Bekijk je besparing

Postcode
Huisnr.
Toev.
Huidige energieleverancier Huidige energieleverancier
Sommige aanbiedingen gelden alleen voor nieuwe klanten. Door je huidige leverancier in te vullen houden we hier rekening mee.
Jaarverbruik Jaarverbruik
Door het aantal personen in jouw huishouden te selecteren berekenen wij een schatting van jouw jaarverbruik gebaseerd op cijfers van het NIBUD. Met dit gemiddelde jaarverbruik maken we een vergelijking, maar je zult nooit meer betalen dan je werkelijk verbruikt.
Wil je alleen stroom vergelijken?
Vul dan 0 in bij gas.
Alleen gas vergelijken?
Vul dan 0 in bij stroom.
Vul je verbruik in of maak een schatting
Selecteer aantal personen of vul je verbruik in
Eénpersoonshuishouden Stroom: 1500 kWh
Gas: 1000 m3
Tweepersoons Stroom: 2500 kWh
Gas: 1100 m3
Klein gezin Stroom: 3500 kWh
Gas: 1500 m3
Gemiddeld gezin Stroom: 4500 kWh
Gas: 1700 m3
Groot gezin Stroom: 5000 kWh
Gas: 1800 m3
4500 kWh
1700 m3
Gas
Aantal zonnepanelen
Zonnepanelen
Weet je niet hoeveel je opwekt? Geef dan aan hoeveel zonnepanelen je hebt. We maken dan een schatting voor je.
Ik wek op
Aantal zonnepanelen
Zonnepanelen
Weet je niet hoeveel je opwekt? Geef dan aan hoeveel zonnepanelen je hebt. We maken dan een schatting voor je.
Ik wek op
Normaal
Dal

Energieprijzen en tarieven

Energieprijzen in Nederland bestaan uit verschillende componenten: het leveringstarief, vastrecht, netwerkkosten (ook wel transportkosten genoemd), opslag duurzame energie (ODE), energiebelasting en BTW. Energiebedrijven kunnen alleen concurreren op het leveringstarief en het vastrecht. De overige onderdelen van de energieprijs worden bepaald of goedgekeurd door de Nederlandse overheid. Wij tonen in eenvoudige overzichten de energieprijzen waarmee je energieleveranciers vergelijken kunt. Hieronder worden alle onderdelen van de energietarieven behandeld:

Leveringskosten

Het leveringstarief (leveringskosten) is één van de twee onderdelen (het andere is vaste leveringskosten of vastrecht) van de energieprijs die de leverancier zelf bepaalt. Leveringskosten worden gerekend voor gas per kubieke meter (m3) en voor stroom per kilowattuur (kWh). Het kale leveringstarief is de prijs per eenheid energie exclusief de duurzaamheidstoeslag, energiebelasting en BTW. Deze toeslagen en belastingen zijn door de overheid vastgelegd. Hier heeft de energieleverancier zelf dus geen invloed op.

Vastrecht 

Het vastrecht is een vast bedrag dat je betaalt voor de levering van energie. Je kunt het vergelijken met een soort abonnementsgeld dat je betaalt aan de energieleverancier. De hoogte van het vastrecht wordt bepaalt door de energieleverancier en verschilt dus per aanbieder. Het vastrecht varieert meestal van zo'n €20,- tot €80,- per product per jaar. Met het leveringstarief is het vastrecht het enige onderdeel van de energierekening die wordt bepaalt door de leverancier zelf. Alle overige onderdelen worden vastgesteld door de overheid.

Netbeheerkosten (netwerkkosten/transportkosten)

De kosten voor het transport van energie naar jouw woning worden netbeheerkosten (ook wel netwerkkosten of transportkosten) genoemd. Deze kosten worden gemaakt door de netbeheerder in jouw regio, en jaarlijks goedgekeurd door de overheid. Dit onderdeel van de energierekening staat vast. Het maakt niet uit bij welke energieleverancier je klant bent, de netwerkkosten zullen altijd gelijk zijn. Deze kosten variëren wel per regio en de grootte van de energieaansluiting bij jouw thuis.

Opslag duurzame energie (ODE)

De duurzaamheidstoeslag wordt door de overheid opgelegd om duurzaamheid in Nederland te stimuleren. Deze toeslag is een vast bedrag per kWh stroom en m3 gas, wat automatisch bovenop het leveringstarief van de leverarancier wordt meegerekend.

Dit zijn de opslagen voor elektriciteit:

  • 0-10.000 kWh - € 0,0189
  • 10.000-50.000 kWh - € 0,0278
  • 50.000-10 mln kWh - € 0,0074

Dit zijn de opslagen voor gas:

  • 0-170.000 m3 - € 0,0084
  • 170.000-1 mln m3 -  € 0,0061
  • 1 mln-10 mln m3 - € 0,0059

Energiebelasting en BTW

Voor energiebelasting geldt ook dat het een vaste opslag is per kWh elektriciteit en m3 gas die je verbruikt. De tarieven voor de energiebelasting worden jaarlijks vastgesteld door de overheid. Over het leveringstarief, plus ODE, plus Energiebelasting wordt door de overheid tot slot nog 21% BTW geheven.

Totaalprijzen worden getoond op deze energievergelijker

De energieprijzen die worden getoond op deze energievergelijker zijn inclusief alle componenten van het energietarief. Ook kan eenvoudig worden bekeken hoe de prijzen zijn opgebouwd. Ook worden alle overige kosten meegenomen in de getoonde jaarbedragen. Zo zie je direct waar je aan toe bent.