Bekijk je besparing

Postcode
Huisnr.
Toev.
Huidige energieleverancier Huidige energieleverancier
Sommige aanbiedingen gelden alleen voor nieuwe klanten. Door je huidige leverancier in te vullen houden we hier rekening mee.
Jaarverbruik Jaarverbruik
Door het aantal personen in jouw huishouden te selecteren berekenen wij een schatting van jouw jaarverbruik gebaseerd op cijfers van het NIBUD. Met dit gemiddelde jaarverbruik maken we een vergelijking, maar je zult nooit meer betalen dan je werkelijk verbruikt.
Wil je alleen stroom vergelijken?
Vul dan 0 in bij gas.
Alleen gas vergelijken?
Vul dan 0 in bij stroom.
Vul je verbruik in of maak een schatting
Selecteer aantal personen of vul je verbruik in
Eénpersoonshuishouden Stroom: 1500 kWh
Gas: 1000 m3
Tweepersoons Stroom: 2500 kWh
Gas: 1100 m3
Klein gezin Stroom: 3500 kWh
Gas: 1500 m3
Gemiddeld gezin Stroom: 4500 kWh
Gas: 1700 m3
Groot gezin Stroom: 5000 kWh
Gas: 1800 m3
4500 kWh
1700 m3
Gas
Aantal zonnepanelen
Zonnepanelen
Weet je niet hoeveel je opwekt? Geef dan aan hoeveel zonnepanelen je hebt. We maken dan een schatting voor je.
Ik wek op
Aantal zonnepanelen
Zonnepanelen
Weet je niet hoeveel je opwekt? Geef dan aan hoeveel zonnepanelen je hebt. We maken dan een schatting voor je.
Ik wek op
Normaal
Dal

Eindafrekening

Bij het overstappen naar een andere energieleverancier of bij een verhuizing, ontvang je van de (oude) leverancier een eindafrekening voor de geleverde hoeveelheid elektriciteit of gas. Deze eindafrekening wordt verplicht binnen twee maanden verstuurd door de oude energieleverancier. 

 

Op deze eindafrekening is te zien hoeveel energie je hebt verbruikt sinds de laatste jaarafrekening. Ook is op de eindafrekening te zien of je nog bij moet betalen of geld terug krijgt.

Eindafrekening bij overstap

Wanneer je verandert van energieleverancier ontvang je van de oude energieleverancier een eindafrekening. Hier kun je terugvinden wat de hoeveelheid elektriciteit en gas is die je hebt verbruikt sinds de laatste jaarafrekening. Hierop is ook te zien hoeveel je dient bij te betalen of hoeveel geld je terug krijgt. Let hierbij goed op de meterstanden en het aangegeven verbruik. Zo kan je controleren of je wel tegen het juiste verbruik wordt afgerekend.

De eindafrekening ontvang je alleen bij een overstap of verhuizing.

Eindafrekening bij verhuizing

Je ontvangt ook een eindafrekening als je gaat verhuizen. In dat geval stuurt de (oude) energieleverancier een eindafrekening voor de elektriciteit of gas die je verbruikt hebt in de oude woning.

 

In de nieuwe woning krijg je van jouw energieleverancier een nieuw voorschotbedrag. Deze kan veranderd zijn door jouw nieuwe (woon-)situatie. Ook hier geldt dat het verstandig is de meterstanden (in je oude én nieuwe huis) zelf op te nemen en door te geven.    

Meterstanden doorgeven

Geef je meterstanden altijd door aan de nieuwe energieleverancier. De eind- en jaarafrekening én je nieuwe voorschotbedrag worden hiermee berekend. Doe dit binnen 15 dagen na de daadwerkelijke overstap. In dat geval wordt de eind- en jaarafrekening en het nieuwe voorschotbedrag berekend op basis van de meterstanden. Wanneer je de meterstanden niet (op tijd) doorgeeft, zal de netbeheerder de meterstanden schatten. Het kan dan voorkomen dat je meer moet betalen, omdat er niet met exacte meterstanden gewerkt wordt.

 

Wanneer je de meterstanden op tijd doorgeeft, maar ze toch worden geschat, heb je het recht om deze te laten wijzigen. Samen met de netbeheerder zorgt jouw nieuwe energieleverancier ervoor dat jouw meterstanden, wanneer op tijd doorgegeven, worden overgenomen. De oude en de nieuwe energieleverancier moeten deze daadwerkelijke meterstanden gebruiken om een berekening te maken voor de eind- en jaarafrekening en het voorschotbedrag.

Verschil met jaarafrekening

Een eindafrekening en een jaarafrekening zijn niet hetzelfde. Een eindafrekening krijg je alleen bij een overstap of verhuizing. De jaarafrekening krijg je elk jaar.

 

Beide rekeningen hebben wel overeenkomsten. Ze tonen allebei het verbruik over een bepaalde periode. Die van de jaarafrekening toont het verbruik van twaalf maanden. De eindafrekening toont het verbruik tussen de laatste jaarafrekening en het moment van overstappen of verhuizen.

Naheffing en verjaringstermijn

Wanneer je een eindafrekening hebt gekregen kun je hierna nog een rekening krijgen. Dit is de naheffing. Wanneer een energieleverancier een fout heeft gemaakt met de afrekening kan dit gebeuren. Door een naheffing te sturen kan de energieleverancier dit herstellen. Wanneer je het niet eens bent met de naheffing kun je een klacht sturen naar de energieleverancier. Mocht je er niet uitkomen, dan kun je altijd naar de Geschillencommissie gaan.

 

Een naheffing moet binnen de verjaringstermijn verstuurd worden. Die is momenteel twee jaar. Wordt de naheffing na langer dan twee jaar gestuurd? Dan is de afrekening ‘verjaard’ en hoef je de rekening van de naheffing niet te betalen. In dat geval telt de eindafrekening en is het de fout van de energieleverancier dat zij de naheffing pas zo laat opsturen.