenomen. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) is de toezichthouder in de energiemarkt. Op deze pagina kun je lezen wat de ACM doet en hoe zij ervoor zorgen dat alle energieleveranciers zich aan de wet houden.

De Autoriteit Consument & Markt

De ACM is de toezichthouder in de energiemarkt.De ACM is de toezichthouder van de energiemarkt in Nederland. De ACM moet er voor zorgen dat energiebedrijven zich aan de regels houden en eerlijk zaken doen. De ACM heeft drie taken: 

 

  1. De Elektriciteitswet en de Gaswet volgen
  2. Klanten beschermen tegen machtsmisbruik door energieleveranciers
  3. Zorgen voor eerlijke concurrentie tussen de energieleveranciers 

Toezicht op de netbeheerders

Het elektriciteits- en gasnet wordt beheerd door de netbeheerders. De ACM zorgt ervoor dat alle energieleveranciers tegen dezelfde prijs gebruik kunnen maken van het elektriciteits- en gasnet. Eens per jaar wordt door ACM bepaald hoeveel de netbeheerders hiervoor moeten betalen. Dit wordt door de energieleveranciers aan jou doorberekent. 

 

Het elektriciteisnet wordt beheerd door de netbeheerders.Ook bepaalt de ACM elk jaar hoeveel de netbeheerder maximaal mag vragen om je aan te sluiten en elektriciteit naar je te transporten. Wanneer de netbeheerder de tarieven verhoogt, controleert de ACM of dit volgens de regels gebeurt.

 

De maximale aansluitkosten en transportkosten zijn te vinden op de website van de ACM. Hier staat wat de netbeheerder maximaal mag vragen. 

Toezicht op energiebedrijven

De ACM bepaalt welke energieleveranciers een leveringsvergunning krijgen. Alle energieleveranciers die getoond worden op deze site hebben een leveringsvergunning. De leveranciers krijgen een vergunning wanneer ze kunnen aantonen tegen redelijke prijzen te kunnen leveren, tegen goede voorwaarden. 

 

Ook na het vergeven van een vergunning houdt de ACM de energieleveranciers in de gaten. Ook houdt de ACM bij of de energieleveranciers goed omgaan met je gegevens, of ze de energie eerlijk verkopen en juiste informatie verspreiden.

 

De leveringstarieven van elektriciteit en gas worden door de energieleverancier zelf bepaald. De ACM controleert deze tarieven. De ACM kan echter niet controleren of je energierekening klopt, hiervoor dien je zelf contact op te nemen met de leverancier.

Problemen met het energiebedrijf

Wanneer er problemen zijn met het energiebedrijf dient dit met het energiebedrijf besproken te worden. De ACM kan niet helpen bij klachten over het energiebedrijf. Wanneer een energieleverancier zich niet aan de wet houdt kan er wel een klacht ingediend worden bij ACM. 

 

De Geschillencommissie kan helpen bij geschillen met jouw energieleverancier.Om een klacht in te dienen moet er formeel aan het bedrijf worden medegedeeld dat je niet tevreden bent. In de algemene voorwaarden van de energieleverancier staat hoe (snel) je dit moet doen. Wanner je het niet eens bent met de reactie van de energieleverancier kun je altijd nog naar de Geschillencommissie gaan. 

 

De Geschillencommissie is een onafhankelijke groep bestaande uit drie personen. Zij beslissen wie er gelijk heeft. De leden van de Geschillencommissie zijn deskundig en onpartijdig. De beslissing van deze commissie is bindend. Niet elke energieleverancier is aangesloten bij de Geschillencommissie. Het kan ook zijn dat een energieleverancier een eigen regeling heeft voor geschillen. De Geschillencommissie is niet gratis. Gemiddeld kost een klacht behandelen tussen de €25,- en €125,-.