Bekijk je besparing

Postcode
Huisnr.
Toev.
Huidige energieleverancier Huidige energieleverancier
Sommige aanbiedingen gelden alleen voor nieuwe klanten. Door je huidige leverancier in te vullen houden we hier rekening mee.
Jaarverbruik Jaarverbruik
Door het aantal personen in jouw huishouden te selecteren berekenen wij een schatting van jouw jaarverbruik gebaseerd op cijfers van het NIBUD. Met dit gemiddelde jaarverbruik maken we een vergelijking, maar je zult nooit meer betalen dan je werkelijk verbruikt.
Wil je alleen stroom vergelijken?
Vul dan 0 in bij gas.
Alleen gas vergelijken?
Vul dan 0 in bij stroom.
Vul je verbruik in of maak een schatting
Selecteer aantal personen of vul je verbruik in
Eénpersoonshuishouden Stroom: 1500 kWh
Gas: 1000 m3
Tweepersoons Stroom: 2500 kWh
Gas: 1100 m3
Klein gezin Stroom: 3500 kWh
Gas: 1500 m3
Gemiddeld gezin Stroom: 4500 kWh
Gas: 1700 m3
Groot gezin Stroom: 5000 kWh
Gas: 1800 m3
4500 kWh
1700 m3
Gas
Aantal zonnepanelen
Zonnepanelen
Weet je niet hoeveel je opwekt? Geef dan aan hoeveel zonnepanelen je hebt. We maken dan een schatting voor je.
Ik wek op
Aantal zonnepanelen
Zonnepanelen
Weet je niet hoeveel je opwekt? Geef dan aan hoeveel zonnepanelen je hebt. We maken dan een schatting voor je.
Ik wek op
Normaal
Dal

Alles over de energierekening

De energierekening is voor veel mensen onduidelijk. Uit onderzoek van de ACM is gebleken dat 87% procent van de consumenten de energierekening onduidelijk vindt. Om wat meer duidelijkheid te scheppen zullen wij op deze pagina alle onderdelen van de energierekening behandelen. Dat maakt ook het vergelijken wat makkelijker.

Energierekening uitgelegd

Er staan zo'n tien tot twintig kostenposten op de energierekening. Ze hebben allemaal vrij lastige namen. Gooi daar nog eens termen bovenop als calorische waarde en systeemdienstentarief en je hebt de ingerediënten voor een te ingewikkeld stuk papier: de energierekening. We leggen het graag in stappen voor je uit, zodat je hem begrijpt. Lukt dat toch niet? Dan zijn er altijd nog overstapcoaches die je erbij kunnen helpen en je ook kunnen helpen aan goedkope energie als je wilt.

Termijnbedrag

Elke maand betaal je een termijnbedrag. Dit is een voorschot op de jaarafrekening. Zo hoef je niet eenmaal per jaar een groot bedrag af te rekenen, maar wordt dit gelijkmatig verdeeld over de twaalf maanden. De hoogte van je termijnbedrag wordt gebaseerd op het historische verbruik van je woning.

 

Lees meer over het maandelijkse voorschotbedrag (termijnbedrag)

Jaarafrekening

Je krijgt één keer per jaar een afrekening voor je energieverbruik van het afgelopen jaar. Hier staan zowel de kosten van de leverancier als van de netbeheerder op. Pas na een volledig jaar weet de leverancier hoeveel je verbruikt hebt. Op de jaarafrekening wordt gekeken of het maandelijkse voorschotbedrag je uiteindelijke verbruik gedekt heeft. Heb je te veel betaald of minder verbruikt dan verwacht? Dan krijg je geld terug. Heb je te weinig betaald of meer verbruikt dan verwacht? Dan zal je dit nog bij moeten betalen.

 

Lees meer over de jaarafrekening

Eindafrekening

Bij een verhuizing of overstap naar een andere energieleverancier ontvang je een eindafrekening. Hierop staat hoeveel elektriciteit en gas er geleverd is op dat adres. Deze wordt verplicht binnen twee maanden opgestuurd.

Ook hier is te zien of de maandelijkse voorschotten genoeg waren om het verbruik te dekken. Als bij een overstap blijkt dat je te veel hebt verbruikt voor jouw voorschot, zal je moeten bijbetalen. Als je minder hebt verbruikt, krijg je geld terug. Bij een verhuizing zal dit pas verrekend worden bij de jaarafrekening.

 

Lees meer over de eindafrekening

Opbouw energierekening

De energierekening is niet voor iedereen even duidelijk. Het bestaat uit vier verschillende onderdelen: 

 

  • Leveringskosten
  • Vaste leveringskosten (voorheen vastrecht)
  • Netbeheerkosten
  • Vermindering energiebelasting (voorheen heffingskorting)

Deze vier onderdelen bestaan ook weer uit verschillende onderdelen.

 

Leveringskosten

De leveringskosten zijn het bedrag dat je aan de leverancier betaalt voor de hoeveelheid elektriciteit (kWh) of het aantal kubieke meter gas dat je hebt verbruikt. Het leveringstarief bestaat uit het kale leveringstarief, overhehidsheffingen (energiebelasting en opslag duurzame energie (ODE)) en BTW.

 

Lees hier meer over het leveringskosten

Vaste leveringskosten (voorheen vastrecht)

Het vastrecht (vaste leveringskosten) is een vast bedrag dat je elke maand betaalt. Dit is te vergelijken met abonnementsgeld. De vaste leveringskosten zijn al verwerkt in het maandelijkse voorschotbedrag. Dit is één van de drie onderdelen die de energieleverancier zelf kan bepalen. De andere twee onderdelen zijn het kale leveringstarief en een eventuele welkomstkorting.

 

Lees hier meer over de vaste leveringskosten ( vastrecht)

Netbeheerkosten

De netbeheerkosten (ook wel netwerkkosten of transportkosten genoemd) zijn de kosten die jouw netbeheerder maakt voor de transport van energie. Deze netbeheerkosten bestaan uit de aansluitkostenvergoeding, het transporttarief, meettarief en systeemdienstentarief. De netbeheerkosten worden door je energieleverancier geïnd en vervolgens verrekend met de netbeheerder.

 

Lees hier meer over de netbeheerkosten

Vermindering energiebelasting (voorheen heffingskorting)

Om de energie betaalbaar te houden, keert de overheid een heffingskorting uit. De vermindering energiebelasting is een bedrag van € 311,62 dat je terugkrijgt per 365 dagen. Dit kun je verrekenen met de energiebelasting per kWh. Op deze manier zijn ongeveer de eerste 1.000 kWh belastingvrij. De vermindering energiebelasting is alleen geldig voor locaties met een verblijfsfunctie.

 

Lees hier meer over de vermindering energiebelasting (voorheen  heffingskorting)

Energieprijzen en tarieven

Er bestaan twee verschillende tarieven; vast en variabel. Bij een vast tarief betaal je gedurende het gehele contract altijd dezelfde tarieven. Bij een variabel tarief kunnen de tarieven per januari en juli wijzigen.

Voor elektriciteit zijn er ook twee verschillende tarieven, namelijk enkeltarief of dubbeltarief. Bij het enkel tarief betaal je altijd hetzelfde tarief. Bij een dubbeltarief betaal je overdag meer dan ’s avonds, ’s nachts en in het weekend.

 

Lees hier meer over energieprijzen en tarieven