Bekijk je besparing

Postcode
Huisnr.
Toev.
Huidige energieleverancier Huidige energieleverancier
Sommige aanbiedingen gelden alleen voor nieuwe klanten. Door je huidige leverancier in te vullen houden we hier rekening mee.
Jaarverbruik Jaarverbruik
Door het aantal personen in jouw huishouden te selecteren berekenen wij een schatting van jouw jaarverbruik gebaseerd op cijfers van het NIBUD. Met dit gemiddelde jaarverbruik maken we een vergelijking, maar je zult nooit meer betalen dan je werkelijk verbruikt.
Wil je alleen stroom vergelijken?
Vul dan 0 in bij gas.
Alleen gas vergelijken?
Vul dan 0 in bij stroom.
Vul je verbruik in of maak een schatting
Selecteer aantal personen of vul je verbruik in
Eénpersoonshuishouden Stroom: 1500 kWh
Gas: 1000 m3
Tweepersoons Stroom: 2500 kWh
Gas: 1100 m3
Klein gezin Stroom: 3500 kWh
Gas: 1500 m3
Gemiddeld gezin Stroom: 4500 kWh
Gas: 1700 m3
Groot gezin Stroom: 5000 kWh
Gas: 1800 m3
4500 kWh
1700 m3
Gas
Aantal zonnepanelen
Zonnepanelen
Weet je niet hoeveel je opwekt? Geef dan aan hoeveel zonnepanelen je hebt. We maken dan een schatting voor je.
Ik wek op
Aantal zonnepanelen
Zonnepanelen
Weet je niet hoeveel je opwekt? Geef dan aan hoeveel zonnepanelen je hebt. We maken dan een schatting voor je.
Ik wek op
Normaal
Dal

Dubbeltarief

Dubbeltarief bestaat uit een hoog tarief en een laag/normaal tarief. Dit lage tarief betaal je 's nachts, in het weekend en tijdens de feestdagen. Dit worden ook wel daluren genoemd. Je betaalt het hoge tarief op werkdagen van 07.00u tot 23.00u. In Noord-Brabant en Limburg is dit van 07.00 tot 21.00u. Een dubbeltarief is alleen mogelijk wanneer je een meter met een dubbel telwerk hebt. Het is ook mogelijk om door de netbeheerder een extra teller te laten plaatsen. Dit dien je dan wel zelf te betalen.

Per regio verschilt het welke teller het hoge of lage tarief aangeeft. Over het algemeen is teller 1 het lage tarief en teller 2 het hoge tarief, maar dit is niet altijd het geval. Het is eenvoudig te ontdekken welke teller het hoge en lage tarief aangeeft. Noteer doordeweeks in de middag de meterstanden. Controleer na een paar uur (nog voor 21.00u) nog een keer de meterstanden. De teller die heeft doorgelopen is de teller van het hoge tarief.

 

stroommeter

Wanneer is dubbeltarief goedkoper?

Dubbeltarief is goedkoper wanneer je minstens de helft van je stroom verbruikt tijdens de daluren. Voor de mensen die bewust omgaan met het elektriciteitsverbruik is dubbeltarief aantrekkelijk. Alleen in het weekend of ’s nachts de wasmachine of vaatwasser aanzetten is hier een voorbeeld van. Echter is het tegenwoordig zo, dat je met een dubbele meter niet veel bespaart ten opzichte van een enkele meter, omdat de energietarieven dicht bij elkaar liggen. Ga je energietarieven vergelijken? Probeer dan eens te rekenen met een dubbele en met een enkele meter. Dan zul je zien dat er erg weinig verschil in zit. 

 


Als je niet gebonden wilt zijn aan bepaalde uren om je apparaten aan te zetten, is het verstandig om te kiezen voor enkeltarief. Dan heb je altijd hetzelfde tarief en maakt het niet uit of je ’s ochtends of ’s avonds de wasmachine aanzet.

Wil je van dubbeltarief naar enkeltarief of andersom?

Een energieleverancier is niet verplicht om hieraan mee te werken. Je hebt namelijk een contract afgesloten voor een bepaald tarief. Over het algemeen is het, in overleg met de leverancier, vrijwel altijd te regelen om te switchen van enkel- naar dubbeltarief (als je een meter met twee telwerken hebt en andersom). Bij Budget Energie is het niet mogelijk om een contract met enkeltarief af te sluiten als je een dubbel telwerk hebt.

Mocht je maar één telwerk hebben en je wilt graag een dubbel telwerk? Dit kun je aanvragen bij jouw netbeheerder. Let op: hier zijn wel kosten aan verbonden. Zie de lijst met netbeheerders om te achterhalen wie jouw netbeheerder is.

Als het voor jou onvoordelig is om tegen je huidige tarief afgerekend te worden en je huidige leverancier wilt geen wijziging doorvoeren, dan kan het lonen om over te stappen. 

 

Dubbeltarief op een factuur

Voorbeeld van dubbeltarief op een factuur van Essent