Bekijk je besparing

Postcode
Huisnr.
Toev.
Huidige energieleverancier Huidige energieleverancier
Sommige aanbiedingen gelden alleen voor nieuwe klanten. Door je huidige leverancier in te vullen houden we hier rekening mee.
Jaarverbruik Jaarverbruik
Door het aantal personen in jouw huishouden te selecteren berekenen wij een schatting van jouw jaarverbruik gebaseerd op cijfers van het NIBUD. Met dit gemiddelde jaarverbruik maken we een vergelijking, maar je zult nooit meer betalen dan je werkelijk verbruikt.
Wil je alleen stroom vergelijken?
Vul dan 0 in bij gas.
Alleen gas vergelijken?
Vul dan 0 in bij stroom.
Vul je verbruik in of maak een schatting
Selecteer aantal personen of vul je verbruik in
Eénpersoonshuishouden Stroom: 1500 kWh
Gas: 1000 m3
Tweepersoons Stroom: 2500 kWh
Gas: 1100 m3
Klein gezin Stroom: 3500 kWh
Gas: 1500 m3
Gemiddeld gezin Stroom: 4500 kWh
Gas: 1700 m3
Groot gezin Stroom: 5000 kWh
Gas: 1800 m3
4500 kWh
1700 m3
Gas
Aantal zonnepanelen
Zonnepanelen
Weet je niet hoeveel je opwekt? Geef dan aan hoeveel zonnepanelen je hebt. We maken dan een schatting voor je.
Ik wek op
Aantal zonnepanelen
Zonnepanelen
Weet je niet hoeveel je opwekt? Geef dan aan hoeveel zonnepanelen je hebt. We maken dan een schatting voor je.
Ik wek op
Normaal
Dal

Capaciteitstarief

Het capaciteitstarief is een van de drie onderdelen van de transportkosten die de energieleverancier namens de netbeheerder in rekening brengt. De transportkosten bestaan uit:

 

  1. Capaciteitstarief en vastrecht (samen vormen ze het transporttarief)
  2. Periodieke aansluitvergoeding
  3. Meettarief

Je betaalt het capaciteitstarief voor het transport van elektriciteit en gas. Hiermee onderhoudt je netbeheerder het elektriciteits- en gasnetwerk. Zo kunnen de netbeheerders het energienetwerk betrouwbaar en veilig houden. Voor elke elektriciteitsaansluiting tot en met 3x80 A en elke gasaansluiting tot en met 40 m3/uur geldt het capaciteitstarief.

Vanaf 1 januari 2009 betaal je een vast bedrag afhankelijk van je energieaansluiting. Vroeger was dit afhankelijk van je energieverbruik. Het capaciteitstarief wordt hoger als de capaciteit van de aansluiting groter is. Het andere deel van de transportkosten is het vastrecht. Dit betaal je voor de overige kosten die je netbeheerder maakt, bijvoorbeeld administratiekosten.

Transporttarief

Het capaciteitstarief wordt samen met het vastrecht transporttarief genoemd. Het vastrecht is een vast bedrag dat betaald wordt aan de netbeheerder, zoals de administratiekosten.

 

Dit vastrecht is niet hetzelfde als het vastrecht dat aan de leverancier betaald moet worden. Dit zijn twee verschillende kostenposten. 

Kosten

De netwerkkosten worden per product afgerekend. Je betaald dus netwerkkosten voor elektriciteit en netwerkkosten voor gas. De tarieven hiervan kunnen verschillen. Zo kan het voorkomen dat je meer netwerkkosten betaald voor gas dan voor elektriciteit.

 

Wil je de netbeheerkosten voor jouw energieverbruik weten? Maak dan direct een energievergelijking. Bij de details van een van de aanbiedingen zie je exact wat de netbeheerkosten zjin.